Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

The World Economic Forum in Davos 2024

Στο Νταβός το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ

Η παγκόσμια ελίτ προετοιμάζεται και βάζει μπροστά τα ιδιωτικά της τζετ, με προορισμό το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.
Το WEF 2024, με τίτλο «Χτίζοντας ξανά την εμπιστοσύνη», θα διεξαχθεί από τις 14 έως τις 19 Ιανουαρίου. 
Όπως ανακοινώθηκε, στην φετινή  διοργάνωση από τον χώρο της πολιτικής θα φιλοξενηθούν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Μάξιμος Σενετάκης και η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, η υπουργός Διεθνούς Συνεργασίας της Αιγύπτου, Rania Al-Mashat, η υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Αλβανίας, Delina Ibrahimaj ο υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας, Asen Vasilev και ο πρώην πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Kiril Petkov.  Επιπλέον, εκπροσώπηση θα υπάρχει από το Μονακό, από τον επικεφαλής της ψηφιακής μετάβασης Frédéric Genta, και από τρεις Αφρικανικές χώρες στο ανώτατο επίπεδο Προέδρων, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος της Zambia Hakainde Hichilema. Μεταξύ των ομιλητών συγκαταλέγονται ο CEO της VOLVO Cars, Jim Rowan, οι δισεκατομμυριούχοι David Rubenstein και Ross Perot Jr, και ο CEO της SandboxAQ, Jack Hidary,. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε αναδυόμενες ενεργειακές υποδομές και τεχνολογίες, όπως το πράσινο υδρογόνο, φιλοξενώντας τον CEO της Hydrogen Europe, Γιώργο Χατζημαρκάκη, τον Executive Vice President Carbon reduction excellence, RINA, Andrea Bombardi, και την CFO της ProEuropean Trading GmbH, Αικατερίνη Λιανουδάκη. 
Το γεγονός που «επισκιάζει» την εκδήλωση είναι η απότομη κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων και οι ανησυχίες για το παγκόσμιο εμπόριο στη Μέση Ανατολή. Ο πληθωρισμός και η οικονομική ανάπτυξη, ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι τεχνολογικές αλλαγές και ο παγκόσμιος κατακερματισμός παραμένουν στην ατζέντα της συζήτησης.

Ίσως οι πιο σημαντικές προσωπικότητες της πολιτικής που θα παρευρεθούν στο WEF είναι ο πρωθυπουργός της Κίνας, Λι Τσιάνγκ, και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, οι οποίοι θα απευθύνουν ξεχωριστές ομιλίες. Ο Μακρόν είναι ο μόνος ηγέτης της G7 που κατευθύνεται στο ορεινό θέρετρο της Ελβετίας, ενώ πέρυσι από τη συμμαχία ήταν εκεί μόνο ο Γερμανός Όλαφ Σολτς. Οι πολιτικοί είναι όλο και πιο επιφυλακτικοί στο να παρευρεθούν στην εκδήλωση, λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης του κόστους ζωής και σημαντικών ζητημάτων στο εσωτερικό της χώρας τους.

Ο Τζο Μπάιντεν δεν έχει παρευρεθεί στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ από τότε που έγινε πρόεδρος των ΗΠΑ, ούτε και ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σουνάκ. Όμως, φέτος, θα πάνε στο Νταβός πολλοί άλλοι ηγέτες και υπουργοί Οικονομικών, από την Ισπανία, το Βέλγιο, την Κολομβία, το Ιράκ, τον Λίβανο, την Ιρλανδία, την Κένυα, τη Νιγηρία, την Ταϊλάνδη, τη Σιγκαπούρη και όχι μόνο.
Από τις ΗΠΑ, στους συμμετέχοντες περιλαμβάνονται ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν και ο ειδικός προεδρικός απεσταλμένος για το κλίμα Τζον Κέρι. Ο Σάλιβαν είναι πιθανό να συμμετάσχει στην τελευταία συνάντηση των «Συμβούλων Εθνικής Ασφάλειας για την Ουκρανία», με συνέντευξη Τύπου που θα δοθεί την Κυριακή και θα καλύψει το ειρηνευτικό σχέδιο 10 σημείων που έχει καταρτίσει ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Το σχέδιο έχει συζητηθεί πολύ από τους διεθνείς παρατηρητές, όμως έχει απορριφθεί από τη ρωσική ηγεσία.

Ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι ενδέχεται να προκαλέσει αντιδράσεις με την προγραμματισμένη ομιλία του την Τετάρτη. Ο νεοεκλεγείς δεξιός «εμπρηστής» έχει ήδη προκαλέσει διαμαρτυρίες στη χώρα του, λόγω μιας σειράς οικονομικών πολιτικών-σοκ, συμπεριλαμβανομένης της απότομης υποτίμησης του νομίσματος. Ο Μιλέι έχει υποσχεθεί να «δολαριοποιήσει» την οικονομία και να καταργήσει την κεντρική τράπεζα.

Από τον επιχειρηματικό κόσμο, πολλοί θα είναι σίγουρα εκείνοι που θα θέλουν να ακούσουν τον Σαμ Άλτμαν, τον διευθύνοντα σύμβουλο της κατασκευάστριας εταιρείας του ChatGPT OpenAI, ο οποίος αναμένεται να μιλήσει για την ασφάλεια και την εμπιστοσύνη στην τεχνολογία μαζί με άλλους συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέρεμι Χαντ και ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά.

Κορυφαίες προσωπικότητες της παγκόσμιας οικονομίας θα κάνουν, ως συνήθως, την εμφάνισή τους, από τη διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, έως τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ατζάι Μπάνγκα, και τη γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα.
Reuters

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια