Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Μην πλησιάζεις θα σε δαγκώσει


- "Αν δεν είσαι καλό παιδί θα σε φάει ο σκύλος!"
- "Μακριά! Θα σε γεμίσει μικρόβια!"

"Έτσι εκφράζονται οι φόβοι και τα παιδικά τραύματα των Νεοελλήνων, που μεταβιβάζονται από γενιά σε γενιά, και που τοποθετούν όλα αδιακρίτως τα σκυλιά στην κατηγορία του λυσσασμένου, μιαρού και επικίνδυνου ζώου.
Είναι βέβαια γεγονός ότι μια ανεπιτυχής επαφής με ένα σκύλο δημιουργεί αξεπέραστες φοβίες που διαρκούν για μια ολόκληρη ζωή. Και όταν ο γονιός φοβάται, μισεί ή - στην καλύτερη περίπτωση - αντιπαθεί τα σκυλιά, εμποδίζει τα παιδιά του να αποκαταστήσουν μια φυσιολογική και εποικοδομητική σχέση με το πιο πιστό, το πιο συμβιωτικό, το πιο "ανθρώπινο" ζώο: το σκύλο.
Η φιλοζωία στην Ελλάδα βρίσκεται ακόμα στο νηπιακό στάδιο. Παρόλο που οι κάτοικοι των χωριών χρησιμοποιούν από παλιά τα σκυλιά για το κυνήγι ή για τη φύλαξη των κοπαδιών τους, οι κάτοικοι των πόλεων μόλις την τελευταία δεκαετία άρχισαν να εξοικειώνονται με την ιδέα του σκύλου - σύντροφου στο σπίτι. Δε λείπουν βέβαια οι υπερβολές που δίνουν λαβή για σχόλια, όπως:
- "Κοίτα που ξοδεύουν τα λεφτά τους. Δεν τα δίνουν καλύτερα σε κάποιο φτωχό"
ή
- "Για δες! Φοράει στο σκύλο και πουλοβεράκι".
Το άλλο άκρο αντιπροσωπεύεται από τους οδηγούς που πατάνε γκάζι, μήπως και δεν προφτάσουν να σκοτώσουν τον αδέσποτο σκύλο ή γάτα που διασχίζει το δρόμο. Από τους νεαρούς που βάζουν φωτιά σε αδέσποτα κουταβάκια, για να διασκεδάσουν με την επιθανάτια αγωνία τους. Από τον θυμωμένο γείτονα που ρίχνει φόλες στη διπλανή αυλή, παίρνοντας την εκδίκηση από το σκυλί του αντιπάλου του.
Όμως αυτοί που πιστεύουν ότι τα σκυλιά και τα ζώα γενικότερα αξίζουν κάποια καλύτερη μεταχείριση, πληθαίνουν συνεχώς. Ιδιώτες και οργανώσεις προσπαθούν να μάθουν τον μέσο Έλληνα να σέβεται και να αγαπά τα ζώα. Παλεύουν να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής των σκύλων που χρησιμοποιούνται για πειραματόζωα στα νοσοκομεία και αργοπεθαίνουν με τις πληγές ανοιχτές.
Συνεργεία της Εταιρείας Προστασίας Ζώων και της Φιλοζωικής Εταιρείας ανακουφίζουν τα τραυματισμένα, άρρωστα και ετοιμοθάνατα σκυλιά, γατιά, ακόμα και τα γαιδουράκια.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι όσοι ασχολούνται με τα ζώα θα έπρεπε να ασχολούνται καλύτερα με τον πόνο των συνανθρώπων τους. Αλλά το πρώτο βήμα για την φιλανθρωπία είναι η φιλοζωία. Όσοι σέβονται και νιώθουν οίκτο για ένα πληγωμένο σκυλί, είναι πάντα οι πρώτοι που θα βοηθήσουν τον συνάνθρωπό τους.
Ο σκύλος δεν ήταν, ούτε είναι, εχθρός του ανθρώπου. Αντίθετα ο άνθρωπος είναι αυτός που συνειδητά κακομεταχειρίζεται το σκύλο. Κάθε σκύλος είναι πρόθυμος να αφοσιωθεί και να υπηρετήσει τον άνθρωπο, θυσιάζοντας ακόμα και τη ζωή του.
Όσοι έχουν σκύλο, ξέρουν καλά τι σημαίνει να έχεις μια τρυφερή και διακριτική συντροφιά στις ώρες της μοναξιάς. Και στις στιγμές της δυστυχίας, τίποτα δεν σε παρηγορεί όπως το υγρό βλέμμα του σκύλου, που σου προσφέρει, χωρίς ενδοιασμούς ό τι πιο πολύ χρειάζεσαι: Αγάπη.
Έρικ Αμπερμαν
*Το βιβλίο των σκύλων"
Μετάφραση - Προσθήκη στοιχείων: Δέσποινα Μαυρογένη
Εκδόσεις: Κάκτος

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια