Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Nicolas Steno 1638-1686 πατέρας της γεωλογίας

11 Γενάρη 1638 - 5, Δεκεμβρίου, 1686
Ο Δανός επιστήμονας που γεννήθηκε σαν σήμερα 11 Ιανουαρίου του 1638 και πέθανε στις 25 Νοεμβρίου του 1686, ασχολήθηκε με την ανατομία και την γεωλογία και την στρωματολογία στις επιστήμες στις οποίες θεωρείται πρωτοπόρος.
Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τον σχηματισμό των στρωμάτων βράχου και με τα απολιθώματα που θεωρούνται ιδιαίτερα κεντρικής σημασίας για την ανάπτυξη της σύγχρονης γεωλογίας.

Η ευσέβεια του και η προσήλωση του στην θρησκεία, έχει επίσης αξιολογηθεί κατά τις τελευταίες δεκαετίες με σκοπό την αγιοποίηση του.

Γεννήθηκε ως Niels Stensen στην Κοπεγχάγη και μετά τον θάνατο του πατέρα του η μητέρα του ξαναπαντρεύτηκε. Το 1660 έφυγε για να σπουδάσει ιατρική στην Ολλανδία, και μετά πήγε στην Ιταλία όπου και έγινε μέρος ομάδας ερευνητών που ακολουθεί τα βήματα της μαθηματικής προσέγγισης του Γαλιλαίου στην επιστήμη.

Το έργο του σχετικά με τα δόντια του καρχαρία που πιάστηκε από ψαράδες κοντά στην πόλη του Λιβόρνο, τον οδήγησε στο ερώτημα του πώς σε στερεά αντικέιμενα θα μπορούσαν να βρεθούν σε άλλα στερεά αντικείμενα, όπως πέτρες ή στρώματα βράχων.
Η στρωματογραφία, της οποίας θεωρείται ο "πατέρας" είναι ιδιαίτερος κλάδος της Γεωλογίας και συγκεκριμένα της Ιστορικής Γεωλογίας, που αντικείμενο έρευνας και μελέτης είναι η τάξη και η θέση των στρωματοποιημένων πετρωμάτων του στερεού φλοιού της Γης. Συγκεκριμένα η στρωματογραφία εξετάζει την στρωματική διαμόρφωση των υλικών από τα οποία αποτελούνται τα επιφανειακά ιζηματογενή στρώματα της Γης. Από την εξέταση αυτή προσδιορίζονται οι στρωματογραφικές λιθολογικές ενότητες και κατά συνέπεια τα στρωματογραφικά όρια (stratigraphic boundaries) που μπορεί να βασίζονται είτε σε φυσικές διαφορές, είτε στη φύση των λιθολογικών τύπων που συνιστούν τα στρώματα αυτά, είτε ακόμη σε φυσικές και οργανικές διαφορές που σχετίζονται σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Με αυτόν τον τρόπο προσδιορίζει τη χρονολογική διαδοχή τους και καθορίζει τα διάφορα στάδια εξέλιξής τόσο της γης όσο και κατ΄ επέκταση των μορφών ζωής αλλά και της ιστορίας άλλων πλανητικών σωμάτων.
Κατέληξε σε αυτό που είναι τώρα αναφέρεται ως νόμος του Στενό της επαλληλίας. Ο νόμος της υπέρθεσης, γνωστός και ως αρχή της επαλληλίας είναι θεμελιώδης για την ερμηνεία της ιστορίας της γης, γιατί σε οποιαδήποτε δεδομένη θέση υποδεικνύει τις σχετικές ηλικίες των στρωμάτων και των απολιθωμάτων τους.

Ανακηρύχθηκε όσιος το 1987 από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο ΙΙ, ολοκληρώνοντας το πρώτο βήμα προς την ανακήρυξή του ως Άγιο.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια