Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ελένη Σκούρα 1896 1991 πρώτη Ελληνίδα βουλευτής

Βόλος, 1896 – 4 Φεβρουαρίου 1991 
Ο δρόμος για την πολιτική καταξίωση των γυναικών άνοιξε στα μέσα Ιανουαρίου του 1953 με την εκλογή της πρώτης Ελληνίδας βουλευτού.
Το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι είχε δοθεί στις γυναίκες μόλις το 1952, αλλά η μη γρήγορη σύνταξη τω εκλογικών καταλόγων τις εμπόδισε να συμμετάσχουν στις εκλογές που έγιναν το Φθινόπωρο τους ίδιου έτους.
Όμως, στις 18 Ιανουαρίου 1953, που έγιναν επαναληπτικές εκλογές στην Θεσσαλονίκη, οι εκλογικοί κατάλογοι ήταν έτοιμοι και μαζί τους οι πρώτες γυναικείες υποψηφιότητες: της Βιργινίας Ζάννα από το κόμμα των Φιλελευθέρων και της Ελένης Σκούρας από τον Ελληνικό Συναγερμό.
https://3.bp.blogspot.com/_uxEfY5y7l-I/SxO3wACR0sI/AAAAAAAAAIA/a2l1gbFTEyM/s320/skoyra.jpg
Και οι δύο πήγαν πολύ καλά και μάλιστα η Ελένη Σκούρα παίρνοντας 47.132 σταυρούς, κατέκτησε την πρώτη γυναικεία βουλευτική έδρα.
Το γεγονός αυτό, εκτός από πολιτικό, προκάλεσε και ...γλωσσολογικό
ενδιαφέρον, καθώς τέθηκε θέμα το πώς θα ήταν σωστό να ονομάζονται οι βουλευτίνες.
Στην ερώτηση του βουλευτή Πλατή για το αν θα έπρεπε να καθιερωθεί για τις γυναίκες η λέξη "βουλευτίς' (με ι) ο Πρόεδρος της Βουλής απάντησε: "Τούτον είναι έργον των λογίων και της Ακαδημίας, αλλά κυρίως του λαού.
Επί του παρόντος αυτόν τον όρον ευρήκα ως δοκιμότερον", ενώ σε πρόταση άλλου βουλευτή να ονομάζεται "βουλευτής" (με η), ο Πρόεδρος απάντησε: "Επιθυμείτε, κύριε συνάδελφε, και γλωσσολογικήν ισοτιμίαν;"
Η Ελένη Σκούρα πέθανε πάμπτωχη το 1991, αφού πρώτα είχε πουλήσει όλα τα βραβεία και τα παράσημά της για να μπορέσει να μπει στο Χαρίσειο Γηροκομείο, στο οποίο και απεβίωσε ένα μήνα μετά την είσοδό της.
ΕΤ

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια