Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Λήμνος - Lemnos

Η Λήμνος είναι ένα πανέμορφο νησί που βρίσκεται στο βόρειο Αιγαίο.
Είναι ένα ηφαιστειακό νησί και συνεπώς ο θεός της φωτιάς ο Ήφαιστος λατρευόταν ιδιαίτερα εδώ στην αρχαιότητα .
Ένα πολύ πράσινο και πλούσιο νησί, έχει ευλογήσει τους κατοίκους του με εύφορο έδαφος όπου καλλιεργούνται ελιές, φρούτα και σιτάρι, κτηνοτροφικά και μέλι από τα πολλά λουλούδια που καλύπτουν τη Λήμνο.
Σε γενικές γραμμές, οι νησιώτες εδώ είναι αρκετά παραδοσιακοί, που σημαίνει ότι εξακολουθούν να έχουν τη φιλοξενία ως κάτι σχεδόν ιερό, και έχουν διατηρήσει πολλά παλιά έθιμα.
Για τους παραθεριστές, η Λήμνος προσφέρει ωραίες παραλίες και πολλά πράγματα να δείτε.
Το νησί είναι ένα δημοφιλές θέρετρο για Έλληνες και ξένους, αλλά έχει διατηρήσει τη γνήσια του ατμόσφαιρα.
Ιστορία :
Σύμφωνα με τη μυθολογία, η θεά Ήρα μια μέρα ήταν πολύ θυμωμένη με τον Δία και ο γιο της Ήφαιστος την υποστήριξε , ο Δίας θύμωσε και τον πέταξε απο τον Όλυμπο. Ο Ήφαιστος κατέληξε στην Λήμνο, όπου και άρχισε να φροντίζει για τους κατοίκους της, καθιστώντας το νησί την ξεχωριστή του κατοικία. Μολονότι ορισμένοι μύθοι αναφέρουν τη Σικελία ως το εργαστήριό του, άλλοι θεωρούν ότι εργάστηκε στη Λήμνο. Αυτό που είναι βέβαιο, όμως, είναι ότι ο Ήφαιστος ήταν ο θεός και πολιούχος του νησιού, και ότι τουλάχιστον ένας ναός χτίστηκε για την τιμή του εδώ.

Μια άλλη ιστορία μας λέει για το θυμό των γυναικών της Λήμνου που δολοφόνησαν όλους τους άνδρες του νησιού, γιατί είχαν παραμεληθεί για πολύ καιρό από τους συζύγους τους. Κυνήγησαν μακριά τον βασιλιά τους τον Θώα , και κυβέρνησαν το νησί, όπως επιθυμούσαν. Όταν ο Ιάσονας και οι Αργοναύτες έκαναν μια στάση στο νησί, έμειναν για κάμποσο καιρό και ζευγάρωσαν με τις γυναίκες του νησιού, έτσι η Λήμνος απέκτησε ξανά ανδρικό πληθυσμό.

Αρχαιολογικές ανασκαφές έχουν βρει ενδείξεις προϊστορικών οικισμών στη Λήμνο. Υπάρχουν θεωρίες ότι ένας από τους πρώτους λαούς που έζησαν εδω ήταν οι Ετρούσκοι.

Η Λήμνος ήταν μέρος της Περσικής αυτοκρατορίας τον 5ο αιώνα π.χ., και όταν η Ελλάδα νίκησε τους Πέρσες, η Λήμνος προσχώρησε στην Αθηναϊκή συμμαχία. Στη συνέχεια ακολούθησε την ίδια ιστορία εναλλαγής ηγεμόνων όπως και το υπόλοιπο Αιγαίο: πρώτα οι Μακεδόνες, μετά οι Ρωμαίοι, Η Βυζαντινή αυτοκρατορία, οι Γενουάτες, οι Βενετοί και οι Τούρκοι.

Το νησί επίσης υπέστη πολλές πειρατικές επιθέσεις, και κατά τον πόλεμο της ανεξαρτησίας που άρχισε το 1821, η Λήμνος πολέμησε γενναία. Το νησί απελευθερώθηκε το 1912.
Αξιοθέατα:
Πάνω από τη Μύρινα, τη πρωτεύουσα της Λήμνου βρίσκεται το Κάστρο. Θα ήταν ίσως ακρόπολη στην αρχαιότητα, αλλά αυτό που βλέπουμε σήμερα χρονολογείται από τους Ενετούς. Υπάρχει επίσης ένα ενδιαφέρον αρχαιολογικό μουσείο στη Μύρινα που αξίζει να επισκεφτείτε με αρχαιολογικά ευρήματα και κεραμικά από τις ανασκαφές στην περιοχή Πολιόχνη που χρονολογούνται από τους προϊστορικούς χρόνους. Στο Μουσείο θα δείτε επίσης ευρήματα από τη Μύρινα, την Ηφαιστία και το Καβείριο.

Η Πολιόχνη είναι ένας αρχαίος οικισμός που έχει ανασκαφεί στο νησί. Οι άνθρωποι την εγκατέλειψαν στα μέσα της 2ης χιλιετίας π.χ., πιθανότατα λόγω σεισμού. Στο Ρεπανίδι υπάρχουν ερείπια από ένα κάστρο από τη Βυζαντινή εποχή.

Η Εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής είναι σημαντική για όσους ενδιαφέρονται για την ιστορία, δεδομένου ότι υπάρχει εδώ ένα άγαλμα του νεαρού κοριτσιού που ονομαζόταν Μαρούλα, και το οποίο πολέμησε τους Τούρκους μόνη της κατά τον 15ο αιώνα.

Όχι πολύ μακριά από τη Μύρινα βρίσκεται το μεγάλο γραφικό χωριό Κοντιάς με τα παραδοσιακά αρχοντικά νησιού.

Περίπου 28 χλμ. από τη Μύρινα είναι το χωριό Καμίνια. Εδώ μπορείτε να δείτε τα ερείπια του αρχαίου οικισμού της Πολιόχνης. Κοντά στο χωριό είναι τα Καμίνια του Μούδρου που ήταν η παλιά πρωτεύουσα της Λήμνου. Βορειοανατολικά από εδώ είναι το χωριό Κοντοπούλι όπου βρίσκονται οι δύο αρχαίοι οικισμοί της Ηφαιστίας και Καβείριου.

Στην Ηφαιστία μπορείτε να επισκεφθείτε τα ερείπια του αρχαίου οικισμού. Αν και ο οικισμός είχε κατοικηθεί πολύ πριν, υπάρχουν ευρήματα ναών και ένα ρωμαϊκό θέατρο. Κοντινά βρίσκεται ο Ναός του Καβείριου που πιθανόν χρησιμοποιήθηκε για θρησκευτικές τελετές στην αρχαία εποχή. Στο βόρειο-ανατολικό άκρο του νησιού είναι το χωριό Πλάκα, όπου θα βρείτε τα Ιαματικά λουτρά στα Θέρμα. Στην Σκανδάλη μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε το μοναστήρι του Αγίου Σώζοντος.
Δραστηριότητες:
Μπορείτε να κάνετε θαλάσσια σπορ σε πολλές από τις παραλίες της Λήμνου, ενώ υπάρχουν γήπεδα τένις και ένα γήπεδο γκολφ. Στη Μύρινα υπάρχει κινηματογράφος.

Παραλίες :
Η Λήμνος έχει πολλές παραλίες. Μπορείτε να ψάξετε για το δικό σας, ήσυχο σημείο, αν θέλετε, ή να επισκεφθείτε τις πιο δημοφιλής όπως για παράδειγμα το Φαναράκι , τα ρηχά νερά, τον Ρωμαίικο γιαλό και τα Καμίνια.
Η Λήμνος με ακτογραμμή 259 χιλιομέτρων, εχει πολλές όμορφες αμμουδερές παραλίες σε όλο τον νησί. Δοκιμάστε επίσης τις παραλίες Αυλώνας και Πλατύ. Στο χωριό Κοντιας είναι η όμορφη αμμουδερή παραλία Εβγάτη και απολαυστικό μπάνιο μπορείτε να κάνετε στη παραλία Κοτσινας κοντά στο Ρεπανίδι. Η παραλία Βαροσκόπος βρίσκεται κοντά στο χωριό Καμίνια και είναι πολύ ελκυστική, ενώ στα νοτιοανατολικά στον Μούδρο είναι η παραλία Φαναράκι με την παραλία του Αγ. Γιάννη πολύ κοντά. Στη βορειοανατολική ακτή του νησιού, που δεν απέχει πολύ από την Πλάκα είναι το μικρό χωριό της Παναγίας. Υπάρχουν επίσης μερικές όμορφες παραλίες γύρω από αυτή την περιοχή, όπως του Αγίου Σωτήρα και, λίγο μακρύτερα, η παραλία Κολοκύθι.
Νυχτερινη ζωή και διασκέδαση:
Η νυχτερινή ζωή εδώ είναι αρκετά καλή, χωρίς να είναι υπερβολικά έντονη. Θα βρείτε πολλά μπαρ και νυχτερινά κέντρα διασκέδασης στην Μύρινα.
Φαγητό και Εστιατόρια :
Η Λήμνος είναι ένα εξαιρετικό νησί για να δοκιμάσετε μερικά πραγματικά γνήσια φαγητά. Υπάρχουν πολλά εστιατόρια στη Μύρινα και στα χωριά, αλλά θα πρέπει να ρωτήσετε για τις τοπικές σπεσιαλιτέ, αν πραγματικά θέλετε μια γεύση από τη Λήμνο. Υπάρχουν διάφορα θαλασσινά σπεσιαλιτέ, τοπικό τυρί, μέλι και κρασί, καθώς και ένας τοπικός φημισμένος χαλβάς.
Ψώνια και αγορές :
Θα βρείτε αρκετά καταστήματα στη Μύρινα, κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και κοσμήματα, αλλά το πιο χαρακτηριστικό προϊόν που μπορείτε να πάρετε από τη Λήμνο είναι το κρασί ή το μέλι.

Συγκοινωνίες:
Οι συγκοινωνίες του νησιού είναι καλές με τοπικά λεωφορεία που συνδέουν τις κυριότερες πόλεις και χωριά., Υπάρχουν ταξί και οχήματα προς ενοικίαση στη Λήμνο, καθώς και πλοία που πηγαίνουν στις διάφορες παραλίες.
Δρομολόγια :
Υπάρχουν καθημερινές πτήσεις προς τη Λήμνο από την Αθήνα. Υπάρχουν επίσης δρομολόγια οχηματαγωγών για Λήμνο από Πειραιά, Λέσβο, Χίο και Θεσσαλονίκη. Η Λήμνος επίσης έχει δρομολόγια με Μύκονο, Πάρο Σύρο, Κω, Πάτμο και Ρόδο καθώς και απο Βόλο Καβάλα και Αλεξανδρούπολη, στη Βόρεια Ελλάδα.
Πληροφορίες για Λημνο
Γενικές πληροφορίες Χρήσιμα Τηλέφωνα
Μέγεθος: 476 τετραγωνικά χιλιόμετρα κωδικός: 22540
Πληθυσμός: περίπου 16 000 Νοσοκομείο: 22222. 23333
Τράπεζες ΑΤΜ: ναι Λιμεναρχείο: 22823
Ιντερνετ καφέ: ναι Αστυνομία: 22200
Ψηλότερο βουνό:Σκοπιά 470 μ Πυροσβεστική: 22199
Τιμές : Μεσαίες Τουριστική Αστυνομία: 22221
Ενοικιαζώμενα δωμάτια: Αεροδρόμιο: 29428

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια