Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Bob Ross 1942-1995, Αμερικανός ζωγράφος

Ο Ρόμπερτ Νόρμαν Ρος (29 Οκτωβρίου 1942 - 4 Ιουλίου 1995) ήταν Αμερικανός ζωγράφος, εκπαιδευτής ζωγραφικής και τηλεοπτικός παρουσιαστής. Ήταν ο δημιουργός και ο οικοδεσπότης της εκπαιδευτικής τηλεοπτικής εκπομπής Η χαρά της ζωγραφικής, που προβλήθηκε από το 1983 έως το 1994 στο PBS στις Ηνωμένες Πολιτείες και επίσης προβλήθηκε στον Καναδά, τη Λατινική Αμερική και την Ευρώπη. Ο Ρος από δημόσια τηλεοπτική προσωπικότητα την δεκαετία του 1980 και του 1990 έγινε μετά θάνατον, τον 21ο αιώνα, διασημότητα του Διαδικτύου, με το ταλέντο και την ευγένειά του έχει μεγάλη δημοτικότητα, χρόνια μετά το θάνατό του, με τους θαυμαστές στο YouTube, το Twitch και σε άλλους ιστότοπους
Προσωπική ζωή
Ο Ρος είχε έναν γιο, τον Robert Stephen "Steve" Ross, με την πρώτη του σύζυγο, Vivian Ridge. Ο Steve, επίσης ένας ταλαντούχος ζωγράφος, εμφανίστηκε περιστασιακά στο Η χαρά της ζωγραφικής και έγινε εκπαιδευτής με πιστοποίηση Ross. Ο Steve εμφανίστηκε στην κάμερα στο τελευταίο επεισόδιο της πρώτης σεζόν, στο οποίο διάβασε μια σειρά γενικών ερωτήσεων "πώς να" που έστειλαν οι θεατές κατά τη διάρκεια της σεζόν, και ο Μπομπ τους απάντησε μία κάθε φορά, τεχνική με τεχνική, έως ότου είχε ολοκλήρωσε έναν ολόκληρο πίνακα. 
Ο γάμος του Ρος και της Ridge έληξε με διαζύγιο το 1977. Ο Ρος και η δεύτερη σύζυγός του, η Jane, δεν είχαν παιδιά μαζί. Το 1992, η Jane πέθανε από καρκίνο. Το 1995, δύο μήνες πριν από το θάνατό του, ο Ρος παντρεύτηκε τη Lynda Brown.
Ο Ρος ήταν πολύ μυστικός για τη ζωή του και του άρεσε πολύ η ιδιωτικότητα, με μόνο έναν στενό κύκλο φίλων. Μερικές από τις λίγες συνεντεύξεις του με τον στενό κύκλο των φίλων και της οικογένειά του μπορούν να βρεθούν στο ντοκιμαντέρ PBS 2011, Bob Ross: The Happy Painter. 
Η εταιρεία του, Bob Ross Inc., προστατεύει την πνευματική του ιδιοκτησία και το απόρρητό του μέχρι σήμερα. 
Θάνατος
Ο Ρος πέθανε σε ηλικία 52 ετών στις 4 Ιουλίου 1995, λόγω επιπλοκών από λέμφωμα, που μάχονταν για αρκετά χρόνια. Τα λείψανά του ενταφιάστηκαν στο Woodlawn Memorial Park στη Γκότα της Φλόριντα, με μια επιγραφή που γράφει: "Bob Ross Television Artist". 
Ο Ρος κράτησε τη διάγνωσή του μυστικό από το ευρύ κοινό και το λέμφωμα δεν ήταν γνωστό έξω από τον κύκλο της οικογένειας και των φίλων του μέχρι το θάνατό του. 
Κληρονομιά
Η ομοιότητα του Ρος έχει γίνει μέρος της ποπ κουλτούρας, με την εικόνα του να εμφανίζεται σε παραστάσεις, ταινίες και βιντεοπαιχνίδια όπως το Family Guy, The Boondocks, Deadpool 2 και Smite 
Ο Bob Ross ήταν επίσης πλαστογραφημένος στη σειρά του YouTube Epic Rap Battles of History στο επεισόδιο "Bob Ross εναντίον Πάμπλο Πικάσο".
Η Google γιόρτασε την 70η επέτειο από τη γέννησή του με ένα Google Doodle στις 29 Οκτωβρίου 2012. Απεικόνισε τον Ρος να ζωγραφίζει μια απεικόνιση του γράμματος "g" με ένα τοπίο στο παρασκήνιο.
 Ένα επιτραπέζιο παιχνίδι με τίτλο Bob Ross: The Art of Chill κυκλοφόρησε και μεταφέρθηκε από τα καταστήματα Target ενώ κυκλοφόρησε επίσης ένα μοντέλο Chia Pet που μοιάζει με τον Bob Ross. Κάποια στιγμή ο Ross θα είχε το δικό του βιντεοπαιχνίδι που θα κυκλοφορούσε για το Wii, το Nintendo DS και το PC, με την ανάπτυξη του να το διαχειρίζεται η AGFRAG Entertainment Group,  αν και αυτό δεν καρποφόρησε ποτέ.
Το νέο ενδιαφέρον για τον Ρος εμφανίστηκε το 2015. Στο πλαίσιο της κυκλοφορίας του Twitch Creative, το Twitch φιλοξένησε έναν μαραθώνιο εννέα ημερών της σειράς Η χαρά της ζωγραφικής του Bob Ross που ξεκίνησε στις 29 Οκτωβρίου 2015, για να τιμήσει τα 73α γενέθλιά του. Το Twitch ανέφερε ότι 5,6 εκατομμύρια θεατές παρακολούθησαν τον μαραθώνιο και, λόγω της δημοτικότητάς του, δημιούργησαν μια εβδομαδιαία αναμετάδοση με μια σεζόν της τηλεοπτικής σειράς Η χαρά της ζωγραφικής για να προβληθεί στο Twitch κάθε Δευτέρα. Ένα μέρος των διαφημιστικών εσόδων έχει υποσχεθεί σε φιλανθρωπικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένου του St. Jude Children Research Hospital.
Τον Ιούνιο του 2016, η σειρά Beauty Is Everywhere του Ross προστέθηκε στη σειρά Netflix. Τα επεισόδια των 30 λεπτών λήφθηκαν από τις σεζόν 20, 21 και 22 της αρχικής σειράς Η χαρά της ζωγραφικής. Το πρωτόγνωρο ενδιαφέρον εξέπληξε την Kowalskis, δεδομένου ότι είχαν τη διαχείριση της εικόνας του Ρος και τα επεισόδια Η χαρά της ζωγραφικής. Δημιούργησαν ένα κανάλι YouTube για τον Ross που κέρδισε πάνω από ένα εκατομμύριο συνδρομητές μέσα σε ένα χρόνο. 
Το ανανεωμένο ενδιαφέρον για τον Ρος οδήγησε επίσης σε ερωτήματα σχετικά με το πού βρίσκονταν οι πίνακές του, δεδομένου ότι εκτιμήθηκε ότι δημιουργήθηκαν πάνω από 1.000 έργα για την τηλεοπτική σειρά Η χαρά της ζωγραφικής. Σε μια ερευνητική έκθεση των The New York Times, ο Kowalskis επιβεβαίωσε ότι εξακολουθούσαν να κρατούν όλους τους πίνακες του, αν και χωρίς την κατάλληλη φροντίδα που απαιτείται γενικά για την αποθήκευση των πινάκων. Μετά από πολλές επιστολές από τους οπαδούς του Ross, το Μουσείο Αμερικανικής Τέχνης Smithsonian επικοινώνησε με την Kowalskis και πρότεινε να πάρει μία επιλεγμένη συλλογή από τους πίνακες του Ρος, μαζί με άλλα αντικείμενα από την τηλεοπτική σειρά, για να τα εκθέσουν στο Μουσείο. 
Οι ροές στο Twitch δημιούργησαν ένα νέο ενδιαφέρον για τον Μπομπ Ρος από τη νεότερη γενιά και προκάλεσαν την αύξηση της δημοτικότητάς του.
Τα βίντεό του έγιναν δημοφιλή στους λάτρεις της αυτόνομης αισθητηριακής απόκρισης μεσημβρινού (ASMR).
Το ASMR αναφέρεται σε ένα ευφορικό συναίσθημα, το οποίο μπορεί να βιώσει κάποιος με διάφορους τρόπους. Οι κανόνες ενεργοποίησης μπορούν να είναι ακουστικοί, με βάση την αφή ή και τα δύο.
 "He's sort of the godfather of ASMR", λέει η Joan Kowalski, η πρόεδρος της Bob Ross Inc. "People were into Bob Ross for ASMR reasons before there was ASMR."

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια