Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Γυναίκες της αρχαιότητα​ς

*  Υπατία η "Γεωμετρική"
Η Υπατία ήταν η πιο γνωστή γυναίκα μαθηματικός και επιστήμονας της αρχαιότητας. Έζησε στην Αλεξάνδρεια τον 4ο αι. μ.Χ. και ασχολήθηκε με την αστρονομία, τη μηχανική και τα μαθηματικά, γι αυτό και ονομάστηκε Υπατία η "γεωμετρική"
*  Αίθρα.
Η Υπατία μπορεί να είναι η γνωστότερη, αλλά όχι η αρχαιότερη γυναίκα μαθηματικός. Η πρώτη που ασχολήθηκε με τους αριθμούς ήταν η Αίθρα, η μητέρα του Θησέα. Η Αίθρα δίδασκε αριθμητική (λογιστική) στους νέους ήδη από τον 10 αιώνα π.Χ. με τη χρήση άβακα και πολύπλοκων συμβόλων.
*  Θεμιστόκλεια.
Η Θεμιστόκλεια, δελφική ιέρεια και μαθηματικός του 6ου αιώνα π.Χ., μύησε τον Πυθαγόρα στις αρχές των αριθμών και της γεωμετρίας και χάρη σ αυτήν ο Πυθαγόρας δέχτηκε γυναίκες στη σχολή του.
*  Λασθένεια.
Η Λασθενία, μαθηματικός του 4ου αιώνα π.Χ., καταγόταν από την Αρκαδία και σπούδασε στην Ακαδημία του Πλάτωνα ντυμένη σαν άντρας επειδή εκεί, αντίθετα με την Πυθαγόρειο Σχολή, δεν επιτρέπονταν γυναίκες. Στη Λασθενία αποδίδεται ο ορισμός της σφαίρας.
*  Θεανώ.
Η Θεανώ ήταν μαθήτρια και σύντροφος του Πυθαγόρα και σ αυτήν αποδίδεται η πυθαγόρεια άποψη για τη χρυσή τομή.
* Άλλες γνωστές γυναίκες μαθηματικοί ήταν ...
Η Διοτίμα από τη Μαντίνεια, γνώστρια των πιο δυσκολονόητων γεωμετρικών θεωρημάτων.
Η Φιντύς, η Πολυγνώτη, η Αριγνώτη, η Μυρία και Δαμώ, κόρες του Πυθαγόρα και της Θεανώς.
Η Δεινώ, η Μέλισσα, η Τυμίχα, η Πτολεμαϊς, η Βιτάλη, η Περικτιόνη, η Αξιοθέα, η Νικαρέτη, η Αρετή, η Πυθαϊς, η Πανδροσίων, η Ρυνδακιώ, η Οκκελώ και η Εκκελώ, η Χειλωνίς, η Κρατησίκλεια, η Αμβροτέλεια, η Εχεκράτεια, η Τυρσηνίς, η Πεισιρρόδη, η Θεαδούσα, η Βοιώ, η Βαβέλυκα, η Κλεαίχμα, η Νισθαιαδούσα..
....και ποιος ξέρει πόσες ακόμη που δε γνωρίζουμε!
Γιατί; Επειδή οι αρχαίες κοινωνίες θεωρούσαν τις γυναίκες μαθηματικούς "διαφορετικές" και "περίεργες" και δεν πολυμιλούσαν γι αυτές.
Αν συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι με την καταστροφή της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας υπάρχει έλλειψη ιστορικών στοιχείων, καταλαβαίνουμε γιατί μαθαίνουμε γι αυτές με το τσιγκέλι!
Ελένη Φατσέα.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια