Συνταγές για ΚΑΦΕΔΕΣ ☕☕☕ Recipes for Coffee

Ρώσικος Καφές
Σε ένα φλιτζάνι δυνατό καυτό καφέ προσθέτουμε ένα ποτηράκι βότκα. Σερβίρεται με ρευστή κρέμα γάλακτος, και το καλοκαίρι με τριμμένο πάγο.
15 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τον καφέ ΕΔΩ

Ανατολίτικος Καφές:
Σε ένα κεραμικό σκεύος τοποθετούμε δύο κομμάτια κανέλα, δύο κομμάτια γαρίφαλο και δύο κομματάκια ινδικό πιπέρι και προσθέτουμε τρία φλιτζάνια δυνατό καυτό καφέ. Κλείνουμε καλά το σκεύος και το αφήνουμε για μια ώρα. Φιλτράρουμε τον καφέ με ψηλό σουρωτήρι και το σερβίρουμε σε μεγάλα ποτήρια με παγάκια. Σερβίρεται με ζάχαρη και κρέμα γάλακτος.
Κρεολικός Καφές
Σε ένα φλιτζάνι καφέ ανακατεύουμε λίγο τριμμένο καρύδι, ένα γαρίφαλο, ένα κομματάκι κανέλα και ένα κομματάκι βανίλια.

Αμερικάνικος καφές
Σε ένα μπρίκι ανακατεύουμε ένα φλιτζάνι αλατισμένο νερό, δύο κουταλάκια ζάχαρη, δύο κακάο και δύο καφέ στιγμιαίο και το βάζουμε να βράσει για δύο, τρία λεπτά. Προσθέτουμε δύο φλιτζάνια κρύο γάλα, ένα κρύο νερό και το ξαναβράζουμε. Στο τέλος προσθέτουμε δύο κουταλάκια βανίλιας σε σκόνη.
Βιεννέζικος Καφές
Σε ένα φλιτζάνι καφέ προσθέτουμε ένα κουτάλι σαντιγί και ένα ρευστή κρέμα γάλακτος. Άλλη παραλλαγή είναι: σε ένα φλιτζάνι δυνατό καφέ espresso να προσθέσουμε μία μπάλα παγωτό βανίλια κει να το διακοσμήσουμε με ένα κουτάλι σαντιγί.
Παριζιάνικος Καφές
Σε δύο μέρη δυνατό ζεστό καφέ προσθέτουμε ένα μέρος ζεστή σοκολάτα. Συμπληρώνουμε δύο κουταλάκια κονιάκ και ανακατεύουμε τα υλικά σε ζεστό μπρίκι. Το ρόφημα σερβίρεται με κρέμα γάλακτος και ζάχαρη.
1. Ελληνικός 
Βάζουμε νερό στο μπρίκι μας δυο δάχτυλα πάνω από την μέση.
Βάζουμε όσο καφέ και όση ζάχαρη θέλουμε (για μερακλίδικο καφέ βάλτε 2 κ.γ. και όση ζάχαρη επιθυμείτε. 
Τον βράζουμε σε σιγανή φωτιά. 
Καθώς ψήνεται ο καφές ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να γίνει ομοιογενές.
Χρόνος ψησίματος 6΄ .
Μόλις γυρίσει μια φορά αδειάζεται λίγο στην κούπα σας και τον ξαναβάζετε στην φωτιά μέχρι να πάρει και δεύτερη βράση. 
Ο καφές σας είναι έτοιμος. 
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αν έχει και μερικές φουσκαλίτσες παίρνετε BONUS.

 2. Γαλλικός 
Καλό θα ήταν να προμηθειτείτε ένα FRENCH PRESS ή κοινώς μια τρόμπα (είναι αυτό που έχουν στις περισσότερες καφετέριες που τα πατάς και φιλτράρεις το καφέ στο νερό). Το γεμίζετε μέχρι πάνω με ζεστό νερό. 
 Βάζετε ΜΌΝΟ καφέ όσο θέλετε. 
Πάλι θα πω πως 2 κ.γ. καφέ είναι η προτεινόμενη ποσότητα. 
Το ανακατεύετε καλά και βάζετε το φίλτρο.
ΠΡΟΣΟΧΗ!!!
Αφήστε 3΄ το νερό να πάρει όλα τα συστατικά του καφέ. 
 Μετά, πατήστε το μέχρι κάτω.
Σερβίρετε και και προσθέστε ανάλογα ζάχαρη. 
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το νερό να μην έχει βράσει.
 3. Frappẻ 
Βάζετε 2 δάχτυλα νερό στο ποτήρι σας. 
Βάζετε την απαιτούμενη ποσότητα καφέ και ζάχαρης που επιθυμείτε. 
Πάλι 2 κ. γ. καφέ είναι η προτεινόμενη ποσότητα. 
Χτυπάτε πάρα πολύ καλά και διακεκομμένα με την φραπεδιέρα σας το μείγμα τόσο ώστε όταν θα γυρίζετε το ποτήρι ανάποδα να μην κυλάει σαν νερό ο καφές. 
Αν γίνεται αυτό ο καφές σας έχει κόψει και θα πρέπει να φτιάξετε άλλον. 
ΠΡΟΣΟΧΗ!!! 
Ο σκέτος frappẻ δεν κόβει επειδή δεν έχει ζάχαρη, αντίθετα αυτός που κόβει εύκολα είναι ο γλυκός ή ο πολύ γλυκός (γνωστός και ως "μπακλαβάς" ). 
Στους δυο τελευταίους βάζουμε πολύ λίγο παραπάνω νερό πριν τον "χτυπήσουμε".
Εδώ,μια ελαφριά ροή είναι προβλεπόμενη. 
Συμπληρώνετε παγάκια και νερό μέχρι πάνω. 
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο καλός Frappẻ πρέπει να έχει 1/3 αφρό και 2/3 μείγμα(καθαρό καφέ).

 4. Nes 
Αν δεν έχετε μηχανή παραγωγής αφρού (συνήθως οι espresso-μηχανές έχουν), βάζετε νερό στο μπρίκι να ζεσταίνεται. 
Μόλις ανέβει λίγο η θερμοκρασία και αφού έχει ξεπεράσει το στάδιο του χλιαρού βάζετε 2 κ. γ. νερό στο φλιτζάνι σας που μέσα έχετε ρίξει την επιθυμητή αναλογία καφέ-ζάχαρης. 
Το ανακατεύεται... 
Κάθε που ανοίγει το χρώμα του καφέ στο φλιτζάνι σας θα βάζετε όλο και πιο πολύ νερό. 
Μόλις έχετε βάλει περίπου στα 10κ.γ. νερό στο φλιτζάνι και έχετε φτιάξει ένα ομοιογενές μείγμα λίγο πριν βράσει το νερό στο μπρίκι το ρίχνετε στο φλιτζάνι. 
Εάν έχετε espresso-μηχανή βάζετε μέσα στο μπρίκι το μείγμα καφέ-ζάχαρης και νερού (ως λίγο πάνω από τη μέση). 
Ανοίγετε τον ατμό να βγάλει την παραμένουσα υγρασία και το πνίγεται μέσα στο μπρίκι τόσο ώστε το στόμιο του ατμού να είναι 1cm μέσα στο μείγμα από την επιφάνεια του(μίγματος). 
Μόλις θα αρχίζει να γυρνάει ο καφές και δημιουργείται ο απαιτούμενος αφρός και αφού έχει ζεσταθεί αρκετά το μείγμα, το βγάζουμε από το στόμιο. 
Καθαρίζουμε με ένα κουταλάκι το πάνω μέρος του μίγματος που βρίσκεται στο μπρίκι, τον καμένο αφρό. 
Σερβίρουμε. 

 5. Espresso 
Ανοίγετε την espresso - μηχανή σας μέχρι να ανέβει η θερμοκρασία στο boiler. 
Η καλύτερη θερμοκρασία είναι 92 C. 
Βάζουμε στην coủpe όσο καφέ θέλουμε. 
Εδώ η ποσότητα διαφέρει λίγο από καφετιέρα σε καφετιέρα. 
Την κουμπώνουμε πάνω στην μηχανή και βάζουμε ένα φλιτζάνι από κάτω. 
Πατάμε το κουμπί της απόσταξης. 
Αφήνουμε τον espresso να τρέξει όχι παραπάνω από 25'' για τον μονό και 30'' για τον διπλό. 
Βάζουμε όση ζάχαρη θέλουμε.
 ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο καλός espresso φαίνεται από την σχετική καθυστέρηση της βύθισης της ζάχαρης λόγω του καϊμακιού που σχηματίζεται. Επίσης το χρώμα του καϊμακιού πρέπει να είναι "ψιλό-τιγρέ".

 6. Cappuccino 
Φτιάχνουμε το αφρόγαλα με τον ίδιο τρόπο που παρασκευάζουμε το Nes με το στόμιο μόνο που αντί για το μείγμα βάζουμε γάλα λίγο κάτω από την μέση σε μια μότα (ανοξείδωτη κανάτα,μικρή). 
Αφού ανέβει η στάθμη του αφρού του γάλακτος και δεν έχει καεί το γάλα (κάτι που γίνεται πολύ εύκολα), το βάζουμε στην άκρη. "κατεβάζουμε"μια δόση espresso αλλά με 5'' περισσότερο χρόνο από τον μονό. 
Μέχρι να γίνει αυτό, καθαρίζετε την "σαπουνάδα" από το αφρόγαλα μέχρι να φανεί λεία επιφάνεια αφρογάλακτος.
Το ρίχνετε μέσα στο φλιτζάνι που "κατεβάσατε" τον "τραβηγμένο" espresso. 
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο καλός Cappuccino πρέπει να έχει 1/3 αφρόγαλα, 1/3 γάλα και 1/3 καφέ. 
Για να δείτε αν έγινε καλό το αφρόγαλα θα πρέπει όταν βάζετε το κουταλάκι πάνω στον αφρό να κάθεται. 
Εκεί πάνω βάζουμε την ζάχαρη για να μην κάτσει πάνω στο αφρόγαλα.

 7. Espresso Freddo 
"Κατεβάζετε" 2 τραβηγμένους espresso. 
Σε ένα shaker βάζετε 3 μεγάλα παγάκια και όση - αν θέλετε - ζάχαρη θέλετε. 
Ρίχνετε τους 2 τραβηγμένους espresso στο shaker και τους χτυπάτε στην φραπεδιέρα διακεκομμένα μέχρι να ανοίξει το χρώμα του μίγματος. 
Αφού τον αισθανθείτε ότι πάγωσε σερβίρετε σε ποτήρι που έχετε γεμίσει σχεδόν μέχρι τη μέση με τριμμένο πάγο.
 ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αν έχετε αφροσυλλέκτη, βάλτε τον μπροστά από το shaker προτού σερβίρετε. 

 8. Cappuccino Freddo 
Κάνουμε ακριβώς ότι πριν αλλά εδώ το μυστικό κρύβεται στο παγωμένο αφρόγαλα. 
Σερβίρετε όπως πριν αλλά αφήστε ένα κενό γύρω στο 1 δάχτυλο από το χείλος του ποτηριού. 
Το γάλα πριν το χτυπήσετε στην φραπεδιέρα θα πρέπει να έχει χαμηλή θερμοκρασία(να είναι καλά παγωμένο). 
Βάζουμε 2 παγάκια και λίγο (πολύ λίγο) εβαπορέ. 
Το χτυπάτε μέχρι να πήξει καλά. 
Για να το βάλετε το ρίχνετε στα τοιχώματα του ποτηριού σας και γυρνώντας το τελευταίο γύρω γύρω για να κάτσει ομοιόμορφα ο αφρός. 
Εάν βάλετε εβαπορέ βάλτε και λίγο κανέλα για να πάρει την μυρωδιά του.

 9. Mexican ή Irish Coffee. 
Φτιάχνετε έναν γαλλικό αλλά μέσα στην τρόμπα βάζετε και 2 OZ τεκίλα για Mexican ή Ιρλανδέζικο ουίσκι (Jameson) για Ιrish coffee.

 10. Moccaccino 
"Κατεβάζετε"έναν espresso και τον ρίχνετε μέσα σε ένα μεγάλο μπρίκι. Εκεί προσθέτετε 2 κ.σ. σοκολάτα ρόφημα και γάλα μέχρι να φτάσει την μέση στο μεγάλο μπρίκι. Το ψήνετε όπως ψήνουμε και τον Nes στο στόμιο του ατμού. 

Καφές της Ιάβας
Ετοιμάζουμε ίσες ποσότητες καφέ και σοκολάτας, τις ανακατεύουμε και προσθέτουμε ζάχαρη.
Δανέζικος Καφές
Ετοιμάζουμε ένα Ιρλανδικό καφέ αλλά αντικαθιστούμε το ουίσκι με ρακί.
Ολλανδέζικος Καφές
Ετοιμάζουμε ένα Ιρλανδικό καφέ αλλά αντικαθιστούμε το ουίσκι με Ολλανδέζικο
κονιάκ.
Ιρλανδικός Καφές
Μία μερίδα: ένα φλιτζάνι πολύ δυνατός καφές, δύο κουταλάκια ζάχαρη, ένα ποτηράκι Ιρλανδικό Ουίσκι και ένα κουτάλι κρέμα ή σαντιγί. Διαλύουμε την ζάχαρη σε ένα μικρό μέρος του ζεστού καφέ, προσθέτουμε το ουίσκι και τον υπόλοιπο καφέ και αφού ανακατέψουμε ρίχνουμε στην επιφάνεια την κρέμα γάλακτος ή την σαντιγί με τέτοιο τρόπο ώστε να επιπλέει.
Αφρικανικός Καφές
Σε τόσα φλιτζάνια καφέ όσα και οι καλεσμένοι μας, προσθέτουμε μία μπάλα παγωτό σοκολάτα και λίγη ρευστή κρέμα γάλακτος. Σερβίρεται πολύ παγωμένος.
Φραπέ
Το όνομα του frappé είναι γαλλικό και σημαίνει χτυπημένος ή ανακατεμένος. Στην Γαλλία σημαίνει ένα παγωμένο ρόφημα που παρασκευάζεται επίσης χτυπώντας το σε σέικερ αλλά από γάλα ή χυμό φρούτων χωρίς καφέ, και δεν έχει σχέση με τον ελληνικό. Ο φραπέ πίνεται επίσης σε μικρές ποσότητες στην Ταϊλάνδη, στην Μαλαισία, στην Βουλγαρία πολλές φορές χρησιμοποιείται κόκα-κόλα αντί νερού, ενώ στην Σερβία προστίθεται πάντα παγωτό .
 Στιγμιαίος καφές
Ο στιγμιαίος καφές σε σκόνη, είναι το προϊόν του καφέ το οποίο με λίγο ζεστό νερό διαλύεται τέλεια απελευθερώνοντας και όλο το άρωμα που περικλείει. Εφευρέθηκε το 1901 από τον Ιάπωνα Sartori Kato, επιστήμονα που δούλευε στο Σικάγο των ΗΠΑ. Στις 1 Απριλίου 1938 ο στιγμιαίος καφές λανσαρίστηκε από την ελβετική εταιρία Nestlé με το εμπορικό όνομα Nescafé, παράγωγο των λέξεων Nestlé και Café. Από τότε ο στιγμιαίος καφές εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο με δύο ποικιλίες, τον "κανονικό" και τον "χωρίς καφεΐνη".
IRISH COFFEE
Σερβίρεται στο ειδικό ποτήρι του Irish Coffee και παρασκευάζεται τοποθετώντας πρώτα μια κουταλιά ζάχαρη και μια μερίδα ουίσκι Ιρλανδίας στο ποτήρι . Το ζεσταίνουμε στο ειδικό καμινέτο ( του bar ) κα απογεμίζουμε έως τη δεύτερη γραμμή του ποτηριού με γαλλικό καφέ φίλτρου . Στη συνέχεια προσθέτουμε κρέμα γάλακτος.
FILTER COFFEE CRΕME
Σερβίρεται στο φλιτζάνι του καφέ φίλτρου κα παρασκευάζεται βάζοντας μία δόση καφέ φίλτρου στο group της μηχανής espresso
ΚΑΦΕΣ ΦΙΛΤΡΟΥ
Είναι ο καφές ο οποίος φιλτράρεται μέσα από ένα ειδικό μηχάνημα και ανάλογα με το πόσο ψημένος είναι χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες :
Γαλλικός ( πολύ ψημένος )
Γερμανικός ( μέτρια ψημένος )
Αμερικάνικος ( λίγο ψημένος ).
ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΚΑΦΕΣ Νο1
Με ολίγη ( 3 κουταλιές καφέ + ½ κουτ. ζάχαρη) .
Βαρύγλυκος (3 κουτ. καφέ + 4 κουτ. ζάχαρη) .
Ελαφρύς γλυκός (1 1/2 κουτ. καφέ + 5 κουτ. ζάχαρη) .
Γλυκύβραστος (3 κουτ. καφέ + 6 κουτ. ζάχαρη. Σηκώνεις το μπρίκι, για να κάνει ο καφές αρκετές φουσκάλες) .
ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΚΑΦΕΣ Νο 2
Μέτριος (3 κουτ. καφέ + 2 κουτ. ζάχαρη) .
Μέτριος βαρύς (3 κουτ. Καφέ + 3 κουτ. ζάχαρη) .
Μέτριος βραστός (3 κουτ. καφέ+ 3 κουτ. ζάχαρη. Σηκώνεις το μπρίκι για να κάνει ο καφές αρκετές φουσκάλες) .
Σκέτος (χωρίς ζάχαρη) .
ΚΑΦΕΣ FREDDO - SMOOTHIE
Βάλτε στο μπλέντερ 400 ml νερό , 7-8 κουταλάκια καφέ στιγμιαίο , 50 ml κρέμα γάλακτος , 5 κουταλάκια ζάχαρη και 30 παγάκια. Ανακατέψτε για 10'' στην ταχύτητα 1 και άλλα 10'' στην ταχύτητα 2 . Σερβίρετε αμέσως .
CAFFE MOCHA
Caffe mocha :1/3 espresso , 1/3 ζεστή σοκολάτα , 1/3 ζεστό γάλα , που προστίθενται μ' αυτή τη σειρά.
kostasmouzakis

Related Posts

2 σχόλια

Ανώνυμος
19/9/12, 10:36 π.μ.

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΑΦΕΣ ΜΟΝΟΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.
οι τουρκοι πηραν καφε απο μας.
ΕΙΜΑΣΤΑΝ-εμεις οι Ελληνες και ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
κσι
ΣΤΗΝ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ!
αυτοι ήρθαν και μας βρηκαν και μας εδιωξαν
αρπαζοντας τα παντα.
Ο ΚΑΦΕς ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟς.!
ΚΑΛΗΜΕΡΑ

Reply
avatar
7/2/17, 4:59 μ.μ.

Συμφωνω απολυτα, αυτοι οι λεμεδες επιναν καφε στην μογγολια;

Reply
avatar