Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Οι γιατροί μας… ανεβάζουν την πίεση

Η επίσκεψη σε έναν γιατρό είναι τόσο στρεσογόνος, ώστε μπορεί να μας ανεβάσει την πίεση - και αν αυτή είναι ήδη υψηλή για άλλους λόγους, η αύξηση είναι… δυσθεώρητη, αναφέρουν αυστραλοί ερευνητές.
Μελετώντας περισσότερους από 8.500 εθελοντές, οι οποίοι επισκέφθηκαν 11 κλινικές υπέρτασης της χώρας τους, διαπίστωσαν πως η πίεσή τους αυξανόταν κατά σχεδόν 3 βαθμούς (σχεδόν 30 mmHg) όταν τους την μετρούσε ο γιατρός.
Το φαινόμενο αυτό λέγεται «υπέρταση της λευκής μπλούζας» και οφείλεται καθαρά στο άγχος που μας προκαλούν οι ιατρικές επισκέψεις.
Η πίεση συνήθως επιστρέφει στα φυσιολογικά επίπεδα μέσα σε μία ώρα από τη στιγμή που θα φύγουμε από το ιατρείο.
Όπως γράφουν οι ερευνητές στην «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση», πραγματοποίησαν τη μελέτη για να καταγράψουν τις τυχόν διαφορές στην πίεση των εθελοντών όταν την μετρούσαν μόνοι στο σπίτι και όταν τους την μετρούσαν οι γιατροί.
Το συμπέρασμα ήταν πως όταν μετρούσαν οι γιατροί την αρτηριακή πίεση, αυτή ήταν υψηλότερη έως και 29 χιλιοστά της στήλης υδραργύρου (mmHg) – στην καθομιλουμένη θα λέγαμε ότι ήταν έως 2,9 υψηλότερη – απ’ ό,τι όταν την μετρούσαν μόνοι τους οι ασθενείς.
Οι υψηλότερες διαφορές καταγράφηκαν στους εθελοντές που ήδη είχαν πίεση πάνω από το φυσιολογικό.
Η αρτηριακή πίεση είναι φυσιολογική όταν είναι κάτω από 120/80 mmHg και ενδιάμεση όταν είναι έως 139/89. Όταν υπερβαίνει σε δύο διαδοχικές μετρήσεις το 140/90 θεωρείται υπέρταση. Σημειώνεται πως οι ενδιάμεσες τιμές θεωρούνται «προθάλαμος» της υπέρτασης και αποκαλούνται προϋπέρταση.
Η υπέρταση είναι εξαιρετικά συχνή. Υπολογίζεται πως στην Ελλάδα 2,8 εκατομμύρια άντρες και γυναίκες έχουν υπέρταση – αν και οι μισοί δεν το ξέρουν.
Σε αντίθεση, εξάλλου, με ό,τι θα περίμενε κανείς, η υπέρταση δεν είναι ασθένεια των ηλικιωμένων. Είναι χαρακτηριστικό ότι δύο στους δέκα άνδρες και μία στις δέκα γυναίκες ηλικίας 25 έως 44 ετών στην χώρα μας έχουν αρτηριακή πίεση υψηλότερη από το φυσιολογικό.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια