Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Μελέτη: Το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο είναι χειρότερο

Ανεξάρτητα από το πού βρίσκεστε στα τρόφιμα που καλλιεργούνται με κύτταρα ή πώς αποφασίζετε τι να βάλετε στο σώμα σας, τα τρόφιμα που καλλιεργούνται στο εργαστήριο και τα τρισδιάστατα εκτυπώνονται είναι αληθινά, εκεί έξω και αναπτύσσονται νέες και πιο επεκτάσιμες τεχνικές για να βγείτε στην αγορά κάθε μέρα που περνάει .

Μια νέα ενδοτμηματική μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Davis , ωστόσο, μπορεί να ωθήσει λίγο τα φρένα σε κάποια από την κοινότητα τροφίμων που καλλιεργούνται υπέρ των κυττάρων. Το συμπέρασμά του: το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο μπορεί να είναι έως και 25 φορές χειρότερο για το περιβάλλον από το φυσικό βόειο κρέας που εκτρέφεται σε βοσκότοπους/βόειο λιανικής πώλησης.

Η μελέτη δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους. Ωστόσο, έχει κάνει κύματα στη βιομηχανία τροφίμων λόγω της προσέγγισής της στο θέμα. αναλύοντας τις γνωστές εκπομπές CO2 από τη διαδικασία καθαρισμού στο εργαστήριο, η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το δυναμικό υπερθέρμανσης του πλανήτη του καλλιεργημένου κρέατος είναι μεταξύ τεσσάρων και πιθανώς 25 φορές υψηλότερο από αυτό του παραδοσιακού βοείου κρέατος λιανικής.

«Το μέσο ανάπτυξης ζωικών κυττάρων ήταν ο κύριος μοχλός των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στη δουλειά μας. Εξετάσαμε σενάρια που έλαβαν υπόψη τον καθαρισμό/εξευγενισμό του μέσου ανάπτυξης και σενάρια που δεν έλαβαν υπόψη τον καθαρισμό/εξευγενισμό του μέσου ανάπτυξης. Η αρχική μου αντίδραση ήταν ότι η μελέτη μας τόνισε την ανάγκη για ανάπτυξη ενός ζωικού μέσου ανάπτυξης που να είναι λιγότερο εκλεπτυσμένο από φαρμακευτικής ποιότητας και να μπορεί να υποστηρίξει κυτταρικές πυκνότητες (κύτταρα/ml) που θα είναι εμπορικά βιώσιμες για το κρέας με βάση τα ζωικά κύτταρα», δήλωσε ο Derrick. Risner, PhD, MS, IIFH Innovator Fellow με το UC Davis, σε ένα e-mail στο  The Food Institute .

Η εργαστηριακή διαδικασία καθαρισμού για την απομάκρυνση των ενδοτοξινών είναι πλούσια σε πόρους και είναι εγγενής στην παραγωγή κρέατος χωρίς κόκαλα, αλλά οι τρέχουσες τεχνολογίες δεν είναι απλώς ούτε αρκετά αποτελεσματικές ούτε περιβαλλοντικά επεκτάσιμες για μια αγορά που μπορεί να μην είναι αρκετά έτοιμη να αγκαλιάσει το τελικό προϊόν ούτως ή άλλως. (Πρέπει επίσης να αναφέρουμε ότι δεν υπάρχει καμία οριστική μελέτη ούτε απόδειξη ότι το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο παρουσιάζει πραγματικά προβλήματα υγείας.)

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι το ACBM [κρέας με βάση τα ζωικά κύτταρα] είναι πιθανό να είναι πιο εντάσεως πόρων από τα περισσότερα συστήματα παραγωγής κρέατος», έγραψαν οι συγγραφείς. Εστιάζοντας στις πιο κοινές πτυχές της παραγωγής κυτταροκαλλιέργειας, οι συγγραφείς προσπάθησαν να παρουσιάσουν το πιο ισορροπημένο δυνατό συμπέρασμα και να βοηθήσουν στη δημιουργία μιας νέας, πιο ρεαλιστικής μέτρησης βάσει της οποίας θα κρίνουμε αυτόν τον γενναίο νέο κόσμο της επιστήμης των τροφίμων.

Το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο εγκρίνεται επί του παρόντος για λιανική πώληση μόνο στη Σιγκαπούρη. Ωστόσο, εκτιμάται ότι το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο θα μπορούσε να βρεθεί σε αμερικανικά εστιατόρια μέχρι το τέλος του 2023, και σε παντοπωλεία και κέντρα λιανικής έως το 2028.

Η μελέτη αναφέρει ότι οι απαιτήσεις σε ορυκτά καύσιμα που σχετίζονται με τον καθαρισμό του κρέατος που καλλιεργείται σε κύτταρα είναι από τρεις έως 17 φορές μεγαλύτερες από αυτές του παραδοσιακού βοείου κρέατος λιανικής. Η μελέτη εξηγεί επίσης ότι τα προηγούμενα μέτρα περιβαλλοντικής σκοπιμότητας για το κυτταροκαλλιεργημένο κρέας βασίστηκαν σε τεχνολογίες που είτε δεν υπάρχουν είτε των οποίων η αποτελεσματικότητα είναι στην καλύτερη περίπτωση παράξενη. Έτσι, πολλές προηγούμενες αναλύσεις έχουν ρίξει λίγο τον καρχαρία, καθώς οι μέθοδοι σύγκρισης τους δεν είναι ούτως ή άλλως τόσο βιώσιμες στον πραγματικό κόσμο.

«Εάν οι εταιρείες πρέπει να καθαρίσουν τα μέσα ανάπτυξης σε φαρμακευτικά επίπεδα, χρησιμοποιεί περισσότερους πόρους, γεγονός που στη συνέχεια αυξάνει το δυναμικό υπερθέρμανσης του πλανήτη», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας και απόφοιτος διδακτορικού Derrick Risner, Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του UC Davis. «Εάν αυτό το προϊόν συνεχίσει να παράγεται χρησιμοποιώντας την προσέγγιση «φαρμακευτική», θα είναι χειρότερο για το περιβάλλον και πιο ακριβό από τη συμβατική παραγωγή βοείου κρέατος».
Ευλογία ή προτομή για τον παγκόσμιο πολιτισμό; 
Ορισμένες κοινότητες αντιτίθενται στο κυτταροκαλλιεργημένο κρέας από καθαρά πολιτιστική άποψη. Η κυβέρνηση της Ιταλίας, για παράδειγμα, εξετάζει ένα νομοσχέδιο που απαγορεύει εξ ολοκλήρου το κρέας κυτταροκαλλιέργειας από τα σύνορά της. Ο Φραντσέσκο Λολομπριτζίντα, υπουργός Γεωργίας της Ιταλίας, επικοινώνησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να αποδοκιμάσει το άγνωστο μέλλον του κρέατος που καλλιεργείται στο εργαστήριο.

«Η Ιταλία είναι η πρώτη χώρα απαλλαγμένη από τους κινδύνους των συνθετικών τροφίμων», έγραψε. «Στην υπεράσπιση της υγείας των πολιτών, του παραγωγικού μας μοντέλου, της ποιότητάς μας, του πολιτισμού μας, απλώς της ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ μας», συνέχισε. Σύμφωνα με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, όποιος παραβιάζει την απαγόρευση του κρέατος που καλλιεργείται στο εργαστήριο μπορεί να αντιμετωπίσει πρόστιμο 60.000 ευρώ (περίπου 65.022 δολάρια ΗΠΑ).

Η έκθεση αναφέρει: Παρά την εξαιρετικά περιορισμένη διαθεσιμότητα προϊόντων ACBM, οι επενδύσεις σε εταιρείες ACBM συνέχισαν να αυξάνονται, με συνολική επένδυση άνω των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων (από το 2021). Αυτός ο ενθουσιασμός των επενδυτών πιθανότατα συνδέεται με τις εκθέσεις των αναλυτών που είναι ανοδικές για τις εναλλακτικές λύσεις κρέατος με ορισμένες αναφορές να προβλέπουν μετατόπιση 60-70% του κιμά βοείου κρέατος έως το 2030-2040. … Οι πιο πρόσφατες αναφορές φαίνεται να είναι πιο μετριοπαθείς με τις προβλέψεις τους για αντικατάσταση του μισού τοις εκατό των συμβατικών προϊόντων κρέατος με προϊόντα ACBM έως το 2030. Με 12,6 δισεκατομμύρια κιλά βοείου κρέατος να παράγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2021, ακόμη και αυτή η πιο συντηρητική εκτίμηση των προβλεπόμενων ο εκτοπισμός θα είχε τεράστιο αντίκτυπο στο σύστημα τροφίμων.

Ο αστροφυσικός Neil DeGrasse Tyson είπε κάποτε ότι το θέμα της επιστήμης είναι ότι είναι αλήθεια είτε πιστεύεις σε αυτήν είτε όχι. Ως αμερόληπτοι επαγγελματίες, ένας από τους στόχους της μελέτης είναι να βοηθήσει στον καθορισμό ενός μέλλοντος όπου το κυτταροκαλλιεργημένο κρέας είναι βιώσιμο και μπορεί να αντιπροσωπεύει μια αποτελεσματική και φιλική προς το περιβάλλον επιλογή για να βοηθήσει στη διατροφή των μαζών. Εάν μπορούν να αναπτυχθούν κατάλληλη τεχνολογία και εγκαταστάσεις για να μειωθεί το τρέχον κόστος εκπομπών των προϊόντων που καλλιεργούνται στο εργαστήριο, τότε ναι, η ερευνητική ομάδα βρήκε ότι το καλλιεργημένο κρέας είναι πολύ πιο ανταγωνιστικό από περιβαλλοντική άποψη και με δυνητικό ευρύ φάσμα εφαρμογών. Σήμερα, ωστόσο, το επιστημονικό/περιβαλλοντικό/πολιτιστικό άλμα «από το φάρμακο στο φαγητό» παραμένει μια δαπανηρή και φορολογική προσπάθεια για τη μητέρα Γη.

Η έκθεση καταλήγει, «Η επένδυση στην κλιμάκωση αυτής της τεχνολογίας πριν από την επίλυση βασικών ζητημάτων, όπως η ανάπτυξη μιας φιλικής προς το περιβάλλον μεθόδου για την απομάκρυνση ενδοτοξινών… θα ήταν αντίθετη με τους περιβαλλοντικούς στόχους που έχει υποστηρίξει αυτός ο τομέας».
Και είναι μεγάλη επιχείρηση. Η παγκόσμια αγορά καλλιεργημένου κρέατος αποτιμήθηκε σε πάνω από 180 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 και εκτιμάται ότι θα αυξηθεί με CAGR 23,2% έως το 2032, φτάνοντας πάνω από 1 τρισεκατομμύριο την επόμενη δεκαετία.
Στο Jurassic Park , ο ιδιοκτήτης Τζον Χάμοντ δεν γλίτωσε έξοδα και υποστήριξε περίφημα ότι «Η δημιουργία είναι μια πράξη καθαρής θέλησης». Αυτό στο οποίο καταλήγει η μελέτη του UC Davis είναι ότι ναι, αυτή η τεχνολογία υπάρχει και δυνητικά αλλάζει τη ζωή για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, τόσο στη βιομηχανία τροφίμων, στα φαρμακευτικά προϊόντα, όσο και σε άλλες άγνωστες εφαρμογές. Το κατά πόσον η βιομηχανία και οι καταναλωτές της είναι διατεθειμένοι να αγκαλιάσουν αυτό το είδος δημιουργίας – και την επακόλουθη αλλαγή και πολιτιστική αλλαγή στους καταναλωτές – μένει να φανεί.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια