Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Φοβάμαι τις γιορτές

Αν και για τους περισσότερους ανθρώπους τα Χριστούγεννα αποτελούν ευκαιρία συνεύρεσης με αγαπημένα πρόσωπα και διέξοδο από το άγχος και τη ρουτίνα της καθημερινότητας, για ένα ποσοστό - το οποίο μάλιστα φαίνεται να αυξάνει - τα Χριστούγεννα γεννούν αρνητικά συναισθήματα, όπως άγχος, θλίψη, κατάθλιψη.
Αλλά και μετά το πέρας των γιορτών, ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων εμφανίζει μεθεόρτια μελαγχολία.
Μάλιστα, σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα, την Πρωτοχρονιά καθώς και μετά την περίοδο των γιορτών, παρατηρείται αύξηση των αυτοκτονιών.

Ποιοι αισθάνονται μόνοι.
Το αίσθημα της μοναξιάς κατά τη διάρκεια των εορτών είναι εντονότερο σε όσους έχουν βιώσει πρόσφατα μια απώλεια (θάνατο, διαζύγιο, χωρισμό) ή δεν έχουν συναισθηματική σχέση και ζουν μόνοι. Οι άνθρωποι αυτοί αναπολούν παλαιότερες ευτυχισμένες στιγμές, που δεν μπορούν πλέον να ζήσουν με αγαπημένα πρόσωπα.
Επίσης, οι γονείς παιδιών που σπουδάζουν στο εξωτερικό και δεν μπορούν να περάσουν μαζί τις γιορτές ή έχουν παντρευτεί και μένουν μακριά ή έχουν άλλα σχέδια για την περίοδο των γιορτών, μπορεί να βιώνουν έντονα τη μοναξιά, καθώς πρέπει να επαναπροσδιορίσουν το ρόλο τους στο οικογενειακό σύστημα.
Οι ηλικιωμένοι αποτελούν μια ακόμη ομάδα ανθρώπων που συνήθως αισθάνονται μόνοι κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.
Η μοναξιά τους μπορεί να οφείλεται είτε στην απώλεια του/της συντρόφου και των φίλων τους είτε επειδή πάσχουν από σωματικές ασθένειες ή γιατί συνήθως δεν μπορούν να κάνουν όλα όσα μπορούσαν στο παρελθόν.
* Οι επιπτώσεις της μοναξιάς.
Το αίσθημα της μοναξιάς κατά την περίοδο των Χριστουγέννων προκαλεί άγχος, θλίψη, θυμό, εσωστρέφεια, αδημονία και αρνητικές σκέψεις όπως ότι το άτομο δεν είναι επιθυμητό από τους γύρω του.
Επίσης, μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, η οποία ενδέχεται να εκφράζεται και με σωματικά συμπτώματα (αϋπνία, πονοκέφαλο, υπερβολική κούραση, υπερβολική κατανάλωση φαγητού και/ ή ποτού), ή σε επίταση της κατάθλιψης για όσους ήδη νοσούν από αυτή.
Συχνή είναι και η εμφάνιση μελαγχολικής διάθεσης μετά το πέρας των γιορτών, καθώς τα άτομα επιστρέφουν στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας.

* Αντιμετωπίστε τη θλίψη.
Για όλους εσάς που αισθάνεστε μόνοι την περίοδο των εορτών, υπάρχει λύση.
Με απλούς τρόπους μπορείτε να "εκπαιδεύσετε" τον εαυτό σας, προστατεύοντάς τον έτσι από τη μοναξιά. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να τους θέσετε σε εφαρμογή έχοντας καλή διάθεση ότι θα τα καταφέρετε.

* Επικοινωνήστε το συναίσθημά σας.
Θα διαπιστώσετε ότι δεν είστε οι μόνοι που αισθάνεστε έτσι και επιπλέον θα αποφορτίσετε σε μεγάλο βαθμό από την ψυχική ένταση.
* Θέστε ρεαλιστικούς στόχους και απαιτήσεις από τον εαυτό σας και τους γύρω σας.
Αξιολογήστε και εκτιμήστε αυτά που έχετε και όχι αυτά που θα θέλατε να είχατε.
* Δημιουργήστε τις προϋποθέσεις για να περάσετε ευχάριστα στις διακοπές.
Θέστε τα προσωπικά σας όρια ώστε να μην αισθάνεστε καταπίεση ή να νιώθετε ότι αναλαμβάνετε ρόλους και υποχρεώσεις που εκ των προτέρων γνωρίζετε ότι θα λειτουργήσουν επιβαρυντικά στον ψυχισμό σας, δημιουργώντας σας άγχος και αμφιθυμικά συναισθήματα.
* Ξοδέψτε χρήματα ανάλογα με τις οικονομικές σας δυνατότητες.
Οι οικονομικές δυσκολίες που πολλές φορές οδηγούν τους ανθρώπους να ξοδεύουν περισσότερα από όσα μπορούν, επιβαρύνουν όχι μόνο την τσέπη τους αλλά και τον ψυχισμό τους, δημιουργώντας αισθήματα άγχους, ενοχής και έντασης.
* Αν παρά τις προσπάθειες δεν μπορείτε να διαχειριστείτε τα αρνητικά συναισθήματα, αναζητήστε βοήθεια από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας.
IN VITRO

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια