Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Τα τιμολόγια ρεύματος γίνονται χρωματιστά

Τα νέα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος έρχονται από 1η Ιανουαρίου του 2024. Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη, υπάρχει ευρωπαϊκός κανονισμός που δίνει στους προμηθευτές την ελευθερία να προσφέρουν όσα τιμολόγια θέλουν και να έχουν όποια εμπορική πολιτική θέλουν.
Χρωματιστά τιμολόγια: Γιατί δημιουργήθηκαν
Για το λόγο που «χρωματίστηκαν» τα νέα τιμολόγια ρεύματος ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει διευκρινίσει στο παρελθόν ότι αυτό συνέβη για να καταλαβαίνει καλύτερα ο καταναλωτής τα διαφορετικά είδη τιμολογίων.
«Τα μπλε είναι τα σταθερά, τα κυμαινόμενα είναι τα πορτοκαλί και το πράσινο τιμολόγιο είναι ίδιο για όλους», είχε πει χαρακτηριστικά.
Στην ερώτηση αν θα είναι χαμηλότερες οι τιμές, η απάντηση είναι ότι «στο πράσινο θα έχουμε μεγαλύτερο ανταγωνισμό, τα τιμολόγια που έχουν ρήτρα αναπροσαρμογής επειδή δεν έχουν κόστος αντιστάθμισης μπορείς να έχεις ένα όφελος. Τέλος την απόφαση θα την πάρει ο καταναλωτής».
Τα χρωματιστά τιμολόγια:

Μπλε χρώμα
Είναι τα τιμολόγια ορισμένου χρόνου, με σταθερή τιμή χρέωσης για όλη την περίοδο της σύμβασης.

Πράσινο χρώμα
Την 1η Ιανουαρίου του 2024 όλοι οι καταναλωτές που δεν θα έχουν επιλέξει διαφορετικό τιμολόγιο θα μεταπέσουν στο ειδικό του εκάστοτε προμηθευτή, το οποίο είναι ομοιόμορφο για όλους τους παρόχους και διευκολύνει έτσι τη σύγκριση των τιμών μεταξύ προμηθευτών και τη διαφανή και απλοποιημένη πληροφορία των καταναλωτών για τις τιμές των προμηθευτών. Την 1η κάθε μήνα, η τιμή χρέωσης θα ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα του εκάστοτε προμηθευτή και θα κοινοποιείται στην ΡΑΑΕΥ.

Κίτρινο χρώμα
Είναι τα τιμολόγια, τα οποία είναι συνδεδεμένα με την τιμή της χονδρεμπορικής στο Χρηματιστήριο ενέργειας. Τα εν λόγω τιμολόγια διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες:
α) με τιμολόγηση ex ante (εκ των προτέρων) και β) με τιμολόγηση ex post (εκ των υστέρων).

Πορτοκαλί χρώμα
Αφορούν στη δυνατότητα δυναμικής τιμολόγησης, με βάση τις τιμές της αγοράς. Προϋπόθεση για την επιλογή αυτών των τιμολογίων συνιστά η λειτουργία έξυπνου τηλεμετρούμενου μετρητή στην παροχή των καταναλωτών.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια