Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Το Ψυχοσάββατο έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα

Psycho-Saturday-roots-Ancient-Greece
Το  Ψυχοσάββατο  πριν την Κυριακή των Απόκρεω έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα στη γιορτή των Ανθεστηριων. 
Τα Ανθεστήρια που γιορτάζονταν το Μάρτιο  ήταν αφιερωμένα στο Διόνυσο και τον χθόνιο  Ερμή περιλάμβαναν εκδηλώσεις  παρόμοιες με το σημερινό καρναβάλι, την Τσικνοπέμπτη και το Ψυχοσάββατο.  
Οι Αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι  οι ψυχές των νεκρών επέστρεφαν στον επάνω κόσμο στη διάρκεια   των Ανθεστηριων.

Η πρώτη ημέρα ονομαζόταν Πιθοίγια, γιατί τότε άνοιγαν τους πίθους με το καινούργιο κρασί.

Η δεύτερη  ημέρα  ονομάζονταν Χοές, κατά την διάρκεια της οποίας γίνονταν διάφορα Διονυσιακά δρώμενα και πίστευαν ότι άνοιγαν  των οι πύλες του  Άδη και οι ψυχές επέστρεφαν στον πάνω κόσμο.

Η τρίτη και τελευταία ημέρα των Ανθεστηρίων ονομάζονταν  Χύτροι. 
Η ονομασία προήλθε από τις χύτρες, όπου έβραζαν πανσπερμία - πολυσπόρια, τα κόλλυβα για τις ψυχές των νεκρών, που αφιέρωναν στον Χθόνιο Ερμή. 

Τα κόλλυβα  είχαν την ίδια ονομασία  και τρόπο παρασκευής και στα αρχαία Ελλάδα
Ο Ερμής, ως ψυχοπομπός, συνόδευε τους νεκρούς στον κάτω κόσμο και η επίκλησή του αυτή την ημέρα γινόταν προκειμένου να οδηγήσει και πάλι τις ψυχές στο βασίλειο του. 
Η παράδοση τη συνέδεε με τον κατακλυσμό του Δευκαλίωνα, επειδή υπήρχε η αντίληψη ότι παρόμοια  προσφορά σε χύτρους έγινε για πρώτη φορά από τους επιζώντες του κατακλυσμού προς τιμή αυτών που χάθηκαν.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια