Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

20 Άγνωστες ιστορίες για τα Χριστούγεννα

Έχουμε συνηθίσει τόσο πολύ τα Χριστούγεννα, το πνεύμα των εορτών και όλα όσα φέρνουν μαζί τους - λαμπιόνια, στολισμένα δέντρα, ιστορίες, - που δεν σκεφτόμαστε καν πώς ξεκίνησαν και από πού προέρχονται.
Που βρίσκονται οι ρίζες τους;
Και όμως, είτε πρόκειται για γεγονότα που χάνονται στο μακρινό παρελθόν είτε για πρόσφατα ευτράπελα υπάρχουν σχετικές πληροφορίες που ενδεχομένως..... θα έπρεπε να γνωρίζουμε, αλλά ποτέ δεν έτυχε να μάθουμε....:
1.Τα ρωμαϊκά Σατουρνάλια ήταν η αντίστοιχη των Χριστουγέννων γιορτή για τον αρχαίο προ - χριστιανικό κόσμο.
2. Έπρεπε να περάσουν 200 χρόνια από το θάνατο του Χριστού για να αρχίσουν οι χριστιανοί να γιορτάζουν τη γέννησή του.
3. Το 529 μ. Χ. ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός ανακήρυξε δημόσια αργία τα Χριστούγεννα.
4. Ενώ στον υπόλοιπο χριστιανικό κόσμο άγιος των Χριστουγέννων θεωρείται ο Άγιος Νικόλαος (245 - 350 μ.Χ.) από τη Λυκία, οι Έλληνες Ορθόδοξοι ακολουθούν τη βυζαντινή παράδοση που θέλει έναν από τους τρεις Ιεράρχες, τον Άγιο Βασίλειο (329 ή 379 μ.Χ.) από την Καισάρεια, να μας φέρνει τα δώρα την 1η Ιανουαρίου και όχι την 25η Δεκεμβρίου.
5. Κατά τον Μεσαίωνα, χιλιάδες εκκλησίες ήταν αφιερωμένες στο Άγιο των Χριστουγέννων, είτε τον έλεγαν Άγιο Νικόλαο είτε τον έλεγαν Άγιο Βασίλειο.
6. Το 1823 ο Κλεμέντ Μουρ έγραψε το "Μια επίσκεψη από τον Άγιο Νικόλαο"και ο Τόμας Ναστ ζωγράφισε τον αγαπημένο Άγιο των παιδιών, σύμφωνα με την περιγραφή του Μουρ. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε η εικόνα του στρουμπουλού παππού με την άσπρη γενειάδα.
7. Το 1895 ήταν η πρώτη χρονιά που χρησιμοποιήθηκαν χριστουγεννιάτικα φωτάκια.
8. Το όνομα της κυρίας Claus - της συζύγου του Αγίου Νικολάου δηλαδή - είναι Τζέσικα Μαίρη.
9. Την πρώτη χριστουγεννιάτικη κάρτα την έφτιαξε ο Τζον Κάλκοτ Χόρσλι το 1843 και την έστειλε στο σερ Χένρι Κολ, που ήταν φίλος του.
10. Η "Χριστουγεννιάτικη Ιστορία" του Καρόλου Ντίκενς είναι το πιο διάσημο χριστουγεννιάτικο μυθιστόρημα και γράφτηκε μέσα σε έξι μόλις εβδομάδες.
11. Το τραγούδι "White Christmas" του Bing Crosby ("Λευκά Χριστούγεννα) είναι το σινγκλ με τις περισσότερες πωλήσεις όλων των εποχών.
12. Η Αυστρία ήταν η πρώτη χώρα που εξέδωσε γραμματόσημο με χριστουγεννιάτικη θεματολογία.
13. Η Coca-Cola "ευθύνεται" για την κόκκινη φορεσιά και τον τρόπο με τον οποίο απεικονίζεται ο Σάντα Κλάους.
14. Το πρώτο χριστουγεννιάτικο δένδρο στολίστηκε στη Ρίγα την πρωτεύουσα της Λετονίας το 1510.
15. Ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που στόλισε με χριστουγεννιάτικα στολίδια το Λευκό Οίκο ήταν ο Φράνκλιν Πιρς 14ος πρόεδρος των ΗΠΑ το 1856.
16. Το 1895 ήταν η πρώτη χρονιά που χρησιμοποιήθηκαν χριστουγεννιάτικα φωτάκια.
17. Τα Χριστούγεννα καθιερώθηκαν ως εθνική εορτή στις ΗΠΑ για πρώτη χρονιά το 1870.
18. Η πρώτη αμερικανική Πολιτεία που αναγνώρισε την επίσημη αργία των Χριστουγέννων ήταν η Αλαμπάμα.
19. Το έθιμο με τα δώρα συνδέεται τόσο με τα δώρα των Μάγων στο βρέφος Ιησού όσο και με τις προσωπικότητες των Αγίων Νικολάου και Βασιλείου που σχετίζονται με τα Χριστούγεννα , αφού και οι δύο υπήρξαν στην εποχή τους ευεργέτες.
20. Ο Ρούντολφ, το ελαφάκι που σέρνει το έλκηθρο του Σάντα Κλάους ήταν πολύ μεταγενέστερη προσθήκη στο.....πνεύμα των Χριστουγέννων. Συγκεκριμένα, ήταν δημιούργημα του Μοντγκόμερι Γουόρντ για διαφημιστικούς λόγους, τη δεκαετία
ΦΜ

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια