Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Οδηγίες προς γονείς για τις πανελλήνιες

* Μη βομβαρδίζετε τα παιδιά σας με τις δικές σας προσδοκίες και μη χρησιμοποιείτε φράσεις όπως: "Αποκλείεται να περάσεις στο πανεπιστήμιο, δεν άνοιξες βιβλίο όλη τη χρονιά"

Είναι πολύ σημαντικό να υποστηρίζετε διακριτικά τα παιδιά σας, σεβόμενοι τις κλίσεις και τις προτιμήσεις τους. 
* Αποφύγετε τις πολλές επισκέψεις φίλων ή συγγενών που συμβάλλουν στη δημιουργία "βαρούρας" μέσα στο σπίτι και ξεσηκώνουν το μαθητή ή τον αποσπούν από το διάβασμά του. Καλό είναι να αποφεύγονται και καβγάδες μεταξύ των γονέων, ώστε μέσα στο σπίτι να επικρατεί κλίμα ηρεμίας.

* Σταματήστε να "γκρινιάζετε" στο παιδί σας για τον τρόπο με τον οποίο διαβάζει. Πολλοί έφηβοι διαβάζουν με μουσική, ενώ άλλοι επιλέγουν την απόλυτη ησυχία. Αυτό εξαρτάται απόλυτα από την προσωπικότητα του κάθε μαθητή και οι γονείς πρέπει να είναι σε θέση να σεβαστούν τις αποφάσεις του. Σημειωτέον ότι το ίδιο ισχύει και για τις ώρες που προτιμούν και επιλέγουν να διαβάσουν οι μαθητές.

* Φροντίστε το ψυγείο να είναι πάντα γεμάτο με υγιεινά σνακ και να υπάρχει φρεσκομαγειρεμένο φαγητό. Καλό είναι, όμως, να αποφεύγετε να ρωτάτε συνέχεια το παιδί αν έχει φάει και αν θέλει να του ετοιμάσετε κάτι άλλο.

* Μη διακόπτετε το διάβασμά του, εκτός αν υπάρχει πολύ σημαντικός λόγος. Σε αυτούς, βέβαια, δεν συμπεριλαμβάνονται διάφορες δικές σας ερωτήσεις ή απορίες όπως "τι διαβάζει τώρα;" ή "πότε θα κοιμηθείς;"

* Ως εκδήλωση συμπαράστασης στο παιδί σας περιορίστε και τη δική σας διασκέδαση, καθώς είναι λογικό να ξεσηκώνεται όταν βλέπει τους γονείς του να ξεπορτίζουν διαρκώς. Βέβαια, είναι προτιμότερο να βγείτε από το σπίτι παρά να βλέπετε τηλεόραση ή να συζητάτε στη...διαπασών.

* Μην προβαίνετε σε απαγορεύσεις, ειδικά αυτή την εποχή, και μη στερείτε από τα παιδιά σας το αναφαίρετο δικαίωμά τους στην ψυχαγωγία. Μια βόλτα με φίλους για καφέ, παιχνίδι ή χαλαρή κουβεντούλα, λίγη άσκηση, μια καλή ταινία στην τηλεόραση ή το DVD, ένα video game ή ακόμα και το ξεφύλλισμα ενός περιοδικού αποτελούν απαραίτητα μικρά διαλείμματα που βοηθούν να καθαρίσει το μυαλό.
ΕΤ

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια