Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Peanut Butter Day

#NationalPeanutButterDay
Το πρώιμο φυστικοβούτυρο που έφτιαξαν οι Αζτέκοι και οι Ίνκας γύρω στο 1000 π.Χ. ήταν περισσότερο πολτός και όχι τόσο κρεμώδες όσο το φυστικοβούτυρο που γνωρίζουμε τώρα.

Το φυστικοβούτυρο δεν χρησιμοποιήθηκε ευρέως μέχρι τον 20ο αιώνα. Πρώτον, το φιστίκι έπρεπε να θεωρηθεί περισσότερο από ζωοτροφές, κάτι που δεν ήταν μέχρι τα τέλη του 1800. Στο γύρισμα του αιώνα, εφευρέσεις που έκαναν τη φύτευση, την καλλιέργεια και τη συγκομιδή των οσπρίων (το φιστίκι δεν είναι καθόλου καρύδι) κατέστησαν δυνατό να δούμε το φιστίκι ως τρόφιμο λιανικής και χονδρικής.

Το φυστικοβούτυρο είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Ε, Β6, νιασίνης, ασβεστίου, καλίου και σιδήρου, είναι γεμάτο με πρωτεΐνες και είναι πλούσιο σε υγιή μονοακόρεστα λιπαρά.

Φέρνοντας το φυστικοβούτυρο στις μάζες
Μπορούμε να ευχαριστήσουμε τέσσερις άνδρες για τις εφευρέσεις και τις διαδικασίες που μας φέρνουν το κρεμώδες, απαλό φυστικοβούτυρο που απολαμβάνουμε σήμερα: Marcus Gilmore Edson από τον Καναδά, Dr. John Harvey Kellogg, Dr. Ambrose Straub από το St. Louis, Missouri και χημικό Joseph Rosefield .

Το 1884, ο Έντσον ανέπτυξε μια διαδικασία για να φτιάχνει πάστα από φιστίκια από το άλεσμα καβουρδισμένων φιστικιών ανάμεσα σε δύο θερμαινόμενα πιάτα. Ο διάσημος παρασκευαστής δημητριακών και ειδικός στην υγιεινή διατροφή της εποχής, Kellogg, κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας μια διαδικασία με ωμά φιστίκια το 1895. Ο Δρ Straub είναι υπεύθυνος για την κατοχύρωση με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας μηχανής παρασκευής φυστικοβούτυρου το 1903.

Το φυστικοβούτυρο παρουσιάστηκε στο κοινό στην Παγκόσμια Έκθεση του 1904 στο Σεντ Λούις στο περίπτερο παραχώρησης της CH Sumner.

Αλλά ο άνθρωπος που μας έφερε το φυστικοβούτυρο που γνωρίζουμε και αγαπάμε σήμερα ήταν ο Joseph Rosefield. Το 1922, μέσω της ομογενοποίησης, το Rosefield μπόρεσε να εμποδίσει το φυστικέλαιο να διαχωριστεί από τα στερεά του φυστικιού. Αργότερα πούλησε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας σε μια εταιρεία που άρχισε να φτιάχνει φυστικοβούτυρο Peter Pan. Στη συνέχεια, ο Rosefield ξεκίνησε τις επιχειρήσεις του πουλώντας φυστικοβούτυρο Skippy μέσω της Rosefield Packing. Επίσης, προμήθευε φυστικοβούτυρο για στρατιωτικές μερίδες κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια