Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Sir Richard Doll 1912-2005 Βρετανός επιδημιολόγος

Ο Sir William Richard Shaboe Doll CH OBE FRS (28 Οκτωβρίου 1912 – 24 Ιουλίου 2005) ήταν Βρετανός γιατρός που έγινε επιδημιολόγος στα μέσα του 20ου αιώνα και συνέβαλε σημαντικά σε αυτόν τον κλάδο. Ήταν πρωτοπόρος στην έρευνα που συνδέει το κάπνισμα με προβλήματα υγείας. Με τους Ernst Wynder , Bradford Hill και Evarts Graham πιστώθηκε ότι ήταν ο πρώτος που απέδειξε ότι το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα και καρδιακών παθήσεων . (Οι γερμανικές μελέτες είχαν προτείνει μια σύνδεση ήδη από τη δεκαετία του 1920, αλλά ξεχάστηκαν ή αγνοήθηκαν μέχρι τη δεκαετία του 1990.)  
Πραγματοποίησε επίσης πρωτοποριακή εργασία σχετικά με τη σχέση μεταξύ ακτινοβολίας και λευχαιμίας καθώς και μεταξύ αμιάντου και καρκίνου του πνεύμονα, και αλκοόλ και καρκίνου του μαστού . Ωστόσο, αρχικά για πολλά χρόνια, στάθηκε σε αντίθεση με την έρευνα που έκανε η Alice Stewart , η οποία συνέδεε την έκθεση σε ακτινοβολία εγκύων μητέρων με την ανάπτυξη λευχαιμίας στα παιδιά τους λόγω της «αμφισβητούμενης» ανάλυσής της.
Στις 28 Ιουνίου 2012, ήταν το θέμα ενός επεισοδίου του The New Elizabethans , μιας σειράς που μεταδόθηκε στο BBC Radio Four για να σηματοδοτήσει το Διαμαντένιο Ιωβηλαίο της Βασίλισσας Ελισάβετ Β', που ασχολείται με 60 δημόσια πρόσωπα από τη βασιλεία της. 
Βιογραφικό 
Ο Doll γεννήθηκε στο Hampton , Middlesex (τώρα μέρος του νοτιοδυτικού Λονδίνου) σε μια εύπορη οικογένεια, αν και η εργασία του πατέρα του ως γιατρός διακόπηκε από τη σκλήρυνση κατά πλάκας . Εκπαιδευμένος πρώτα στο Westminster School , ο Doll αρχικά σκόπευε (ενάντια στις επιθυμίες των γονιών του να γίνει γιατρός όπως ο πατέρας του) να σπουδάσει μαθηματικά στο Trinity College του Cambridge . Η Doll ισχυρίστηκε ότι απέτυχε στην υποτροφία των μαθηματικών λόγω των συνεπειών της κατανάλωσης 3 πίντων από την μπύρα που παρασκευάστηκε από το Κολέγιο με 8% αλκοόλ το προηγούμενο βράδυ. 
Στη συνέχεια επέλεξε να σπουδάσει ιατρική στο St Thomas's Hospital Medical School , στο King's College του Λονδίνου από όπου αποφοίτησε το 1937. 
Ο Doll ήταν σοσιαλιστής και μία από τις σημαντικές προσωπικότητες του Σοσιαλιστικού Ιατρικού Συλλόγου του οποίου η εκστρατεία βοήθησε στη δημιουργία του Μεταπολεμική Εθνική Υπηρεσία Υγείας της Βρετανίας . Έγινε μέλος του Βασιλικού Κολλεγίου των Ιατρών μετά το ξέσπασμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και υπηρέτησε για μεγάλο μέρος του πολέμου ως μέλος του Ιατρικού Σώματος του Βασιλικού Στρατού σε πλοίο νοσοκομείου ως ειδικός ιατρός. 
Μετά τον πόλεμο, η Ντολ επέστρεψε στο St Thomas για να ερευνήσει το άσθμα . Το 1948 εντάχθηκε σε μια ερευνητική ομάδα υπό τον Dr Francis Avery-Jones στο Central Middlesex Hospital , υπό την αιγίδα της μονάδας στατιστικής έρευνας του Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας . Μετά από μια καριέρα 21 ετών στη μονάδα, η Doll έγινε διευθυντής της. Η έρευνά του εκεί αρχικά επικεντρώθηκε στον ρόλο των επαγγελματικών παραγόντων στην πρόκληση πεπτικού έλκους .  
Το 1950, ανέλαβε, μαζί με τον Austin Bradford Hill , μια μελέτη ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα σε είκοσι νοσοκομεία του Λονδίνου, αρχικά με την πεποίθηση ότι οφειλόταν στο νέο υλικό άσφαλτο ή αναθυμιάσεις αυτοκινήτων, αλλά γρήγορα ανακάλυψε ότι το κάπνισμα ήταν μόνο κοινό στοιχείο που είχαν.  Ο ίδιος ο Doll σταμάτησε το κάπνισμα ως αποτέλεσμα των ευρημάτων του, που δημοσιεύθηκαν στο British Medical Journal το 1950, το οποίο κατέληξε στο συμπέρασμα:
Ο κίνδυνος ανάπτυξης της νόσου αυξάνεται ανάλογα με την ποσότητα που καπνίζεται. Μπορεί να είναι 50 φορές μεγαλύτερη μεταξύ εκείνων που καπνίζουν 25 ή περισσότερα τσιγάρα την ημέρα σε σχέση με τους μη καπνιστές.
Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1954, η μελέτη των Βρετανών γιατρών , μια μελέτη περίπου 40.000 γιατρών για 20 χρόνια, επιβεβαίωσε την πρόταση,  βάσει της οποίας η κυβέρνηση εξέδωσε συμβουλές ότι τα ποσοστά καπνίσματος και καρκίνου του πνεύμονα σχετίζονται. Το 1955, ο Doll ανέφερε μια μελέτη ελεγχόμενη από περιπτώσεις που καθιέρωσε σταθερά τη σχέση μεταξύ αμιάντου και καρκίνου του πνεύμονα 

Το 1966, ο Ντολ εξελέγη στη Βασιλική Εταιρεία . Η παραπομπή ανέφερε:=
Ο Doll διακρίνεται για τις έρευνές του στην επιδημιολογία, και ιδιαίτερα στην επιδημιολογία του καρκίνου όπου τα τελευταία 10 χρόνια έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο (α) στην αποσαφήνιση των αιτιών του καρκίνου του πνεύμονα στη βιομηχανία (εργάτες αμιάντου, νικελίου και λιθανθρακόπισσας) και άλλα γενικά, σε σχέση με το κάπνισμα τσιγάρων, και (β) στη διερεύνηση της λευχαιμίας ιδιαίτερα σε σχέση με την ακτινοβολία, όπου χρησιμοποιώντας τη θνησιμότητα των ασθενών που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με ακτινοθεραπεία έχει καταλήξει σε μια ποσοτική εκτίμηση των λευκαιμογενών επιδράσεων μιας τέτοιας ακτινοβολίας. Στην κλινική ιατρική έχει κάνει προσεκτικά ελεγχόμενες δοκιμές θεραπειών για το γαστρικό έλκος. Του απονεμήθηκε το βραβείο των Ηνωμένων Εθνών για την εξαιρετική έρευνα στα αίτια και τον έλεγχο του καρκίνου και το μετάλλιο Bisset Hawkins του Βασιλικού Κολλεγίου Ιατρών για τη συνεισφορά του στοπροληπτική ιατρική .
Το 1969, ο Ντολ μετακόμισε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης , για να καθίσει ως Καθηγητής Ιατρικής , διαδεχόμενος τον κλινικό ερευνητή Sir George Pickering. Αρχικά, η επιδημιολογία δεν ήταν σεβαστός, αλλά στην εποχή του στην Οξφόρδη βοήθησε να αντιστραφεί αυτό. Ήταν ο πρωταρχικός πράκτορας πίσω από τη δημιουργία του Green College , το οποίο ιδρύθηκε το 1979. Ο Doll διορίστηκε ο πρώτος φύλακας του Green College, από όπου και συνταξιοδοτήθηκε το 1983. Το Green College συγχωνεύτηκε με το Templeton College το 2008 για να γίνει Green Templeton College , το οποίο είναι που βρίσκεται στην τοποθεσία που ήταν παλαιότερα το Green College. 
Ο Doll βοήθησε επίσης στην ίδρυση της Εθνικής Υπηρεσίας Αίματος και ήταν το κλειδί για την αποφυγή ενός συστήματος πληρωμής των δωρητών για το αίμα τους, όπως είχε υιοθετηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η συνέχιση της εργασίας του στον τομέα των καρκινογόνων στο Imperial Cancer Research Center στο John Radcliffe Hospital της Οξφόρδης, εργαζόμενος ως τμήμα της Υπηρεσίας Κλινικής Δοκιμαστικής Μονάδας , συμπεριλαμβανομένης ιδίως μιας μελέτης που πραγματοποιήθηκε με τον Richard Peto , στην οποία υπολογίστηκε ότι ο καπνός, μαζί με λοιμώξεις και Η δίαιτα, προκάλεσε τα τρία τέταρτα όλων των καρκίνων, η οποία ήταν η βάση οποιουδήποτε από τα συμπεράσματα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη μόλυνση του περιβάλλοντος και τον καρκίνο. 
Ο Doll έγινε μέλος της Βασιλικής Εταιρείας (FRS) το 1966, ονομάστηκε ιππότης το 1971 και τιμήθηκε με το μετάλλιο Edward Jenner της Βασιλικής Εταιρείας Ιατρικής το 1981. Επίσης το 1981, η Doll έγινε ιδρυτικό μέλος του Παγκόσμιου Πολιτιστικού Συμβουλίου .  Ήταν μέλος της Νορβηγικής Ακαδημίας Επιστημών και Γραμμάτων από το 1976. 
Το 1996 ανακηρύχθηκε Επίτιμος Σύντροφος (CH) για «υπηρεσίες εθνικής σημασίας». Οι διεθνείς διακρίσεις περιλάμβαναν το Προεδρικό Βραβείο της Ακαδημίας Επιστημών της Νέας Υόρκης καθώς και ένα Βραβείο των Ηνωμένων Εθνών για την έρευνά του στον καρκίνο. Τον Απρίλιο του 2005, του απονεμήθηκε το Διεθνές Βραβείο Ιατρικής του Βασιλιά Φαϊσάλ της Σαουδικής Αραβίας από κοινού με τον Πέτο για την εργασία τους σε ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα. Το 2004, του απονεμήθηκε το εναρκτήριο βραβείο Shaw Prize for Life Sciences and Medicine για τη συμβολή του στη σύγχρονη επιδημιολογία του καρκίνου. Επίσης, του απονεμήθηκαν τιμητικά πτυχία από δεκατρία διαφορετικά πανεπιστήμια. 
Ήταν υποστηρικτής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών στις γενικές εκλογές του 2005 .  
Θάνατος 
Πέθανε στις 24 Ιουλίου 2005, στο νοσοκομείο John Radcliffe στην Οξφόρδη μετά από σύντομη ασθένεια. 
Στις 7 Ιουνίου 2015, μια μπλε πλάκα αποκαλύφθηκε στο σπίτι του στην οδό Rawlinson 12 .  
Αν και μεγάλωσε σε εβραϊκή οικογένεια, ήταν άθεος.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια