Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Svyatoslav Fyodorov 1927-2000 Ρώσος οφθαλμίατρος

Ο Svyatoslav Nikolayevich Fyodorov ( Ρωσικά : Святослав Николаевич Фёдоров ; 8 Αυγούστου 1927 – 2 Ιουνίου 2000) ήταν Ρώσος οφθαλμίατρος , πολιτικός , καθηγητής, τακτικό μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών και της Ρωσικής Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών . Θεωρείται πρωτοπόρος της διαθλαστικής χειρουργικής . Ήταν επίσης ένας από τους υποψηφίους στις ρωσικές προεδρικές εκλογές του 1996 , συμμετέχοντας ως μέλος του Κόμματος Εργατικής Αυτοδιοίκησης .

Ζωή και καριέρα 
Ο Fyodorov γεννήθηκε στο Proskurov της Ουκρανικής SSR (τώρα Khmelnytskyi, Ουκρανία ), από Ρώσους γονείς. Ο Φιοντόροφ αποφοίτησε από το Ιατρικό Ινστιτούτο του Ροστόφ στο Ροστόφ του Ντον και στη συνέχεια εργάστηκε ως οφθαλμίατρος σε μια μικρή πόλη στην περιφέρεια του Ροστόφ .

Χειρουργική καταρράκτη 
Στη δεκαετία του 1960 μελέτησε το πρωτοποριακό έργο του Άγγλου οφθαλμίατρου Sir Harold Ridley , του εφευρέτη του ενδοφθάλμιου φακού (IOL). Ο Fyodorov άρχισε να χρησιμοποιεί τους ενδοφθάλμιους φακούς του Ridley στη θεραπεία του καταρράκτη. Στην αρχή χρησιμοποίησε φακούς που κατασκευάζονταν από την εταιρεία Rayner στην Αγγλία, αλλά γρήγορα μετακόμισε για να κατασκευάσει τους φακούς του στη Σοβιετική Ένωση.  
Διαθλαστική χειρουργική 
Στη δεκαετία του 1970 ανέπτυξε τη χειρουργική τεχνική για την οποία είναι πιο διάσημος, την ακτινωτή κερατοτομή , για να αλλάξει το σχήμα του κερατοειδούς και να θεραπεύσει τη μυωπία .
Το 1986, ο Fyodorov σχεδίασε τον πρώτο οπίσθιο θάλαμο phakic IOL σε διαμόρφωση "κολάρο-κουμπί" ή "μανιτάρι" και κατασκεύασε το pIOL από σιλικόνη. Το 1980 έγινε επικεφαλής του Ερευνητικού Ινστιτούτου Μικροχειρουργικής της Μόσχας. Το 1988 ίδρυσε το Σύμπλεγμα Μικροχειρουργικής Οφθαλμών Fyodorov . Το 1994 ενέκρινε και έγραψε τον πρόλογο του αμερικανικού εγχειριδίου (Radial and Astigmatic Keratotomy) του Δρ. Spencer Thornton, στο οποίο ο Thornton δίδαξε μια χειρουργική τεχνική που προέρχεται αλλά σημαντικά διαφορετική από την τεχνική Fyorodov. 

Πολιτική 
Από τη δεκαετία του 1980 έως τις αρχές της δεκαετίας του 1990, ο Φιοντόροφ ζήτησε την κατάργηση του μονοκομματικού συστήματος της Σοβιετικής Ένωσης ενώ ήταν ακόμη μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος . 
Ο Φιοντόροφ ήταν μέλος του Κογκρέσου των Λαϊκών Βουλευτών το 1989-1991. 
Το 1991 απέρριψε την πρόταση του Μπόρις Γέλτσιν να γίνει πρωθυπουργός της Ρωσίας. 
Θεωρούμενος ένας από τους πρώτους εξαιρετικά επιτυχημένους εν ενεργεία καπιταλιστές της Σοβιετικής Ένωσης, ήταν υπέρμαχος της αποεθνικοποίησης της οικονομίας.
Στις 12 Ιουνίου 1991, την ημέρα των εναρκτήριων προεδρικών εκλογών της Ρωσίας , ο Fyodorov είπε στα κρατικά μέσα ενημέρωσης ότι πίστευε ότι η αναβίωση της Ρωσίας εξαρτιόταν από την «αποκρατικοποίηση» της ιδιοκτησίας. Ο Fyodorov υποστήριξε ότι, «εάν στις ΗΠΑ τα κύρια μέσα παραγωγής συγκεντρώνονται στα χέρια του 13% του πληθυσμού», τότε η Ρωσία θα πρέπει να κατανείμει την ιδιοκτησία αυτών των πόρων στο 50-60% του πληθυσμού της μέσω της δημιουργίας «λαϊκών επιχειρήσεων » και ανώνυμες εταιρείες .
"Έχουμε τη μεγαλύτερη επιστημονική κοινότητα στον κόσμο, όπου η πνευματική συνιστώσα αποτελεί το 90% του βιομηχανικού κόστους. Αυτός ο παράγοντας συν οι φυσικοί πόροι και η επικράτειά μας μας δίνουν την ευκαιρία, σε μια γενιά, να αφήσουμε πίσω τις ΗΠΑ και, ίσως , Ιαπωνία», είπε.
Το 1992 έγινε συμπρόεδρος του Κόμματος Οικονομικής Ελευθερίας , ενός πρώιμου φιλελεύθερου κόμματος.  
Ο Φιοντόροφ εξελέγη στην κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου, την Κρατική Δούμα , το 1995, πρόεδρος του μικρού κόμματός του.  
Θεωρούμενος ότι ανήκει στην κεντροαριστερά του ρωσικού πολιτικού φάσματος, ο Fyodorov ήταν ο ιδρυτής και ηγέτης του Κόμματος Εργατικής Αυτοδιοίκησης , το οποίο ήταν ένα από τα σοσιαλδημοκρατικά κινήματα με τη μεγαλύτερη επιρροή στη Ρωσία κατά τη δεκαετία του 1990. 
Το 1994 ο Fyodorov είχε περιγράψει τον πολιτικό του στόχο λέγοντας: «Θέλω οι αγρότες να έχουν αγροκτήματα, οι εργάτες να έχουν εργοστάσια, οι γιατροί να έχουν κλινικές και όλοι να πληρώνουν φόρο 30%, και τα υπόλοιπα είναι δικά τους». 
Προεδρική εκστρατεία 
Ο Φιοντόροφ ήταν υποψήφιος του Κόμματος Εργατικής Αυτοδιοίκησης στις ρωσικές προεδρικές εκλογές του 1996.
Ως υποψήφιος για την προεδρία, ο Fyodorov υποστήριξε τη μαζική δημιουργία μετοχικών εταιρειών για να εγγυηθεί στους εργαζόμενους ένα μερίδιο στα κέρδη και να τους επιτρέψει να συμμετέχουν ενεργά στη διαχείριση των εταιρειών τους. Ονόμασε αυτή την έννοια «δημοκρατικός καπιταλισμός» ή «λαϊκός σοσιαλισμός». 
Ο Φιοντόροφ υποστήριξε την οικονομική ελευθερία, την απλή και μέτρια φορολογία, την τόνωση της παραγωγής και την απαγόρευση των εξαγωγών των περισσότερων πρώτων υλών. 
Ο Φιοντόροφ υποσχέθηκε ότι οι πολιτικές του θα διπλασίαζαν το ΑΕΠ της χώρας μέσα σε πέντε χρόνια. 
Ο Fyodorov δήλωσε ότι αντλεί έμπνευση στην πολιτική του τόσο από τον Ross Perot όσο και από τον Deng Xiaoping .
Μέχρι τις αρχές Μαΐου, ο Fyodorov προσπάθησε ανεπιτυχώς να διαπραγματευτεί τη δημιουργία ενός συνασπισμού τρίτης δύναμης , με τις διαπραγματεύσεις να επικεντρώνονται σε μεγάλο βαθμό σε έναν συνασπισμό μεταξύ του ίδιου και των συνυποψηφίων Yavlinsky και Lebed. 

Θάνατος 
Επιστρέφοντας από ένα ακαδημαϊκό συνέδριο το 2000, ο Fyodorov πέθανε στη συντριβή του τετραθέσιου ελικοπτέρου της κλινικής του στα περίχωρα της Μόσχας .

Υποδοχή και κληρονομιά 
Το 2013, ένα προφίλ του Δρ. Fyodorov συμπεριλήφθηκε σε ένα βιβλίο με τίτλο Saving Sight: An eye surgeon's look on life πίσω από τη μάσκα και τους ήρωες που άλλαξαν τον τρόπο που βλέπουμε , από τον Andrew Lam, MD.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια