Γενικά περί κουραμπιέδων

Αλεύρι, ζάχαρη και βούτυρο.

Τα τρία επιβλαβή "άσπρα" της ζαχαροπλαστικής, που σε έναν από τους πιο απλούς, αλλά μαστορικούς, συνδυασμούς τους με αμύγδαλο και ενίοτε ροδόνερο, δίνουν το υπέροχο χριστουγεννιάτικο γλύκισμα :

τον κουραμπιέ.
Μια λιχουδιά πανελλαδική που πλημμυρίζει τις γλώσσες με ευχαρίστηση από την Κέρκυρα ως το Καστελόριζο και από τον Έβρο ως την Κρήτη.
Ο κουραμπιές προκαλεί πέντε διαδοχικά κύματα γευστικής απόλαυσης.
Το πρώτο έρχεται με την απαλότητα και τη γλύκα της μυρωμένης άχνης.
Το δεύτερο με την ελαφρά αντίσταση που προβάλλεται από το ημίσκληρο περίβλημα της καλοψημένης ζύμης.
Το τρίτο με το θρυμματιζόμενο στο στόμα κυρίως σώμα του κουραμπιέ που χαρακτηρίζεται από την πληρότητα της γεύσης του βουτύρου.
Το τέταρτο έρχεται με το δάγκωμα του τραγανού ολόκληρου αμύγδαλου.
Το πέμπτο κύμα γευστικής απόλαυσης του κουραμπιέ είναι η ολοκλήρωση και ο τελικός παφλασμός των τεσσάρων που προηγήθηκαν: είναι η μείξη όλων των χωριστών υλικών σε ένα σύνολο που τέρπει τους ήδη ανοιχτούς κάλυκες της γλώσσας...
Μιχάλης Κατσίγερας. γαστρονόμος

Related Posts