Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Rosalind Franklin 1920-1958 Βρετανίδα βιοφυσικός

Rosalind Franklin
Γέννηση: 25 Ιουλίου 1920, Νότινγκ Χιλ, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Απεβίωσε: 16 Απριλίου 1958, Τσέλσι, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
H Ρόζαλιντ Έλσι Φράνκλιν γεννήθηκε το 1920 και πέθανε από καρκίνο των ωοθηκών σε ηλικία μόλις 37 ετών, το 1957.
Rosalind Franklin
Βρετανίδα βιοφυσικός, υπήρξε η μοναδική γυναίκα στην αποκάλυψη της δομής του DNA. Οι τρεις άνδρες με τους οποίους έπρεπε να συνδιαλέγεται κατά τη διάρκεια της αναζήτησης της δομής του μορίου της δεν έδειξαν τον απαιτούμενο σεβασμό σε εκείνη.
Το 1951 η Φράνκλιν έθεσε τις βάσεις για τη λύση του «μυστηρίου» του DNA. 
Rosalind Franklin
Κατάφερε να κάνει τη διάκριση μεταξύ δύο μορφών DNA: της παρακρυσταλλικής Β μορφής και της κρυσταλλικής Α μορφής.
Οι εικόνες περίθλασης ακτίνων Χ της Φράνκλιν που επιβεβαιώσαν την ελικοειδή δομή του DNA αποδόθηκαν στον Γουότσον χωρίς την έγκριση ή τη γνώση της. Αν και η δική της ερμηνεία των δεδομένων παρείχε πολύτιμες πληροφορίες για την δομή του DNA, η επιστημονική συνεισφορά της Φράνκλιν στην ανακάλυψη της διπλής έλικας του DNA συχνά παραβλέπεται.
Rosalind Franklin
Ανέκδοτα σχέδια των εγγράφων της (γραμμένα ακριβώς όταν σκόπευε να φύγει από το Βασιλικό Κολλέγιο του Λονδίνου) δείχνουν ότι είχε προσδιορίσει την συνολική Β-μορφή της έλικας του DNA και τη θέση των φωσφορικών ομάδων στο εξωτερικό της δομής.
Rosalind Franklin 1920-1958 Βρετανίδα βιοφυσικός
Επιπλέον, η Φράνκλιν είπε προσωπικά στους Γουότσον και Κρικ ότι οι σκελετοί έπρεπε να είναι εξωτερικά, μια πληροφορία η οποία ήταν αποφασιστικής σημασίας, αφού πριν τόσο οι ίδιοι όσο και ο Λίνους Πάουλινγκ είχαν δημιουργήσει ανεξάρτητα μοντέλα με τις αλυσίδες μέσα και τις βάσεις προς τα έξω.
Rosalind Franklin
Ωστόσο, η δουλειά της δημοσιεύθηκε τρίτη στη σειρά τριών δημοσιεύσεων για DNA στο Nature, με την κύρια δημοσίευση των Γουότσον και Κρικ μόνο να υπονοεί τη συμβολή της στην υπόθεσή τους.
Η Ρόζαλιντ Φράνκλιν ποτέ δεν τιμήθηκε για τη συμβολή της στη διαλεύκανση της δομής της διπλής έλικας κι αυτό συνετέλεσε στο να γίνει σύμβολο του φεμινιστικού κινήματος και μάλιστα ερήμην της.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια