Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Tony Bennett 1926-2023 Αμερικανός τραγουδιστής

3.8.1926 - 21.7.2023
Θλίψη προκάλεσε στην παγκόσμια μουσική σκηνή η είδηση του θανάτου του Tony Bennett, του σπουδαίου Αμερικανού ερμηνευτή, ο οποίος έφυγε από τη ζωή την Παρασκευή (21/07) σε ηλικία 96 ετών.

Τη δυσάρεστη είδηση έκανε γνωστή η εκδότρια Sylvia Weiner, η οποία επιβεβαίωσε τον θάνατο του Bennett στο Associated Press, λέγοντας ότι πέθανε στη γενέτειρά του, τη Νέα Υόρκη. Δεν υπήρχε συγκεκριμένη αιτία, όμως ο ίδιος είχε διαγνωστεί με νόσο του Αλτσχάιμερ το 2016.
 Όντας ένας από τους τελευταίους εκ των σπουδαίων τραγουδιστών του 20ου αιώνα, ο Bennett έλεγε συχνά ότι η δια βίου φιλοδοξία του ήταν να δημιουργήσει "έναν κατάλογο από τραγούδια που θα γίνονταν επιτυχίες, παρά πολλούς δίσκους".

Ο ίδιος κυκλοφόρησε περισσότερα από 70 άλμπουμ, κατακτώντας 19 Grammy και κέρδισε τον σεβασμό και τον θαυμασμό τόσο του μουσικού κοινού παγκοσμίως, όσο και της μουσικής βιομηχανίας συνολικά.
 Ο Tony Bennett στην 70χρονη καριέρα του έχει ερμηνεύσει τις μεγάλες επιτυχίες «I Left My Heart in San Francisco», «Rags to Riches» και «Because of You» και έχει διασκευάσει τα τραγούδια «Fly Me to the Moon», «The Very Thought of You», «MacArthur Park» και «For Once In My Life».

 Κατά τη διάρκεια της καριέρας του έλαβε σπουδαία αναγνώριση, ωστόσο ένας από εκείνους που ξεχώρισαν ήταν ο θρυλικός Φρανκ Σινάτρα, ο οποίος σε συνέντευξή του στο περιοδικό Life το 1965 είχε δηλώσει πως "ο Tony Bennett είναι ο καλύτερος τραγουδιστής. Με ενθουσιάζει όταν τον παρακολουθώ. Με συγκινεί. Είναι ο τραγουδιστής που καταλαβαίνει αυτό που έχει στο μυαλό του ο συνθέτης, και μάλλον λίγο περισσότερο".

Μιλώντας στο Associated Press το 2006, ο Bennett είχε πει: "Μου αρέσει να διασκεδάζω το κοινό, να το κάνω να ξεχνάει τα προβλήματά του, νομίζω ότι οι άνθρωποι... συγκινούνται αν ακούνε κάτι που είναι ειλικρινές και ίσως έχει λίγη αίσθηση του χιούμορ. Μου αρέσει απλώς να κάνω τους ανθρώπους να νιώθουν καλά όταν παίζω".

 Ο Άντονι Ντόμινικ Μπενεντέτο, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα γεννήθηκε στις 3 Αυγούστου 1926 και από μικρή ηλικία ξεκίνησε να τραγουδάει.
Πολέμησε στα τελευταία στάδια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στο πεζικό των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και μετά τη θητεία του ανέπτυξε την καλλιτεχνική του καριέρα, υπογράφοντας συμβόλαιο με την Κολόμπια Ρέκορντς, με την οποία κυκλοφόρησε το πρώτο του τραγούδι που έγινε επιτυχία το 1951 με τον τίτλο "Because of You".
Ακολούθησαν και άλλες επιτυχίες όπως το "Rags to Riches" στις αρχές του 1953. Έφτασε το καλλιτεχνικό του απόγειο στα τέλη της δεκαετίας του 1950 με πολλά γνωστά άλμπουμ όπως το "The Beat of My Heart" και "Basie Swings, Bennett Sings". Το 1962, ο Μπένετ ηχογράφησε το κομμάτι που τον έκανε ευρέως γνωστό με τίτλο "I Left My Heart in San Francisco".

Ο Μπένετ συνέχισε να δημιουργεί δημοφιλή και αξιέπαινα έργα και κατά τον 21ο αιώνα. Πήρε αναγνώριση από τις συνεργασίες του με τη Lady Gaga οι οποίες ξεκίνησαν με το άλμπουμ "Dancing Cheek to Cheek" το 2014. Οι δύο ερμηνευτές έκαναν περιοδεία μαζί ώστε να προωθήσουν το άλμπουμ από το 2014 ως το 2015. 

Με την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ του ντουέτου με τον τίτλο "Love For Sale" το 2021, o Μπένετ έσπασε το ατομικό ρεκόρ για το μεγαλύτερο διάστημα των top-10 άλμπουμ στο Billboard 200 chart. Ο Μπένετ επίσης έσπασε το Ρεκόρ Γκίνες για τον γηραιότερο άνθρωπο που εξέδωσε άλμπουμ με καινούργιο υλικό, σε ηλικία 95 ετών και 60 ημερών.

Ο Μπένετ συγκέντρωσε επίσης αμέτρητες διακρίσεις κατά τη διάρκεια της καριέρας του, καθώς εκτός από τα 19 βραβεία Γκράμι (καθώς και ένα Βραβείο Γκράμι για Συνολική Προσφορά το 2001), κέρδισε 2 Βραβεία Έμμυ Ζώνης Υψηλής Τηλεθέασης.

Είχε πουλήσει συνολικά πάνω από 50 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια