Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Πρέσπες : Ταξίδι στην ηρεμία

Μια επίσκεψη στις Πρέσπες είναι ένα ταξίδι στην απόλυτη ηρεμία.
Γραφικά χωριά, εμπειρίες πρωτόγνωρες αλλά και μοναδικές δίνουν στον επισκέπτη την απόλυτη ικανοποίηση για την επιλογή που έκανε..
Τα υπέροχα τοπία αλλά και τα παραδοσιακά πέτρινα σπίτια είναι μόνο η αρχή στην περιήγηση μιας και επιβάλλεται να περάσετε από τη βυζαντινή εκκλησία για να δείτε τα τρία στρώματα τοιχογραφιών που σώζονται στο εσωτερικό της.
Ο ποταμός Στάρα, που σχηματίζει μικρούς καταρράκτες, σίγουρα θα σας προσφέρει αυτό που αναζητούν όλοι: χαλάρωση.
Άνθρωποι απλοί είναι έτοιμοι να σας ενημερώσουν αλλά και να
οργανώσουν περιηγήσεις στην ευρύτερη περιοχή.
Οι εκδρομές στο βουνό και οι επισκέψεις σε χωριά Σαρακατσαναίων είναι το μαστ της όλης υπόθεσης. Το σίγουρο είναι ότι μέσα από μία τέτοια βόλτα θα απολαύσετε τη χλωρίδα και την πανίδα καθώς και τα έθιμα της περιοχής. Από τον Άγιο Γερμανό ακολουθείστε τη διαδρομή που οδηγεί στη Μικρολίμνη, παίρνοντας το δρόμο παράλληλα με τον παραλίμνιο, για να μπορέσετε να γνωρίσετε τα γραφικά χωριά Πλατύ, Καλλιθέα, Καρυές και Οξιά.
Πάρτε τώρα το παραλίμνιο δρόμο που περνά σχεδόν δίπλα από τη Μικρή Πρέσπα. Φτάνοντας στο Λαιμό θα βρεθείτε στη χερσόνησο, ανάμεσα στις δύο λίμνες.
Μεγάλη Πρέσπα
Από το παραλίμνιο χωριό Ψαράδες οι εξορμήσεις με μικρά ταχύπλοα στη Μεγάλη Πρέσπα είναι το δίχως άλλο ένα ταξίδι μαγικό σε κόσμους που σίγουρα δεν έχετε ξαναδεί!.
Ασκηταριά σαν αετοφωλιές, σπήλαια και πανέμορφες βραχογραφίες είναι αυτά που θα σας εντυπωσιάσουν. Σε μία από τις σπηλιές βρίσκεται και ο Ναός της Παναγίας της Ελεούσας, όπου παλιά οι μοναχοί ζωγράφιζαν εικόνες αγίων επάνω στο βουνό.
Οι Ψαράδες είναι ένα πολύ γραφικό και παλιό χωριό, με πανέμορφα πέτρινα σπίτια.
Στην όχθη του χωριού θα δείτε παπύρους, κέδρους αλλά και καλαμιές μέσα στο νερό, σαν ενυδρείο. Σε αυτό το σημείο φωλιάζουν πολλά είδη πουλιών, μερικά από τα πιο σπάνια της πανίδας της χώρας μας αλλά και όλης της υφηλίου!
Μπορεί αν είστε τυχεροί, την ώρα της βόλτας σας να παρακολουθήσετε μαγευτικές πτήσεις των πελεκάνων, των κορμοράνων αλλά και των ερωδιών. Η μαγεία της φύσης σε όλο της το μεγαλείο.
Μικρή Πρέσπα
Η εσχατιά της Ελλάδας. Το τελευταίο φυσικό σύνορο με τα Σκόπια και την Αλβανία. Επιστρέφοντας στο Λαιμό, προχωρήστε στην άλλη πλευρά, όπου θα συναντήσετε τη Μικρή Πρέσπα. Με τη βάρκα επισκεφτείτε το νησάκι του Αγίου Αχίλλειου, όπου θα δείτε ερείπια από βυζαντινούς ναούς. Ανεβείτε στο λόφο Καλέ για να απολαύσετε τη μαγευτική θέα προς τη λίμνη. Κατά τη διάρκεια της βόλτας το σίγουρο είναι ότι θα συναντήσετε πελεκάνους, ερωδιούς, κορμοράνους αλλά και αρπακτικά που φιλοξενούνται στους υδροβιότοπους των Πρεσπών. Ανεβείτε στα παρατηρητήρια και επιδοθείτε στην παρακολούθηση πουλιών, συνοδευόμενοι πάντα από κάποιο γνώστη του θέματος. Μόνοι σας είναι λίγο δύσκολο να ξεχωρίσετε τα διάφορα είδη πτηνών, οπότε μάλλον όλα θα σας φαίνονται ίδια.
Road

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια