Εδέσματα και εορτές, Αγίας Βαρβάρας ☆★☆★

Το προηγούμενο της γιορτής, βράδυ, ο νοικοκυρές έφτιαχναν τα "βάρβαρα" ή τα "νικολοβάρβαρα", ένα φαγητό με διάφορους καρπούς και την επόμενη μέρα το πρωί το μοίραζαν σε γείτονες, συγγενείς και φίλους.
Αυτό το τελετουργικό συναντάται με διάφορες παραλλαγές σε όλη την Ελλάδα, πάντοτε όμως το σιτάρι είναι σε όλες παρόν!!

ΣΥΝΤΑΓΗ Βάρβαρα Θράκης:
Υλικά για 12 άτομα.
1/2 κιλό σιτάρι (ξεφλουδισμένο - κοπανισμένο).
2 1/2 λίτρα κρύο νερό για να μουσκέψτε το στάρι.
1 1/2 κιλό ζάχαρη.
2 λίτρα νερό (για το σιρόπι).
200 γραμμ. αμύγδαλα χοντροκομμένα, ασπρισμένα.
200 γραμμ. ξερά φασόλια ψημένα.
100 γραμμ. ρεβίθια ψημένα και ξεφλουδισμένα.
2 1/2 κουτ. σούπ. άμυλο (νισεστέ) διαλυμένο σε 1 1/2 φλυτζ, τσαγ. νερό.
200 γραμμ. βερίκοκα ψιλοκομμένα ή σταφίδες.
100 ξερά σύκα ψιλοκομμένα (προαιρετικό).
φλούδα ενός πορτοκαλιού (πολύ ψιλοκομμένη και βρασμένη για 5-10 λεπτά).
1 κουτ. γλυκ. κύμινο ή μπαχάρι.
2 κουτ,. σούπ. (πολύ λίγο) ροδόνερο ή ανθόνερο (προαιρετικά).
Για το πασπάλισμα:
Σουσάμι, Καρύδια χοντροκοπανισμένα ή αμύγδαλα, Κόκκους ροδιού, Κουκουνάρια ή ψιλοκομμένα ξηρά φρούτα.
Τρόπος Παρασκευής:
Καθαρίζετε το σιτάρι, το πλένετε καλά και το μουσκεύετε σε 2 1/2 λίτρα κρύο νερό για 8-10 ώρες. Το πρωί το βράζετε.
Σε ένα άλλο πιο μεγάλο σκεύος, βάζετε τη ζάχαρη με 2 λίτρα νερού και βράζετε μέχρι  να γίνει ένα αρκετά νερουλό σιρόπι. Προσέχετε να μη σας ελαττωθεί το νερό πολύ. Αν είναι απαραίτητο, μπορείτε να παρατείνετε το βράσιμο για να έχετε ένα σιρόπι πιο πηχτό.

Προσθέτετε στο σιρόπι όπου βράζει το χυλωμένο και καλοψημένο σιτάρι. Στη φάση αυτή προσθέτετε το φλοιό του πορτοκαλιού, τα ρεβίθια, τα αμύγδαλα, τα φασόλια και τα βράζετε για 30 λεπτά.
Στη συνέχεια προσθέτετε το καλοδιαλυμένο, σε ελάχιστο κρύο νερό, άμυλο, ρίχνοντάς το σιγά σιγά αλλά ανακατεύοντας πολύ γρήγορα τα "βάρβαρα" που βράζουν.
Τα αφήνετε να βράσουν για 5-10 λεπτά.

Αμέσως μόλις κατεβάσετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέστε το ροδόνερο, το κύμινο και τα αμύγδαλα. Τα "βάρβαρα" πρέπει όταν ολοκληρωθεί το ψήσιμό τους να είναι αρκετά νερουλό μείγμα, αλλιώς μέσα σε μια μέρα θα πήξει και θα σφίξει.
Αν θέλετε να βάλετε βερίκοκα και σύκα, τα ψιλοκόβετε και τα τοποθετείτε στη βάση των μπολ όπου θα βάλετε τα "βάρβαρα".

Αφ ενός ο ζεστός "χυλός" θα τα μαλακώσει αρκετά κι αφ ετέρου έτσι δεν θα σκορπίσουν.
Πασπαλίζετε με τους ξηρούς καρπούς, το σουσάμι και το ρόδι.
Σερβίρετε τα "βάρβαρα" κρύα σε θερμοκρασία δωματίου.
Μυρσίνη Λαμπράκη-Τέσσα

Related Posts