Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Hage Geingob 1941-2024 Πέθανε ο πρόεδρος της Namibia Αφρικής

Ο Hage Gottfried Geingob (3.8.1941 – 4.2.2024) ήταν πολιτικός από τη Ναμίμπια που υπηρέτησε ως ο τρίτος πρόεδρος της Ναμίμπια από τις 21 Μαρτίου 2015 μέχρι το θάνατό του στις 4 Φεβρουαρίου 2024. Ο Geingob ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός Υπουργός της Ναμίμπια από το 1990 έως το 2002 και υπηρέτησε ξανά ως πρωθυπουργός από το 2012 έως το 2015. Μεταξύ 2008 και 2012 ο Geingob διετέλεσε υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας . Υπηρέτησε ως πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος SWAPO από τον Νοέμβριο του 2017 μέχρι τον θάνατό του τον Φεβρουάριο του 2024.
Τον Νοέμβριο του 2014, ο Geingob εξελέγη πρόεδρος της Ναμίμπια με συντριπτική διαφορά. Τον Νοέμβριο του 2017, ο Geingob έγινε ο τρίτος πρόεδρος του SWAPO αφού κέρδισε με μεγάλη διαφορά στο 6ο Συνέδριο του κόμματος. Τον Αύγουστο του 2018, ο Geingob ξεκίνησε μια μονοετή θητεία ως πρόεδρος της Κοινότητας Ανάπτυξης της Νότιας Αφρικής .
Πρώιμη ζωή 
Ο Geingob γεννήθηκε στο Otjiwarongo της Νοτιοδυτικής Αφρικής (σημερινή Ναμίμπια ), το 1941. Έλαβε την πρώιμη εκπαίδευσή του στο Otavi στη Νοτιοδυτική Αφρική στο πλαίσιο του Εκπαιδευτικού Συστήματος Μπαντού . Εντάχθηκε στο Augustineum , όπου εκπαιδεύτηκαν οι περισσότεροι από τους σημερινούς εξέχοντες πολιτικούς ηγέτες της Ναμίμπια, το 1958. Το 1960, αποβλήθηκε από το Augustineum επειδή συμμετείχε σε μια πορεία διαμαρτυρίας για την κακή ποιότητα της εκπαίδευσης. Έγινε, ωστόσο, ξανά δεκτός και ολοκλήρωσε το σεμινάριο εκπαίδευσης δασκάλων το 1961. Στη συνέχεια, ανέλαβε θέση καθηγητή στο Δημοτικό Σχολείο Tsumeb στην Κεντρική Ναμίμπια, αλλά αποφάσισε ότι δεν μπορούσε να συνεχίσει τη δική του περαιτέρω εκπαίδευση στη Ναμίμπια. Ως δάσκαλος, δυσανασχετούσε επίσης που αναγκάστηκε να συμμετάσχει στο Εκπαιδευτικό Σύστημα Μπαντού. 
Ως εκ τούτου, στο τέλος της σχολικής χρονιάς, άφησε τη δουλειά του για να αναζητήσει γνώσεις και οδηγίες που θα μπορούσαν να τον βοηθήσουν να αλλάξει το σύστημα. Αυτός και τρεις από τους συναδέλφους του περπάτησαν και έκαναν ωτοστόπ στη Μποτσουάνα για να ξεφύγουν από το σύστημα. Από την Μποτσουάνα, ήταν προγραμματισμένο να πάει στο Νταρ ες Σαλάμ της Τανζανίας , με ένα αεροπλάνο ναυλωμένο από το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC), αλλά το αεροπλάνο ανατινάχθηκε από Νοτιοαφρικανούς . Ωστόσο, η βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο αεροπλάνο εξερράγη πρόωρα, πριν το αεροπλάνο προλάβει να απογειωθεί. Στη συνέχεια, το καθεστώς του απαρτχάιντ έσφιξε και τον «υπόγειο σιδηρόδρομο». Ως αποτέλεσμα, ο Geingob έμεινε στη Μποτσουάνα, όπου υπηρέτησε ως Βοηθός Αντιπρόσωπος της Λαϊκής Οργάνωσης Νοτιοδυτικής Αφρικής (SWAPO) (1963–64).
Πανεπιστημιακά χρόνια 
Το 1964 ο Geingob έφυγε για τις Ηνωμένες Πολιτείες για να σπουδάσει στο Temple University στη Φιλαδέλφεια της Πενσυλβάνια, όπου του χορηγήθηκε υποτροφία. Στη συνέχεια, απέκτησε πτυχίο από το Πανεπιστήμιο Fordham στη Νέα Υόρκη το 1970 και μεταπτυχιακό στις Διεθνείς Σχέσεις από το Graduate Faculty of The New School , Νέα Υόρκη το 1974.
Το 1964 διορίστηκε Αντιπρόσωπος της SWAPO στα Ηνωμένα Έθνη και στην Αμερική. Υπηρέτησε σε αυτή τη θέση μέχρι το 1971. Ταξίδεψε πολύ, διασχίζοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες, μιλώντας με κόσμο και απευθυνόμενος σε συγκεντρώσεις. Αυτός και οι συνάδελφοί του δεν ήταν πάντα επιτυχημένοι, αλλά τελικά η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αναγνώρισε τη SWAPO ως τον μοναδικό και αυθεντικό εκπρόσωπο του λαού της Ναμίμπια. Ο αγώνας των Ναμίμπια στα διεθνή φόρουμ και ο ένοπλος αγώνας τους που ξεκίνησε το 1966, οδήγησε τελικά στην ανεξαρτησία της Ναμίμπια το 1990.
Προσωπική ζωή 
Ο Geingob ήταν γνωστός ότι ήταν σκληρός οπαδός του ποδοσφαίρου και παρακολούθησε πολλούς αγώνες υψηλού προφίλ.
Παρακολούθησε τακτικά τα Ετήσια Μουσικά Βραβεία της Ναμίμπια (NAMAs), και στα νιάτα του τραγούδησε σε μια χορωδία και έπαιζε σε ένα συγκρότημα. 
Το 1967 ο Geingob παντρεύτηκε την Priscilla Charlene Cash, ιθαγενή στη Νέα Υόρκη . το ζευγάρι είχε μια κόρη, τη Nangula Geingos-Dukes.
Ο Geingob αργότερα παντρεύτηκε τη Loini Kandume, μια επιχειρηματία, στις 11 Σεπτεμβρίου 1993, στο Windhoek , σε έναν γάμο υψηλού προφίλ που είχε ως αποτέλεσμα δύο παιδιά: μια κόρη και έναν γιο.
Ο Geingob κίνησε διαδικασία διαζυγίου εναντίον του Kandume τον Μάιο του 2006, και του χορηγήθηκε προσωρινή εντολή διαζυγίου τον Ιούλιο του 2008.
Ο Geingob παντρεύτηκε τη Monica Kalondo στις 14 Φεβρουαρίου 2015.
Hage Geingob Rugby Stadium και το Πανεπιστήμιο της Ναμίμπια Η Πανεπιστημιούπολη της Ιατρικής Σχολής και οι δύο στο Windhoek φέρουν το όνομά του.

Βραβεία, διακρίσεις και αναγνώριση 
Το 1980, απονεμήθηκε το Palmes académiques (Τάξη Αξιωματικών) από τη Γαλλική Κυβέρνηση ως αναγνώριση των πολύτιμων υπηρεσιών στην εκπαίδευση.
Το 1987, απονεμήθηκε το μετάλλιο Omugulugwombashe (SWAPO) για γενναιότητα και μακροχρόνια υπηρεσία.
Το 1994, απονεμήθηκε LL.D. Honoris Causa από το Columbia College , Illinois .  
Το 1994, απονεμήθηκε το δεύτερο υψηλότερο παράσημο στην Κούβα , ο Carlos Manuel de Céspedes .
Το 1994, απονεμήθηκε το παράσημο του Ήλιου , 1ης Τάξης από την κυβέρνηση της Ναμίμπια για την εξαίρετη πολιτική ηγεσία.
Το 1995, απονεμήθηκε LL.D. (Διδακτορικό Δίπλωμα Νομικής) Honoris Causa από το Πανεπιστήμιο του Δελχί , Ινδία. 
Το 1997, απονεμήθηκε LL.D. (Διδακτορικό Δίπλωμα Νομικής) Honoris Causa από το Πανεπιστήμιο της Ναμίμπια .  
Το 1998 αναγορεύτηκε Διδάκτωρ Ανθρωπίνων Γραμμάτων (Honoris Causa) από το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Ρώμης .  
Το 2001, ένα νέο σχολείο με στόχο την εκπαίδευση των άπορων παιδιών άνοιξε στην Κατουτούρα και πήρε το όνομά του από τον πρόεδρο. Το γυμνάσιο Hage G. Geingob εκπαιδεύει πολλούς από τους άτυπους οικισμούς γύρω από το Windhoek .
Το 2015, του απονεμήθηκε το παράσημο του πιο αρχαίου Welwitschia Mirabilis από τον τότε Πρόεδρο Hifikepunye Pohamba , κατά την ορκωμοσία του Geingob ως τρίτου Προέδρου της Ναμίμπια στις 21 Μαρτίου 2015

Ερευνητικές δραστηριότητες και δημοσιεύσεις 
Ο Hage Geingob έλαβε το διδακτορικό του. από το Πανεπιστήμιο του Λιντς . Η διατριβή του είχε τίτλο «Σχηματισμός Κράτους στη Ναμίμπια: Προώθηση της Δημοκρατίας και της Καλής Διακυβέρνησης». 
Στη διατριβή του, εξέτασε σημαντικά γεγονότα στη διαδικασία σχηματισμού κράτους στη Ναμίμπια και παρείχε μια εικόνα του ρόλου που έπαιξαν διάφοροι παράγοντες που συμμετείχαν στη διαμόρφωση της εξέλιξης της Ναμίμπια ως κράτους. Εξέτασε επίσης τις προσπάθειες των κατοίκων της Ναμίμπια να οικοδομήσουν μια συμφιλιωμένη κοινωνία από εθνοτικά και φυλετικά στρωματοποιημένες, διαφορετικές και συχνά ανταγωνιστικές ομάδες, να προωθήσουν τη δημοκρατία και μια πολιτική συμφιλίωσης, να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής των προηγουμένως μειονεκτούντων ομάδων μέσω θετικής δράσης, να ενθαρρύνουν χρηστή διακυβέρνηση , για την προώθηση μιας κουλτούρας ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για τη δημιουργία κρατικών θεσμών για την υποστήριξη αυτών των πολιτικών. Τέλος, πραγματοποίησε δημοκρατικό έλεγχο στη Ναμίμπια.
Ως διευθυντής του Ινστιτούτου για τη Ναμίμπια και ως πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Έρευνας, ο Hage Geingob επέβλεψε όλες τις ερευνητικές δραστηριότητες στο Ινστιτούτο των Ηνωμένων Εθνών για τη Ναμίμπια. Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας είχε ως αποτέλεσμα 22 δημοσιευμένες ερευνητικές μελέτες.
Ήταν επίσης ο πρόεδρος της πιο ολοκληρωμένης μελέτης που έγινε ποτέ για τη Ναμίμπια, Namibia: Perspectives for National Reconstruction and Development , η οποία αναλήφθηκε από το Ινστιτούτο των Ηνωμένων Εθνών για τη Ναμίμπια σύμφωνα με την εντολή που του δόθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών .
Αυτή η μελέτη κάλυψε όλες τις πτυχές της κοινωνικοοικονομικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης για την ανεξάρτητη Ναμίμπια. Αυτή η μελέτη έγινε γνωστή ως «Μπλε Βίβλος», αναφερόμενη στο χρώμα του εξωφύλλου της, μεταξύ των ερευνητών και των σχεδιαστών της Ναμίμπια. Πράγματι, αυτή η μελέτη παρείχε το σχέδιο για τη δημιουργία της νέας κυβέρνησης στην ανεξάρτητη Ναμίμπια.
Επιπλέον, ο Geingob συνέβαλε με πολλά άρθρα σε διάφορες εκδόσεις, συμπεριλαμβανομένων μονογραφιών , περιοδικών και εφημερίδων .
Ταξίδεψε εκτενώς καλύπτοντας όλες τις ηπείρους και παρακολούθησε, προήδρευσε και παρουσίασε εργασίες σε πολυάριθμα διεθνή συνέδρια του ΟΗΕ και άλλα. Παρακολούθησε επίσης τακτικά τις συνεδριάσεις της Γενικής Συνέλευσης από το 1965 έως το 1985.

Θάνατος 
Στις 4 Φεβρουαρίου 2024, ο Αντιπρόεδρος Nangolo Mbumba ανακοίνωσε ότι ο Geingob πέθανε σε νοσοκομείο στο Windhoek , προσθέτοντας επίσης: «Δίπλα του ήταν η σύζυγός του και τα αγαπημένα του παιδιά». 
Στις 8 Ιανουαρίου 2024, ο Geingob ανακοίνωσε ότι διαγνώστηκε με καρκίνο. Στη συνέχεια πήγε για θεραπεία καρκίνου στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στις 25 Ιανουαρίου. 
Επέστρεψε στη Ναμίμπια στις 30 Ιανουαρίου μετά από δύο ημέρες θεραπείας.  

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια