Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ανύπαντροι αλλά υγιείς! - Βρε πως αλλάζουν οι καιροί

Για τα οφέλη της έγγαμης ζωής οι ειδικοί ήταν πάντα βέβαιοι: οι παντρεμένοι είναι πιο υγιείς από τους ανύπαντρους.
Φαίνεται όμως ότι οι singles έχουν περάσει στην αντεπίθεση, καθώς, σύμφωνα με μια νέα έρευνα, το χάσμα υγείας ανάμεσα στις δύο ομάδες μειώνεται συνεχώς...
Κι επειδή καλύτερη υγεία σημαίνει περισσότερη ευτυχία, είναι σαφές ότι οι ανύπαντροι έχουν αρχίσει και κατακτούν δύο πεδία, που τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα ήταν προνόμιο όσων έχουν ανταλλάξει βέρες.
«Έχει αποδειχθεί από πολλές έρευνες ότι οι παντρεμένοι είναι πιο υγιείς από τους ανύπαντρους. Όμως, αυτό χάσμα μειώνεται συνεχώς τις τελευταίες δεκαετίες», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας δρ Χούι Λίου από το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.
Οι εξηγήσεις που δίνουν οι ειδικοί για το χάσμα υγείας μεταξύ παντρεμένων και ανύπαντρων είναι δύο.
Σύμφωνα με την πρώτη, οι παντρεμένοι έχουν μεγαλύτερο δίκτυο κοινωνικών σχέσεων.
Η δεύτερη λέει ότι η χηρεία και ο χωρισμός βλάπτουν την υγεία. Φαίνεται, όμως, ότι «οι καιροί αλλάζουν», όπως τιτλοφόρησαν την έρευνά τους οι ερευνητές εμπνεόμενοι από το ομώνυμο τραγούδι του Μπομπ Ντίλαν.
Πως αλλάζουν οι καιροί ...
Ο διαφορετικός τρόπος που οι άνθρωποι βλέπουν τον γάμο σε σχέση με τριάντα χρόνια πριν, καθώς όλο και περισσότεροι επιλέγουν να μην παντρευτούν ή να παντρευτούν σε μεγαλύτερη ηλικία, άλλαξε και τη θέση των ανύπαντρων στην κοινωνία με ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία τους.
Σε αντίθεση με τρεις δεκαετίες πριν, οι ανύπαντροι έχουν περισσότερους κοινωνικούς δεσμούς και ένας σύζυγος δεν είναι πλέον τόσο απαραίτητος για τη διεύρυνση του κοινωνικού κύκλου.
Επίσης, οι άντρες δεν περιθωριοποιούνται όπως παλιότερα από την υπόλοιπη κοινωνία, εάν δεν έχουν δώσει όρκους αιώνιας πίστης στο δημαρχείο ή την εκκλησία.
Η επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν κατέληξε στα συμπεράσματά της μελετώντας τα δεδομένα 32 ετών, που αφορούσαν περισσότερους από 1 εκατομμύριο Αμερικανούς. Οι άνδρες και οι γυναίκες που συμμετείχαν είχαν ηλικία από 25 έως 80 ετών και για την κατάσταση της υγείας τους έδωσαν στους ερευνητές προσωπικές συνεντεύξεις.
Όπως αποδείχθηκε, με το πέρασμα του χρόνου το χάσμα υγείας μεταξύ παντρεμένων και ανύπαντρων ανδρών μειωνόταν συνεχώς.
Αντίστοιχα στις γυναίκες, η διαφορά έμεινε η ίδια, καθώς αυξήθηκε και το ποσοστό των κυριών που δεν έχουν προβλήματα με την υγεία τους - και αυτό, παρ' ότι περισσότερες ανύπαντρες γυναίκες δηλώνουν σήμερα υγιείς σε σύγκριση με το πόσες ήσαν υγιείς κατά το παρελθόν .
Άντρες και γυναίκες πάντως που ήταν παντρεμένοι στο παρελθόν, αλλά έμειναν μόνοι επειδή χήρεψαν ή χώρισαν, διαπιστώθηκε ότι ανήκουν στην ομάδα με τους λιγότερο υγιείς.

Ο γάμος μειώνει την πίεση...
Τα οφέλη της έγγαμης ζωής επεκτείνονται και πέρα από τα θέματα υγείας.
Σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες, οι παντρεμένοι έχουν πιο πολλές πιθανότητες να αποκτήσουν περισσότερα χρήματα από τους άγαμους και γυμνάζονται πιο πολλές ώρες, αν και κινδυνεύουν περισσότερο από τα περιττά κιλά.
Έρευνα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, έδωσε πόντους στους παντρεμένους και στο θέμα της αρτηριακής πίεσης.
Όπως αποδείχθηκε, άνδρες και γυναίκες που διάγουν ευτυχισμένο οικογενειακό βίο έχουν τέσσερις μονάδες χαμηλότερη αρτηριακή πίεση από τους singles με καλή κοινωνική ζωή.
Περισσότερο εκτεθειμένοι, πάντως, στους κινδύνους της υψηλής πίεσης είναι όσοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τον γάμο τους. 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια