Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Andrea Fay Friedman 1970-2023 αμερικανή ηθοποιός με σύνδρομο Down

1.6.1970 - 3.12.2023
Σε ηλικία 53 ετών πέθανε μια από τις πιο αναγνωρισμένες ηθοποιούς με σύνδρομο Down, η Αντρέα Φέι Φρίντμαν.

Γνωστή για τον ρόλο της στην τηλεοπτική σειρά «Life Goes On», η Φρίντμαν άλλαξε τα δεδομένα για την έννοια της συμπερίληψης στην Τέχνη, ενώ η ίδια αποκαλούσε το σύνδρομο Down της «σύνδρομο up».
Έφυγε από τη ζωή την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου, στο σπίτι της στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια, αλλά ο θάνατός της έγινε γνωστός, την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με τους New York Times πέθανε μετά από επιπλοκές που έφερε η νόσος Αλτσχάιμερ. Ο πατέρας της είπε ότι η ηθοποιός δεν ήταν σε θέση να μιλήσει τον τελευταίο χρόνο εξαιτίας της νόσου, η οποία είναι συχνή σε άτομα με σύνδρομο Down που είναι άνω των 50 ετών.
Η Φρίντμαν γεννήθηκε την 1η Ιουνίου 1970 στη Σάντα Μόνικα. Όταν αποφοίτησε από το West Los Angeles Baptist High School, αποφάσισε να σπουδάσει υποκριτική και φιλοσοφία στο Santa Monica College για 2 χρόνια.
Γνώρισε μεγάλη επιτυχία, το 1992 όταν προτάθηκε για το τηλεοπτικό δράμα «Life Goes On», στο οποίο υποδύθηκε την Αμάντα Σουάνσον, τη σύζυγο του πρωταγωνιστή Τσαρλς «Corky» Θάτσερ, ο οποίος επίσης είχε σύνδρομο Down. Έπαιξε τον χαρακτήρα για δύο σεζόν.

Την ίδια περίοδο, ούσα φoιτήτρια ακόμη, εργαζόταν σε ένα κέντρο φροντίδας παιδιών. Ένας γονέας εκεί έγραφε τη μουσική για το “Life Goes On”, είπε, και της πρότεινε να παρουσιάσει τις ιδέες της στους συγγραφείς.

Τελικά έπεισε τους παραγωγούς να συμπεριλάβουν έναν ακόμη χαρακτήρα με σύνδρομο Down, είπε ο κ. Friedman. Αρχικά επρόκειτο να εμφανιστεί μόνο σε ένα επεισόδιο, αλλά «έκανε τόσο καλή δουλειά που την έκαναν μόνιμο μέλος της σειράς», είπε.
Αργότερα έκανε και άλλες εμφανίσεις σε επιτυχημένες σειρές, όπως το «Baywatch», το «ER» και το «Law and Order».

Σε ένα επεισόδιο της δημοφιλούς αλλά αρκετά αμφιλεγόμενης σειράς κινουμένων σχεδίων «Family Guy», η Φρίντμαν χάρισε τη φωνή της σε ένα κορίτσι με σύνδρομο Down που ονομάζεται Έλεν και βγαίνει με τον έφηβο Κρις.

Πολλοί κατέκριναν τη συμμετοχή μιας κοπέλας με σύνδρομο Down στη σκληροπυρηνικού χιούμορ σειρά, που για πολλούς ξεπερνούσε τα όρια, ειδικά με ΑμεΑ.

Η απάντηση της Φρίντμαν ήταν: «Στην οικογένειά μου πιστεύουμε ότι το γέλιο κάνει καλό. Οι γονείς μου με μεγάλωσαν να έχω αίσθηση του χιούμορ και να ζω μια φυσιολογική ζωή».

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια