Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Aισθητικές επεμβάσεις

Τι πρέπει να ξέρουμε πριν το ραντεβού με τον ειδικό
Τι είδους πίλινγκ να κάνουμε;
Το IPL έχει αποτέλεσμα στην αποτρίχωση; Οι ραδιοσυχνότητες καταπολεμούν τη χαλάρωση; Οι ενέσεις λίπους καταργούν το λίφτινγκ;
Μύθοι και αλήθειες θυμίζουν παράλληλα σύμπαντα στον κόσμο της....

ομορφιάς. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι ισχύει πραγματικά. Και όσο αυξάνονται οι προσδοκίες μας χάρη στις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας, αλλά και οι επιλογές που έχουμε στη διάθεσή μας, τόσο μπερδευόμαστε από την υπερπροσφορά και δεν μπορούμε να διακρίνουμε τι είναι εφικτό και τι όχι.

Γι’ αυτούς τους λόγους το ELLE απευθύνθηκε σε γιατρούς που εξειδικεύονται σε διαφορετικές μεθόδους και δίνει απάντηση σε κάθε μικρό και μεγάλο ερώτημά σας σχετικά με τις τεχνικές, την αποτελεσματικότητά τους, αλλά και τις περιπτώσεις στις οποίες ενδείκνυνται.

Υπάρχουν εναλλακτικές θεραπείες για τις ρυτίδες εκτός από τα ενέσιμα;
Η Μαρία Καρδάση, δερματολόγος, πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Αντιγήρανσης, επισημαίνει: «Φοβάμαι πως ειδικά για το πόδι της χήνας και το μέτωπο-μεσόφρυο, το μπότοξ είναι μονόδρομος. Πρόκειται για τη μοναδική θεραπεία με την οποία μπορούμε να αναστείλουμε την κινητικότητα των μυών. Η ηλικία στην οποία μπορεί να ξεκινήσει η εφαρμογή της διαδικασίας δεν είναι καθορισμένη. Εξαρτάται από το πότε οι γραμμές έκφρασης θα αρχίσουν να διαγράφονται στο πρόσωπό μας. Όταν στην επιφάνειά του σχηματίζονται ρυτίδες λόγω της κίνησης των μυών, η μόνη λύση είναι να την ανακόψουμε». Το κόστος της θεραπείας μπότοξ στα ιατρεία είναι από € 200.

Ποιο θεωρείται το καλύτερο πίλινγκ;
Έχετε ρυτίδες, λιπαρό δέρμα, ουλές ακμής, πανάδες; Το χημικό πίλινγκ είναι η θεραπεία-κλειδί που δίνει λύση στο πρόβλημα. Μετά την καταστροφή των στιβάδων ενός μέρους ή όλης της επιδερμίδας, καθώς και τμήματος του χορίου (βαθύτερο στρώμα) ακολουθεί η αναγέννηση νέου, υγιούς ιστού. Η επιλογή της θεραπείας διαφέρει ανά περίπτωση. Κάτι τέτοιο εξαρτάται από τον τύπο του δέρματος, αλλά και από το χρόνο που έχει στη διάθεσή της η ασθενής, δηλαδή αν μπορεί να απέχει 2-3 μέρες από τις δραστηριότητές της.

Η δερματολόγος Άσπα Ζαχαρή, δρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέρει: «Για το λιπαρό δέρμα με ακμή το κατάλληλο πίλινγκ γίνεται με σαλικυλικό οξύ (βήτα υδροξυοξέα), συνδυασμούς με άλφα και βήτα υδροξυοξέα και τριχλωροξικό οξύ. Για το κανονικό χρησιμοποιούνται κυρίως οξέα φρούτων, λακτικό, μανδελικό και τριχλωροξικό οξύ. Η φωτογηρασμένη, ώριμη και με μέλασμα επιδερμίδα αντιμετωπίζεται άψογα με yellow peel που περιέχει φυτικό, ρετινοϊκό και κοχικό οξύ, ενώ η ευαίσθητη με λακτικό και μανδελικό».

Παρ’ όλα αυτά, όπως τονίζει η ίδια, μην περιμένετε θεαματική μεταμόρφωση αν δεν αποφασίσετε να θυσιάσετε 2-3 μέρες από κοινωνικές δραστηριότητες. «Η φιλοσοφία του να κάνουμε ήπια πίλινγκ, τα οποία δεν συνοδεύονται από ορατό ερεθισμό και ερύθημα, προσαρμόζεται καλύτερα στη ζωή της σημερινής γυναίκας. Ωστόσο αυτά προσφέρουν μικρότερο αποτέλεσμα από αυτό που θα έχουμε με 2 μέτρια ή πιο βαθιά πίλινγκ. Με το να απομακρύνουμε λίγες στιβάδες με κάποιο ήπιο χωρίς να προκληθούν απολέπιση, τσούξιμο και κοκκινίλα δεν επιτυγχάνουμε αποτέλεσμα αντιγήρανσης! Επίσης η ενδιαφερόμενη πρέπει να ξέρει ότι καλό είναι να προηγείται μια προετοιμασία μερικών εβδομάδων στο σπίτι με εξειδικευμένα προϊόντα για να μην υπάρξουν παρενέργειες και να αποδώσει καλύτερα η θεραπεία». Το κόστος της συνεδρίας ξεκινά από € 120.

Ραδιοσυχνότητες ή υπέρηχοι για τη χαλάρωση;
Δύο βασικές τεχνολογίες υπάρχουν αυτή τη στιγμή στα ιατρεία για σύσφιγξη χωρίς χειρουργείο: οι ραδιοσυχνότητες και η καινούρια μέθοδος υπερήχων Ulthera, η οποία έχει πάρει έγκριση και για ανώδυνο λίφτινγκ (σε πρόσωπο, λαιμό και ντεκολτέ, αν και χρησιμοποιείται σε μπράτσα κ.λπ.).

Η δερματολόγος Σεμίνα Παπανικολάου, που εφαρμόζει και τις δύο, αναφέρει: «Οι συγκεκριμένοι υπέρηχοι επιτυγχάνουν καλύτερο αποτέλεσμα ακόμα και από τις μονοπολικές ραδιοσυχνότητες. Η ενέργειά τους είναι εστιασμένη, κάτι που παρέχει ασφάλεια, και φτάνει πιο βαθιά στο δέρμα, μέχρι τα 4,5 χιλιοστά. Από την άλλη, η ενέργεια των ραδιοσυχνοτήτων κατανέμεται ανομοιόμορφα (μονοπολικές) και σε μικρότερο βάθος, έως τα 2,5 χιλιοστά (διπολικές). Φυσικά οι ραδιοσυχνότητες δεν καταργούνται, γιατί εξακολουθούμε να τις χρησιμοποιούμε σε περιπτώσεις ήπιας χαλάρωσης. Προσωπικά προτιμώ τους υπερήχους για πιο εκτεταμένα προβλήματα. Η αλλαγή μάλιστα στην εικόνα είναι εντυπωσιακή, ακόμα και σε γυναίκες άνω των 65 ετών».

Έχετε υπόψη σας ότι συνήθως χρειάζεται 1 συνεδρία με υπερήχους με κόστος που ξεκινά από € 800. Με τις μονοπολικές ραδιοσυχνότητες απαιτείται 1 με παρόμοια τιμή, ενώ με τις διπολικές πάνω από 3 με κόστος γύρω στα € 100-€ 150/η μία.

Ποια τεχνολογία είναι πιο αποτελεσματική για αποτρίχωση; Το λέιζερ ή το IPL;
Έχετε λεπτή, ανοιχτόχρωμη τρίχα; Ή μήπως μαύρη και λευκό δέρμα; Σκούρα επιδερμίδα; Σας ενδιαφέρει η αποτρίχωση στο πιγούνι; Αυτοί είναι μερικοί από τους παράγοντες που καθορίζουν τι είδους συσκευή και τεχνολογία θα χρησιμοποιηθούν για τη θεραπευτική αντιμετώπιση της υπερτρίχωσης, αφού το ίδιο μηχάνημα δεν ενδείκνυται για όλους.

Η Μαρία Καρδάση αναφέρει: «Ο Αλεξανδρίτης είναι το πιο δραστικό λέιζερ όταν υπάρχει μαύρη τρίχα-λευκό δέρμα. Βέβαια το πρόβλημα με αυτό είναι ο πόνος, αλλά και το ότι μπορεί να προκαλέσει παράπλευρη τριχοφυΐα (μετατροπή του χνουδιού σε τρίχα) σε μικρό ποσοστό των ασθενών. Οι απαγορευμένες περιοχές όσον αφορά τη χρήση του είναι τα μήλα του προσώπου και ο λαιμός. Η εφαρμογή του επίσης είναι προβληματική στο μελαμψό-μαυρισμένο δέρμα. Από την άλλη το λέιζερ Nd-Yag και το Diode δημιουργήθηκαν για να καλύψουν τα κενά αυτά. Δεν αυξάνουν την τριχοφυΐα, χρησιμοποιούνται άφοβα σε πρόσωπο και σώμα, μαυρισμένη επιδερμίδα και σε ανοιχτόχρωμες τρίχες. Παρ’ όλα αυτά προκαλούν πόνο, ενώ η αποτελεσματικότητά τους είναι περιορισμένη σε σύγκριση με τον Αλεξανδρίτη. Επομένως χρειάζονται περισσότερες συνεδρίες.

Τέλος υπάρχουν τα IPL (τεχνολογία έντονου παλμικού φωτός) που λύνουν το πρόβλημα του πόνου. Δεν διεγείρουν την ανάπτυξη της τρίχας, ενώ εφαρμόζονται κάλλιστα τόσο σε σκούρο δέρμα όσο και σε λεπτές και άχρωμες τρίχες. Και πάλι όμως υστερούν σε σχέση με τον Αλεξανδρίτη, γι’ αυτό απαιτούνται πιο πολλές συνεδρίες».

Πότε προτείνονται οι ενέσεις λίπους και σε τι βαθμό αυτό επιβιώνει;
Οι ενέσεις λίπους αποκαθιστούν το πρόβλημα της απώλειας όγκου στο πρόσωπο, αλλά δεν διορθώνουν τη χαλάρωση και δεν αντικαθιστούν το κλασικό χειρουργικό λίφτινγκ σχεδόν ποτέ.

Ο πλαστικός χειρουργός Άρης Στεροδήμας, ένας από τους πρωτοπόρους στη χρήση λίπους στη Βραζιλία και την Ελλάδα, αναλύει την τεχνική που εφαρμόζει: «Ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που θα υποβληθούν σε λιποαναρρόφηση ζητούν από το γιατρό τους να χρησιμοποιήσει το λίπος τους για την ανανέωση του δέρματος και την αναπλήρωση του χαμένου όγκου στο πρόσωπο. Σύμφωνα με διεθνείς επιστημονικές μελέτες, η επιβίωση του μεταμοσχευμένου λίπους με τις κλασικές μεθόδους μεταφοράς του είναι 20%-30% επειδή αυτό είναι φτωχό σε βλαστοκύτταρα. Η διαπίστωση αυτή μας οδήγησε να επινοήσουμε με την επιστημονική μας ομάδα την τεχνική Stromal Enriched Lipograft, κατά την οποία το λίπος εμπλουτίζεται με τα συγκεκριμένα κύτταρα παρουσιάζοντας ποσοστά επιβίωσης άνω του 90%. Η τεχνική έχει βρει θερμούς υποστηρικτές στα μεγαλύτερα κέντρα πλαστικής χειρουργικής του κόσμου όπου εφαρμόζεται τα τελευταία 5 χρόνια αλλά και στη χώρα μας. Το πλεονέκτημα της χρήσης του λιπώδους ιστού έγκειται στο ότι λαμβάνουμε υλικό από τον ίδιο τον ασθενή, το οποίο δεν πρόκειται να απορριφθεί, ούτε να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις. Έτσι δεν απαιτείται επανάληψη της θεραπείας ανά τακτά διαστήματα, όπως συμβαίνει με το ενέσιμο υαλουρονικό οξύ. Σήμερα η τεχνική Stromal Enriched Lipograft χρησιμοποιείται για την αποκατάσταση του όγκου στα ζυγωματικά και τις ρινοπαρειακές αύλακες, στη ρινοπλαστική και την πωγωνοπλαστική (στο πιγούνι), για το γέμισμα των ρυτίδων γύρω από τα χείλη και τη βελτίωση του περιγράμματός τους, αλλά και στην περιοχή των ματιών και το μεσόφρυο». Το μέσο κόστος είναι € 3.000.

Είμαι 38 και το δέρμα μου δεν ειναι πλεον σφριγηλο. Nα Κάνω απο τώρα λίφτινγκ;
Μερικές φορές τα γονίδια και ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής γερνούν πρόωρα το δέρμα. Επομένως δεν είναι καθόλου αφύσικο μια γυναίκα να εμφανίσει χαλάρωση ακόμα και στα 30+. Αν δεν θέλει να δοκιμάσει ραδιοσυχνότητες ή υπερήχους, υπάρχει και η επιλογή ενός αναίμακτου face lift στο ιατρείο.

Ο πλαστικός χειρουργός Νικόλαος Μεταξωτός αναφέρει για το Micro Lift που γίνεται με χρήση ειδικών απορροφήσιμων νημάτων: «Η διαδικασία πραγματοποιείται στο ιατρείο και διαρκεί 1 ώρα. Δεν χρειάζονται γενική αναισθησία ούτε τομές, ενώ η αποθεραπεία είναι άμεση. Δεν υπάρχουν επιπλοκές, όπως τραυματισμός σε νεύρα, αιμορραγία, αιμάτωμα. Η μικρή αυτή ανόρθωση δεν αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά του προσώπου, απλώς ανασηκώνει λίγο το δέρμα που έχει χαλαρώσει. Το σημαντικότερο πλεονέκτημά της είναι ότι χρησιμοποιεί απορροφήσιμα νήματα που αποδομούνται εντελώς από τον οργανισμό. Επομένως δεν δημιουργούνται κοκκιώματα ούτε σημειώνονται αντιδράσεις στους γύρω ιστούς. Αρχικά εντοπίζουμε τα σημεία στα οποία θα περάσουν τα νήματα και έπειτα εγχέουμε τοπικά αναισθητικό και αντισηπτικό. Στη συνέχεια τα προωθούμε κάτω από το δέρμα και τα τραβάμε μέχρι να επιτευχθεί ανύψωση στο επιθυμητό σημείο. Μετά τη θεραπεία μπορεί να παρατηρηθούν ελαφρύ οίδημα και εκχύμωση γύρω από τα ράμματα, που υποχωρούν σταδιακά. Η επιστροφή στην εργασία είναι δυνατή την επομένη της επέμβασης. Το αποτέλεσμα διατηρείται για περίπου ενάμιση χρόνο». Ενδεικτικό κόστος: € 2.000.
 elle

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια