Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

John Shepherd-Barron 1925 - 2010, σκωτσέζος εφευρέτης του ATM

Ο John Adrian Shepherd-Barron OBE (23 Ιουνίου 1925 – 15 Μαΐου 2010 ) ήταν Βρετανός εφευρέτης γεννημένος στην Ινδία , ο οποίος ηγήθηκε της ομάδας που εγκατέστησε την πρώτη ταμειακή μηχανή, που μερικές φορές αναφέρεται ως αυτόματο ταμειολογικό μηχάνημα ή ΑΤΜ.

Πρώιμη ζωή 
Ο John Adrian Shepherd-Barron γεννήθηκε στις 23 Ιουνίου 1925 στο Shillong (τώρα Meghalaya), στην Ινδία , από Βρετανούς γονείς. Ο Σκωτσέζος πατέρας του, Wilfred Shepherd-Barron , ήταν αρχιμηχανικός των Chittagong Port Commissioners στη Βόρεια Βεγγάλη, η οποία ήταν τότε μέρος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, στη συνέχεια Αρχιμηχανικός του Port of London Authority , πριν γίνει πρόεδρος του Ινστιτούτου Πολιτικών Μηχανικών . , ενώ η μητέρα του Ντόροθι , ήταν Ολυμπιονίκης του τένις και πρωταθλήτρια στο γυναικείο διπλό του Wimbledon . 
Σπούδασε στο Stowe School , στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου καιTrinity College, Cambridge (από όπου παράτησε τις σπουδές του πριν τελειώσει επιτυχώς το πρώτο έτος στα Οικονομικά). Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ανατέθηκε στις Αερομεταφερόμενες Δυνάμεις , υπηρετώντας στο 159ο σύνταγμα ελαφρού αλεξίπτωτου. 

Καριέρα 
Μπλε πλάκα στο Enfield Barclays που μνημονεύει την πρώτη ταμειακή μηχανή στον κόσμο
Ο Shepherd-Barron εντάχθηκε στην De La Rue τη δεκαετία του 1950 ως εκπαιδευόμενος στη διαχείριση και έγινε Διευθύνων Σύμβουλος της De La Rue Instruments (με εντολή να διαχειρίζεται την εταιρεία).
Συνέλαβε την ιδέα για μια μηχανή αυτοεξυπηρέτησης που μοιράζει μετρητά ενώ βρισκόταν στο μπάνιο. Εξεταζόταν το πρόβλημα του ωραρίου λειτουργίας της τράπεζας, αφού εμφανίστηκε σε μια τράπεζα μετά το κλείσιμο μιας ημέρας και βρήκε τον εαυτό του ανίκανο να κάνει ανάληψη χρημάτων. Ο Shepherd-Barron έχει δηλώσει ότι εμπνεύστηκε από τους αυτόματους πωλητές σοκολάτας : «Μου έκανε εντύπωση ότι πρέπει να υπάρχει τρόπος να πάρω τα δικά μου χρήματα, οπουδήποτε στον κόσμο ή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σκέφτηκα την ιδέα μιας ράβδου σοκολάτας διανομέα, αλλά αντικαθιστώντας τη σοκολάτα με μετρητά». 
Το πρώτο μηχάνημα De La Rue Automatic Cash System (DACS), που ονομάζεται Barclaycash , εγκαταστάθηκε έξω από το υποκατάστημα Enfield της Barclays Bank στο βόρειο Λονδίνο τον Ιούνιο του 1967. Το πρώτο άτομο που έκανε ανάληψη μετρητών ήταν ο ηθοποιός Reg Varney , ένας διάσημος κάτοικος του Enfield γνωστός για τη συμμετοχή του σε μια σειρά από δημοφιλείς τηλεοπτικές σειρές. Μια πρώιμη ανάπτυξη αυτής της συσκευής εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου έλαβε χώρα στη Ζυρίχη τον Νοέμβριο του 1967. Ονομάστηκε Geldautomat .
Οι μηχανές DACS χρησιμοποιούσαν μάρκες που έμοιαζαν με επιταγές (τα οποία ήταν κολλημένα στο μέγεθος μιας κανονικής επιταγής μέσα στο μηχάνημα) τα οποία είχαν εμποτιστεί με μια ραδιενεργή ένωση άνθρακα -14 . Το ραδιενεργό σήμα ανιχνεύτηκε από το μηχάνημα και αντιστοιχίστηκε με τον προσωπικό αριθμό αναγνώρισης (PIN) που είχε εισαχθεί σε ένα πληκτρολόγιο. Η εκπομπή βήτα μικρής εμβέλειας από τον άνθρακα-14 μπορούσε εύκολα να ανιχνευθεί και διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος ακτινοβολίας ήταν αποδεκτός καθώς "θα έπρεπε να φάτε 136.000 τέτοιους ελέγχους για να έχει οποιαδήποτε επίδραση σε εσάς".
Αρχικά, προτάθηκε ένα μήκος PIN έξι ψηφίων. Ο Shepherd-Barron δοκίμασε αυτό το σύστημα στη σύζυγό του, Caroline, αλλά διαπίστωσε ότι η μεγαλύτερη σειρά αριθμών που μπορούσε να θυμηθεί ήταν τέσσερις. Ως αποτέλεσμα, επιλέχθηκαν τετραψήφιοι PIN και καθώς τα ΑΤΜ επεκτάθηκαν σε όλο τον κόσμο, αυτό έγινε το παγκόσμιο πρότυπο. Οι αναλήψεις από τις πρώτες μηχανές Barclaycash περιορίστηκαν στο μέγιστο των 10 £, «αρκετά για ένα άγριο Σαββατοκύριακο» σύμφωνα με τον Shepherd-Barron.
Γρήγορα άρχισαν να εμφανίζονται διάφορα ανταγωνιστικά συστήματα διανομής μετρητών. Ένας άλλος Σκωτσέζος εφευρέτης, ο James Goodfellow , ο οποίος εργαζόταν στη Smiths Industries , ανατέθηκε από τον Chubb Locks να εργαστεί σε μια νέα ταμειακή μηχανή. Μαζί με τον Anthony Davies, ανέπτυξε ένα νέο σύστημα με το οποίο το PIN του χρήστη μπορούσε να αποθηκευτεί σε μια επαναχρησιμοποιήσιμη τραπεζική κάρτα και όχι σε επιταγές μιας χρήσης. Το σύστημα κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ως GB1197183 και US3905461 και αναφέρθηκε από τα επόμενα διπλώματα ευρεσιτεχνίας ως "συσκευή προηγούμενης τέχνης". Το σύστημα PIN της Goodfellow έμοιαζε με τα σύγχρονα ΑΤΜ περισσότερο από το μηχάνημα του Shepherd-Barron.
Ωστόσο, η μηχανή του Shepherd-Barron ήταν η πρώτη που εγκαταστάθηκε, έστω και για λίγες μέρες.

Προσωπική ζωή 
Το 1953, παντρεύτηκε την Caroline Murray, την κόρη του Sir Kenneth Murray, κάποτε προέδρου της Royal Bank of Scotland. Είχαν τρεις γιους. Ο ένας, ο Nicholas Shepherd-Barron FRS, είναι καθηγητής αλγεβρικής γεωμετρίας στο King's College του Λονδίνου . 

Θάνατος 
Ο John Adrian Shepherd-Barron πέθανε στις 15 Μαΐου 2010 μετά από μια σύντομη ασθένεια σε ηλικία 84 ετών στο νοσοκομείο Raigmore, Inverness, Σκωτία . Έμεινε από τη σύζυγό του και τους τρεις γιους τους και την ευρύτερη οικογένεια.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια