Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Σάλτσες 🏮Dip🔴 Sauces

Σάλτσες 🏮🛸🔴 Sauces
.
Sauce γιαουρτιού
Μπορεί να αντικαταστήσει πολλές σάλτσες που έχουν βάση τη μαγιονέζα. Συνοδεύει ευχάριστα κρύες σαλάτες και κρέας, χρησιμοποιείται ως ντιπ για ωμά- βραστά- ψητά λαχανικά, αποτελεί δροσερή και νόστιμη γέμιση για κλασικές πίτες (π.χ. σπιτικό σουβλάκι με πίτα) ή αραβικές πίτες..
Υλικά
στραγγιχτό γιαούρτι 2%
λίγο ελαιόλαδο
λίγο αλάτι
μυρωδικά της αρεσκείας σας (π.χ. ρίγανη, άνηθο, σκόρδο τριμμένο ή σε σκόνη, κρεμμύδι ψιλοκομμένο)
Αναμιγνύετε όλα τα υλικά και απολαμβάνετε τη σάλτσα με τον τρόπο που εσείς θέλετε.
Τζατζίκι με καρότο και γαλομυζήθρα
Τζατζίκι λαχανικών
Τζατζίκι με παντζάρι και καρύδια
Ντιπ Γκουακαμόλε εδώ
Sauce με ντομάτα & φέτα
Συνοδεύει αρμονικά σαλάτες και πιάτα με κρύα ζυμαρικά..
Υλικά
ντομάτα φρέσκια
τυρί φέτα, ψιλοκομμένη
λίγο ελαιόλαδο
μυρωδικά της αρεσκείας σας (ρίγανη, κάπαρη, σκόρδο, πιπέρι)
Βάζετε όλα τα υλικά στο multi και πολτοποιείτε μέχρι το μίγμα να αποκτήσει ομοιόμορφη υφή, χωρίς να υπάρχουν κομματάκια από ντομάτα ή φέτα. Σερβίρετε! Προσθέτοντας λίγο παραπάνω πιπέρι ή ταμπάσκο, μπορείτε να συνοδέψετε ευχάριστα και ψητό κρέας.
Σημείωση: Με 1 μεσαία ντομάτα και 50 γρ. τυρί φέτα, φτιάχνετε ποσότητα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε 2 μεγάλα μπολ σαλάτα.

Sauce λαχανικών
Ιδανική για ζυμαρικά!
Υλικά
ντομάτα κονσέρβα ή φρέσκια τριμμένη
πολύχρωμες πιπεριές
κρεμμύδι
σκόρδο (σκελίδα ή σε σκόνη)
ρίγανη
αλάτι- πιπέρι
Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις πιπεριές. Σε 1 κατσαρολάκι, τσιγαρίζετε τα δύο πρώτα με λίγο νερό. Στη συνέχεια προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά, αναμιγνύετε και σιγοβράζετε για 10-15 λεπτά. Προσθέτετε λίγο νερό αν το κρίνετε αναγκαίο.

Sauce με τυρί Philadelphia & πιπεριές Φλωρίνης
Μπορεί να συνοδέψει πιάτα με κρέας, ωμά ή βραστά λαχανικά (π.χ. αγγούρι, καρότο, κολοκυθάκια βραστά), παξιμαδάκια ή κρακεράκια light..
Υλικά
τυρί Philadelphia Light
πιπεριές Φλωρίνης ψητές (χωρίς τη φλούδα)
αλάτι-πιπέρι
Πολτοποιείτε τις πιπεριές στο multi και στη συνέχεια προσθέτετε το τυρί, το αλάτι και το πιπέρι. Αναμιγνύετε έως ότου το μίγμα γίνει ομοιογενές.

Σάλτσα Βινεγκρέτ
Ανακατεύετε 2 κουταλιές μουστάρδα Γκρέυ Πουπόν με καλό επιτραπέζιο ξίδι από κόκκινο κρασί.
Μετά, χτυπώντας συνεχώς με ένα πιρούνι, προσθέστε 6 κουταλιές ελαιόλαδο μέχρι η βινεγκρέτ να γίνει παχειά και κρεμμώδης.
Αυτή η πολύ δυνατή βινεγκρέτ είναι ιδανική για πράσινες σαλάτες όπως η ρόκα και τα αντίδια.

Σάλτσα τεργιάκι
1/3 κούπας σάλτσα σόγιας (soy sauce)
2 κουταλιές κρασί ρυζιού (mirin καλύτερα, που είναι πιο γλυκό, όχι σακέ - sake) ή αν δεν βρείτε τίποτα, ενναλακτικά σέρυ
2½ κουταλιές ξίδι
2 κουταλιές ζάχαρη (προτιμότερο μαύρη)
1½ κουταλιές φρέσκο ψιλοκομμένο τζίντζερ (ή μία κουταλια και λιγότερο αν είναι σε σκόνη)
Tα ανακατεύετε όλα σε κατσαρόλα να λιώσει η ζάχαρη και τη κατεβάζετε από τη φωτιά όταν μείνει η σάλτσα σας σε ποσότητα περίπου μισή κούπα.
Tην αφήνετε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.

Βασική (Λευκή) Σάλτσα
Λιώνουμε στο κατσαρολάκι μια κουταλιά βούτυρο και την ανακατεύουμε με μια κουταλιά αλεύρι ή κορν φλάουρ, μέχρι να γίνει σαν πολτός.
Προσθέτουμε γάλα ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να πάρει βράση.
Σάλτσα Rouille
Συνταγή 1 (με μουστάρδα Dijon):
1 κόκκινη πιπεριά, ψημένη και ξεφλουδισμένη
2 σκελίδες σκόρδο
1 φέτα άσπρο ψωμί κομμένο σε μικρά κομμάτια
1 κρόκο αβγού
1 κουτ. σούπας μουστάρδα ντιζόν (Dijon)
χυμό ενός λεμονιού
½ φλυτζ. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Βάλτε σε ένα μίξερ όλα τα υλικά εκτός από το λάδι. Χτυπήστε τα μέχρι να γίνουν πουρέ. Συνεχίζετε να τα χτυπάτε και σιγά σιγά προσθέτετε το λάδι.
Αλατοπιπερώστε τη σάλτσα και είναι έτοιμη!

Συνταγή 2 (με πιμέντο ή harissa sauce):
3 αβγά
2 σκελίδες σκόρδου
ελαιόλαδο
πιμέντο ή harissa sauce
αλάτι, πιπέρι, σαφράν
άσπρο κρασί ξηρό
μαϊντανός
Βάλτε μέσα σε ένα μπολ τις σκελίδες σκόρδου χτυπημένες, τους κρόκους των αβγών, αλάτι και μισό κουταλάκι του γλυκού πιμέντο ή σος harissa. Είναι απαραίτητο για την επιτυχία της σος να αφήσετε το μείγμα να "καθήσει" 2 λεπτά.
Προσθέστε σιγά σιγά το λάδι και χτυπήστε τη σάλτσα όπως και τη μαγιονέζα.
Ζεστάνετε 1 κουταλιά της σούπας άσπρο κρασί και διαλύστε σε αυτό μια πρέζα σαφράν.
Ρίξτε το κρασί μέσα στη σος, αλατοπιπερώστε και είστε έτοιμοι!

Σάλτσα για τηγανητά ψάρια
Υλικά:
1/2 φλιτζάνι αλεύρι
2 ½ ποτήρια νερό
100 γρ. ξύδι
3 μέτριες ντομάτες τριμμένες
Δεντρολίβανο
Σουρώνουμε το λάδι όπου έχουμε τηγανίσει τα ψάρια, το ζεσταίνουμε και προσθέτουμε το αλεύρι. Καβουρντίζουμε για μερικά λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς.
Προσθέτουμε το νερό σιγά σιγά το νερό ανακατεύοντας και πάλι συνεχώς (μιλάμε για πολύ ανακάτεμα) για να μην σβολιάσει το μείγμα.
Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, το ξύδι και το δεντρολίβανο, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να βράσει μέχρι να πήξει (περίπου 10 λεπτά.
Αν τα ψάρια που τηγανίσαμε είναι μικρά, τότε σερβίρουμε σε ξεχωριστό μπολ. Αν είναι μεγαλούτσικα, τότε τα περιχύνουμε με την σάλτσα.

Σάλτσα για θαλασσινά
1 φλυτζ. τσαγιού μαγιονέζα
2 κουτ. της σούπας κέτσαπ
1 κουτ. του γλυκού worcestershire sauce (γούστερ σος )
1 κουτ. του γλυκού horseradish sauce (χρένο)
5-6 σταγόνες ταμπάσκο
Ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά σε ένα μπολ και περιχύνουμε ψάρι βραστό ή διάφορα θαλασσινά. Θαυμάσιο στη γαριδοσαλάτα.

Σάλτσα Barbeque
Υλικά:
Κόκκινο κρασί
Ξύδι
Μουστάρδα
Πολτός ντομάτας
Σάλτσα σόγιας
Πιπερόριζα (τζίντζερ)
Ζάχαρη
Σκόρδο (καθαρισμένες σκελίδες)
(όλα σε ίσες περίπου ποσότητες, και φτιάχνετε όσο θέλετε).
Πανεύκολη. Χώστε τα όλα στο μπλέντερ και δώστε τους να καταλάβουν μέχρι να αποκτήσει το μίγμα ομοιόμορφη και κρεμώδη υφή.
Εφαρμογές:
Κατ'αρχήν, για ψητό κρέας στα κάρβουνα.
Στην περίπτωση αυτή, καλή προετοιμασία είναι να βάλετε τα κομμάτια του ωμού κρέατος σε ένα μπώλ μαζί με τη σάλτσα, να ανακατέψετε καλά και να τα αφήσετε για καμιά ώρα έτσι πρίν τα ψήσετε (δηλ. να γίνουν μαρινάτα...)
Επίσης, ανακάλυψα ότι, λόγω της γλυκόξινης γεύσης της, αυτή η σάλτσα σας δίνει μια καλή βάση για γλυκόξινο χοιρινό (όχι το αυθεντικό κινέζικο, αλλα μια καλή προσομοίωση). Στην περίπτωση αυτή, κόβετε το χοιρινό σε κύβους, και το ρίχνετε σε ένα μπώλ να μαριναριστεί με δύο σφηνάκια βότκα (ναι, βότκα) και 2 αυγά χτυπημένα πολύ καλά.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζετε λίγο σπορέλαιο, λίγη σάλτσα σόγιας και κάμποσο σουσάμι.
Οταν ζεσταθεί καλά ρίχνετε το μαριναρισμένο χοιρινό, και όταν ροδίσει ρίχνετε στο τηγάνι την σάλτσα ΒΒQ και τα λαχανικά (π.χ. κρεμμύδι χοντροκομμένο, πράσινη πιπεριά, φέτες πιπερόριζας (τζίντζερ) και, για τους πιο τολμηρούς, ανανά) και ανακατεύετε πολύ καλά σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά.
Σερβίρετε με ρύζι ή noodles.
Τέλος, ένας φίλος μου είπε ότι είχε πολύ καλά αποτελέσματα όταν την χρησιμοποίησε σε μπακαλιάρο πλακί (αλειμμένη πάνω στο ψάρι πρίν μπεί το ταψί στο φούρνο).

Μπεσαμέλ
Υλικά:
1 λίτρο γάλα
6 κουταλιές αλεύρι
1 αβγό (τον κρόκο μόνο)
2 κουταλιές βούτυρο
αλάτι
πιπέρι
μοσχοκάρυδο
Ρίχνουμε το γάλα και το αλεύρι σε μία κατσαρόλα και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να διαλυθεί το αλεύρι. (Προσοχή η κατσαρόλα δεν είναι πάνω στη φωτιά).
Μόλις διαλυθεί το αλεύρι προσθέτουμε το βούτυρο, το αλάτι και το πιπέρι και τοποθετούμε την κατσαρόλα στη φωτιά σε μεσαία θερμοκρασία (εδώ αρχίζει ο Γολγοθάς της κάθε νοικοκυράς που αποφασίζει να κάνει κάτι με μπεσαμέλ).
Αρχίζετε να ανακατώνετε τα υλικά στην κατσαρόλα ασταμάτητα και προς μία φορά ώσπου να πήξει η μπεσαμέλ ανάλογα με τις προτιμήσεις σας (ως προς το μέγεθος πήξης). Μόλις πήξει την αφαιρείται από την φωτιά και την αφήνετε να κρυώσει λίγο πριν προσθέσετε το αυγό (για να μην τηγανιστεί πάνω στην μπεσαμέλ) και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύετε.


Σάλτσα πέστο
για ζυμαρικά
Υλικά (για 4 μερίδες ή 170ml σάλτσας πέστο):
1/4 φλυτζ. ελαιόλαδο και 1 κουταλιά επιπλέον (χωριστά)
2 σκελ. σκόρδο
1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
2 κουτ. κουκουνάρια
1 φλυτζ. φρέσκα φυλλαράκι βασιλικού (πατημένα σφιχτά ώστε να χωράει πολλά) και μερικά φυλλαράκι για το γαρνίρισμα.
Αν δε βρίσκετε βασιλικό στα σούπερ μάρκετ, αποκτήστε μια γλάστρα με βασιλικό (θα σας χρειαστεί σε πολλά φαγητά) ή μαδήστε από μια αυλή άλλου σπιτιού. Η μαγειρική θέλει θυσίες :-)
1/4 φλυτζ. φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα
1 1/2 κουτ. φρεσκοτριμμένο τυρί ρομάνο
Εκτέλεση:
Ζεσταίνετε σε ένα κατσαρολάκι 1 κουταλιά λάδι σε μέτρια με χαμηλή θερμοκρασία. Μόλις ζεσταθεί το λάδι, ρίχνετε τα κουκουνάρια. Τα τσιγαρίζετε μέχρι να πάρουν ένα ελαφρό καστανό χρώμα (γύρω στο μισό λεπτό), ενώ ταυτόχρονα κουνάτε το τηγάνι συνέχεια για μην κολλήσουν. Μόλις είναι έτοιμα, τα στεγνώνετε σε χαρτί κουζίνας ώστε να απορροφηθεί το πολύ λάδι.
Ξεπλένετε καλά το βασιλικό, πετάτε τα κοτσάνια, και τον σουρώνετε. Πατήστε τα φυλλαράκι του βασιλικού καλά μέσα στο φλυτζάνι ώστε να χωρέσει όσο πιο πολλά γίνεται.
Βάζετε στο μπλέντερ τα κουκουνάρια, το βασιλικό, το σκόρδο και το αλάτι. Τα χτυπάτε στο μπλέντερ και σιγά σιγά προσθέτετε και το υπόλοιπο λάδι αργά και σταθερά, μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο και τα κουκουνάρια να είναι ψιλοκομμένα.
Αδειάζετε το μείγμα σε ένα μπωλ και προσθέτετε και τα τριμμένα τυριά. Ανακατεύετε καλά.
Η σάλτσα αλ πέστο είναι έτοιμη. Μπορείτε να τη φυλάξετε (ή μέρος της που δε θα χρησιμοποιήσετε) σε ένα αεροστεγές σκεύος καλύπτοντάς τη πρώτα με ένα ελαφρύ στρώμα ελαιόλαδου. Διατηρείται στο ψυγείο γύρω στη 1 βδομάδα. Οταν θα τη χρησιμοποιήσετε ξανά, θα την βγάλετε από το ψυγείο ώστε να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και όχι παγωμένη.
Πού τη χρησιμοποιείτε:
Την περιχύνετε σε ζεστά, βουτυρωμένα ζυμαρικά (π.χ. λινγκουίνι) και τα ανακατεύετε πολύ καλά για να πάει παντού η σάλτσα. Προαιρετικά, ρίχνετε στα μακαρόνια τριμμένη παρμεζάνα και γαρνίρετε με 1-2 φυλλαράκι βασιλικού. Δείτε την αντίστοιχη συνταγή στο site.

Κόκκινη πικάντικη σάλτσα για μακαρόνια
Υλικά:
1 κουτί μανιτάρια κομμένα φέτες
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο φέτες
1 πράσινη πιπεριά κομμένη φέτες
1 παριζάκι (αν θέλετε πικάντικο) κομμένο σε κύβους
10 φέτες σαλάμι αέρος κομμένο μικρά κομματάκια
1 κουτάκι πουμαρό Pummaro κόκκινη σάλτσα
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζετε λίγο λάδι σε μια κατσαρόλα και σωτάρετε τα κομμένα κρεμμύδια μαζί με τα κομματάκια της πιπεριάς. Προσθέτετε τα κομμένα μανιτάρια και ρίχνετε λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι. Αφήνετε λίγο την κατσαρόλα με κλειστό καπάκι για να μαραθούν τα λαχανικά.
Προσθέτετε το παριζάκι και το σαλάμι αέρος κομμένα και τα ανακατεύετε όλα μαζί.
Αφήνετε για 5 λεπτά περίπου τα υλικά να ψηθούν και προσθέτετε το ντοματοχυμό (αν δεν σας αρέσει η πολύ βαριά κόκκινη σάλτσα μη βάλετε όλο το κουτί της ντομάτας) και μιάμιση κούπα νερό ή λίγο παραπάνω. Λίγο αλάτι και πιπέρι ξανά, ανακατεύετε και αφήνετε το μείγμα να βράσει έως ότου σωθεί το νεράκι.
Στο μεταξύ βράζετε τα μακαρόνια σας (1 πακέτο) και τα τσιγαρίζετε με λίγο βούτυρο.
Όταν η σάλτσα είναι έτοιμη, σερβίρετε με λίγο τριμμένο τυρί απο πάνω.
Σημείωση: Ανάλογα με τα άτομα, προσθέτετε και υλικά. Τα παραπάνω υλικά είναι περίπου για 4-5 άτομα.

Σπιτικό ketchup
Φτιάξτε τη δική σας υπέροχη σάλτσα ketchup, βάλτε τη στο ψυγείο και χρησιμοποιήστε τη στα φαγητά σας!
Υλικά
1 λίτρο χυμό ντομάτας
1 κουταλιά της σούπας ντοματοπολτό
1 κρεμμύδι
1 κουταλάκι του γλυκού καυτό μπαχαρικό
2 πρέζες μοσχοκάρυδο, πιπέρι
125 γραμμάρια καφέ ζάχαρη
125 ml μηλόξυδο
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Εκτέλεση
1. Κόψτε το κρεμμύδι κι αφήστε το να ροδίσει στην κατσαρόλα.
2. Προσθέστε τα μπαχαρικά και ανακατέψτε μέχρι ν' απορροφηθούν από τα κρεμμύδια.
3. Ανακατέψτε το χυμό ντομάτας, τον ντοματοπολτό, την καφέ ζάχαρη και το μηλόξυδο.
4. Προσθέστε τα στο σκεύος με τα κρεμμύδια. Αφήστε να σιγοβράσουν για μία ώρα.
5. Περάστε τα στο μπλέντερ. Βάλτε σε βαζάκια και στο ψυγείο.


Καυτερή σάλτσα τσίλι
Επειδή οι μεξικάνικες βραδιές είναι το theme της παρέας πρέπει να μάθετε να φτιάχνετε και μία αξιοπρεπή σάλτσα τσίλι. Η συνταγή που σας δίνουμε είναι για 24 μπολ τσίλι σος, οπότε μπορείτε αναλογικά να μικρύνετε την ποσότητα.
Υλικά
5 κιλά ντομάτες
10 κρεμμύδια
4 σκελίδες σκόρδο
500 γραμμάρια πιπεριές χαλαπένιο ολόκληρες
9 κούπες μηλόξυδο
3 κούπες ζάχαρη
3 κουταλιές του γλυκού αλάτι
2 κιλά κόκκινες τσίλι πιπεριές
Εκτέλεση
1 Καθαρίστε τις πιπεριές τις κόκκινες. Βγάλε τα σπόρια τους και βράστε τες για λίγο. Αφαιρέστε το φλοιό τους και ψιλοκόψτε τες.
2 Ψιλοκόψτε όλα τα υλικά και βάλτε τα όλα μαζί σε μία μεγάλη κατσαρόλα
3 Βράστε όλα μαζί για μία ώρα και βγάλτε τα από τη φωτιά μέχρι να κρυώσουν.
4 Περάστε από το μπλέντερ σε δόσεις όλο το μείγμα που έβραζε στην κατσαρόλα.
5 Ξαναβάλτε όλο το μείγμα που έχετε περάσει από το blender και αφήστε το να βράσει για 2 ώρες μέχρι να γίνει πηκτό.

Κλασσική σάλτσα ντομάτας
Η πιο κλασσική σάλτσα που υπάρχει είναι η σάλτσα ντομάτας, υπάρχουν πολλές παραλλαγές για να την φτιάξει κανείς αρκεί να σας αρέσουν οι πειραματισμοί και να έχετε μπόλικη φαντασία. Η βάση της όμως είναι μία και είτε την θέλετε για να συνοδεύσετε τα ζυμαρικά σας είτε ως ντιπ για τα σνακ σας, την λατρεύετε και είναι η αγαπημένη σας.
Υλικά
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 κλωναράκι σέλινο
8-10 ντομάτες ψιλοκομμένες και ξεφλουδισμένες
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

Σάλτσα Satay (Satay Sauce)
Υλικά
* 2 κουτ τσίλι σως (προαιρετικά)
* 1 / 2 φλιτζάνι φυστικοβούτυρο
* 1 λιωμένη σκελίδα σκόρδο
* 1 / 2 φλιτζάνι νερό
* 2 κουταλιές της σούπας. κέτσαπ ( ή τοματόπαστα)
* 1 - 2 κουταλάκια ζάχαρη
* 1 κουταλιά της σούπας σόγια σως
* 1 κουταλιά της σούπας ξίδι ρυζιού ( ή απλό ξύδι)
Βάλτε όλα τα παραπάνω συστατικά σε μια μικρή κατσαρόλα. Αφήστε να βράσοπυν και μέτα χαμηλώστε την θερμοκρασία και σιγοβράστε για 5 λεπτά ή μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Σερβίρεται με κοτόπουλο, αρνί, ή μοσχάρι, στη σχάρα για σουβλάκια

Σάλτσα
3 κουτ. Σούπας πελτέ ντομάτας
1 κουτ. Γλυκού ζάχαρη
3 κουτ. Σούπας κόκκινο κρασί
αλάτι
μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
1.Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνετε το λάδι σε μέτρια φωτιά. Βάζετε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το σέλινο να κάψουν για περίπου 7 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα.
2.Σβήστε το κρεμμύδι με το κρασί και προσθέστε τις ντομάτες, τον πελτέ, την ζάχαρη και αλατοπιπερώστε. Αφήστε την σάλτσα να βράση σε χαμηλή φωτιά για 25-30 λεπτά μέχρι να γίνει πηχτή και νόστιμη.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια