Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Dachau Concentration Camp 1933 Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Νταχάου

Dachau Concentration Camp
Το Νταχάου ( / ˈ d ɑː x aʊ / ) ήταν το πρώτο στρατόπεδο συγκέντρωσης που χτίστηκε από τη ναζιστική Γερμανία , το οποίο άνοιξε στις 22 Μαρτίου 1933. 
Dachau Concentration Camp
Το στρατόπεδο αρχικά προοριζόταν να εγκλωβίσει τους πολιτικούς αντιπάλους του Χίτλερ που αποτελούνταν από: κομμουνιστές , σοσιαλδημοκράτες και άλλους αντιφρονούντες.
Βρίσκεται στο έδαφος ενός εγκαταλειμμένου εργοστασίου πυρομαχικών βορειοανατολικά της μεσαιωνικής πόλης Νταχάου , περίπου 16 χλμ (10 μίλια) βορειοδυτικά του Μονάχου στο κρατίδιο της Βαυαρίας , στη νότια Γερμανία .
Dachau Concentration Camp
Μετά το άνοιγμά του από τον Heinrich Himmler , ο σκοπός του διευρύνθηκε για να συμπεριλάβει την καταναγκαστική εργασία και, τελικά, τη φυλάκιση Εβραίων, Ρομά, Γερμανών και Αυστριακών εγκληματιών και, τέλος, ξένων υπηκόων από χώρες που η Γερμανία κατέλαβε ή εισέβαλε. Το σύστημα του στρατοπέδου του Νταχάου μεγάλωσε για να συμπεριλάβει σχεδόν 100 υποστρατόπεδα , τα οποία ήταν ως επί το πλείστον στρατόπεδα εργασίας ή Arbeitskommandos , και βρίσκονταν σε όλη τη νότια Γερμανία και την Αυστρία. 
Dachau Concentration Camp
Το κύριο στρατόπεδο απελευθερώθηκε από τις αμερικανικές δυνάμεις στις 29 Απριλίου 1945. 
Οι κρατούμενοι ζούσαν υπό τον διαρκή φόβο της βίαιης μεταχείρισης και της τρομοκρατικής κράτησης, συμπεριλαμβανομένων των όρθιων κελιών , των μαστιγώσεων , του λεγόμενου απαγχονισμού από δέντρο ή στύλου και της προσοχής για εξαιρετικά μεγάλες περιόδους. 
Υπήρχαν 32.000 τεκμηριωμένοι θάνατοι στο στρατόπεδο, και χιλιάδες που είναι χωρίς έγγραφα.
Περίπου 10.000 από τους 30.000 κρατούμενους ήταν άρρωστοι την εποχή της απελευθέρωσης. 
Στα μεταπολεμικά χρόνια, η εγκατάσταση του Νταχάου χρησίμευε για να κρατήσει στρατιώτες των SS που περίμεναν τη δίκη. Μετά το 1948, κρατούσε εθνικούς Γερμανούς που είχαν εκδιωχθεί από την Ανατολική Ευρώπη και περίμεναν επανεγκατάσταση, και επίσης χρησιμοποιήθηκε για ένα διάστημα ως στρατιωτική βάση των Ηνωμένων Πολιτειών κατά τη διάρκεια της κατοχής . 
Τελικά έκλεισε το 1960.
Dachau Concentration Camp
Υπάρχουν πολλά θρησκευτικά μνημεία εντός του Memorial που είναι ανοιχτός στο κοινό.  
Dachau Concentration Camp
Γενική εικόνα
Το Νταχάου χρησίμευσε ως πρωτότυπο και πρότυπο για τα άλλα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης που ακολούθησαν. Σχεδόν κάθε κοινότητα στη Γερμανία είχε μέλη που πήγαιναν σε αυτούς τους καταυλισμούς. Οι εφημερίδες ανέφεραν συνεχώς «την απομάκρυνση των εχθρών του Ράιχ σε στρατόπεδα συγκέντρωσης». Ήδη από το 1935, ένα κουδούνισμα κυκλοφόρησε: «Lieber Herr Gott, mach mich stumm, Das ich nicht nach Dachau komm'» («Αγαπητέ Κύριε Θεέ, κάνε με βουβό [σιωπηλός], Για να μην έρθω στο Νταχάου»). 
Η διάταξη και τα κτιριακά σχέδια του στρατοπέδου αναπτύχθηκαν από τον διοικητή Theodor Eicke και εφαρμόστηκαν σε όλα τα μεταγενέστερα στρατόπεδα. Είχε ένα ξεχωριστό, ασφαλές στρατόπεδο κοντά στο κέντρο διοίκησης, το οποίο αποτελούνταν από χώρους διαβίωσης, στρατόπεδα διοίκησης και στρατού. Ο Eicke έγινε ο επικεφαλής επιθεωρητής για όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, υπεύθυνος για την οργάνωση άλλων σύμφωνα με το πρότυπό του.  
Το συγκρότημα του Νταχάου περιελάμβανε το στρατόπεδο των κρατουμένων που καταλάμβανε περίπου 5 στρέμματα, και την πολύ μεγαλύτερη περιοχή της σχολής εκπαίδευσης των SS, συμπεριλαμβανομένων στρατώνων, εργοστασίων και άλλων εγκαταστάσεων περίπου 20 στρεμμάτων. 
Dachau Concentration Camp
Η πύλη εισόδου που χρησιμοποιείται από τους κρατούμενους φέρει τη φράση "Arbeit macht frei" ( σ.σ.  "Η εργασία απελευθερώνει"" ή "Η εργασία κάνει [έναν] ελεύθερο"· μετάφραση στα συμφραζόμενα στα αγγλικά: "Η εργασία θα σε ελευθερώσει"). Αυτή η φράση χρησιμοποιήθηκε επίσης σε πολλά άλλα στρατόπεδα συγκέντρωσης όπως το Theresienstadt , κοντά στην Πράγα και το Άουσβιτς I .
Dachau Concentration Camp
Το Νταχάου ήταν το στρατόπεδο συγκέντρωσης που λειτούργησε περισσότερο, από τον Μάρτιο του 1933 έως τον Απρίλιο του 1945, σχεδόν και τα δώδεκα χρόνια του ναζιστικού καθεστώτος. Η στενή εγγύτητα του Νταχάου με το Μόναχο, όπου ο Χίτλερ ανέβηκε στην εξουσία και όπου το Ναζιστικό Κόμμα είχε την επίσημη έδρα του, έκανε το Νταχάου μια βολική τοποθεσία. Από το 1933 έως το 1938, οι κρατούμενοι ήταν κυρίως Γερμανοί υπήκοοι που κρατούνταν για πολιτικούς λόγους. Μετά το Reichspogromnacht ή το Kristallnacht, 30.000 άνδρες Εβραίοι πολίτες απελάθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Περισσότεροι από 10.000 από αυτούς φυλακίστηκαν μόνο στο Νταχάου. Καθώς ο γερμανικός στρατός κατέλαβε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, πολίτες από όλη την Ευρώπη στάλθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Στη συνέχεια, το στρατόπεδο χρησιμοποιήθηκε για αιχμαλώτους κάθε είδους, από κάθε έθνος που καταλήφθηκε από τις δυνάμεις του Τρίτου Ράιχ.  
Dachau Concentration Camp
Στα μεταπολεμικά χρόνια, το στρατόπεδο συνέχισε να χρησιμοποιείται. Από το 1945 έως το 1948, το στρατόπεδο χρησιμοποιήθηκε από τους Συμμάχους ως φυλακή για αξιωματικούς των SS που περίμεναν τη δίκη. Μετά το 1948, όταν εκατοντάδες χιλιάδες εθνικά Γερμανοί εκδιώχθηκαν από την Ανατολική Ευρώπη, κράτησε Γερμανούς από την Τσεχοσλοβακία μέχρι να επανεγκατασταθούν. Χρησιμοποίησε επίσης ως στρατιωτική βάση για τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες διατηρούσαν δυνάμεις στη χώρα. Έκλεισε το 1960. Με την επιμονή των επιζώντων, έχουν κατασκευαστεί και εγκατασταθεί εδώ διάφορα μνημεία.
Dachau Concentration Camp
Τα δημογραφικά στατιστικά στοιχεία ποικίλλουν αλλά βρίσκονται στο ίδιο γενικό εύρος. Η ιστορία πιθανότατα δεν θα μάθει ποτέ πόσοι άνθρωποι φυλακίστηκαν ή δολοφονήθηκαν εκεί, λόγω περιόδων αναταραχής. Μια πηγή δίνει μια γενική εκτίμηση για πάνω από 200.000 κρατούμενους από περισσότερες από 30 χώρες κατά τη ναζιστική κυριαρχία, από τους οποίους τα δύο τρίτα ήταν πολιτικοί κρατούμενοι, συμπεριλαμβανομένων πολλών καθολικών ιερέων, και σχεδόν το ένα τρίτο ήταν Εβραίοι. 25.613 κρατούμενοι πιστεύεται ότι δολοφονήθηκαν στο στρατόπεδο και σχεδόν άλλοι 10.000 στα υποστρατόπεδά του, κυρίως από ασθένειες, υποσιτισμό και αυτοκτονίες. Στα τέλη του 1944, μια επιδημία τύφου εμφανίστηκε στον καταυλισμό που προκλήθηκε από κακές συνθήκες υγιεινής και συνωστισμό, που προκάλεσε περισσότερους από 15.000 θανάτους.
Dachau Concentration Camp
Ακολούθησε εκκένωση, κατά την οποία μεγάλος αριθμός κρατουμένων πέθαναν. Προς το τέλος του πολέμου, οι πορείες θανάτου από και προς το στρατόπεδο προκάλεσαν το θάνατο πολλών μη καταγεγραμμένων κρατουμένων. Μετά την απελευθέρωση, οι κρατούμενοι που αποδυναμώθηκαν πέρα ​​από την ανάρρωση από τις συνθήκες της πείνας συνέχισαν να πεθαίνουν.
Δύο χιλιάδες περιπτώσεις «του φρικτού μαύρου τύφου» είχαν ήδη εντοπιστεί μέχρι τις 3 Μαΐου, και η Έβδομη Στρατιά των ΗΠΑ «εργαζόταν μέρα και νύχτα για να ανακουφίσει τις φρικτές συνθήκες στο στρατόπεδο».
Dachau Concentration Camp
Οι κρατούμενοι με τύφο, μια ασθένεια που μεταδίδεται από ψείρες με περίοδο επώασης από 12 έως 18 ημέρες, νοσηλεύονταν από το 116ο Νοσοκομείο Εκκένωσης, ενώ το 127ο θα ήταν το γενικό νοσοκομείο για τις άλλες ασθένειες. Υπήρχαν 227 καταγεγραμμένοι θάνατοι μεταξύ των 2.252 ασθενών που νοσηλεύονταν μέχρι τον 127ο.
Dachau Concentration Camp
Στα 12 χρόνια χρήσης ως στρατόπεδο συγκέντρωσης, η διοίκηση του Νταχάου κατέγραψε την πρόσληψη 206.206 αιχμαλώτων και τους θανάτους 31.951. Κατασκευάστηκαν κρεματόρια για τη διάθεση του νεκρού. Οι επισκέπτες μπορούν τώρα να περπατήσουν μέσα από τα κτίρια και να δουν τους φούρνους που χρησιμοποιούνται για την αποτέφρωση πτωμάτων, οι οποίοι έκρυβαν τα στοιχεία πολλών θανάτων. Υποστηρίζεται ότι το 1942, περισσότεροι από 3.166 κρατούμενοι σε εξασθενημένη κατάσταση μεταφέρθηκαν στο Κάστρο Hartheim κοντά στο Linz και εκτελέστηκαν με δηλητηριώδες αέριο επειδή κρίθηκαν ακατάλληλο.
Μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου 1945, 11.560 κρατούμενοι πέθαναν στο KZ Dachau σύμφωνα με μια έκθεση του αμερικανικού στρατού του 1945, αν και η διοίκηση του Νταχάου κατέγραψε 12.596 θανάτους από τύφο στο στρατόπεδο κατά την ίδια περίοδο. 

Το Νταχάου ήταν το τρίτο στρατόπεδο συγκέντρωσης που απελευθερώθηκε από βρετανικές ή αμερικανικές συμμαχικές δυνάμεις.
Dachau Concentration Camp
Ιατρικός πειραματισμός
Εκατοντάδες κρατούμενοι υπέφεραν και πέθαναν ή εκτελέστηκαν σε ιατρικά πειράματα που πραγματοποιήθηκαν στο KZ Dachau, του οποίου ο Sigmund Rascher ήταν υπεύθυνος. Τα πειράματα υποθερμίας περιελάμβαναν έκθεση σε δεξαμενές με παγωμένο νερό ή κολλημένο γυμνό σε εξωτερικούς χώρους σε χαμηλές θερμοκρασίες. Οι προσπάθειες αναζωογόνησης των υποκειμένων περιελάμβαναν ζεματιστά μπάνια και εξαναγκασμό γυμνών γυναικών να κάνουν σεξ με το αναίσθητο θύμα. Σχεδόν 100 κρατούμενοι πέθαναν κατά τη διάρκεια αυτών των πειραμάτων.
Τα αρχικά αρχεία των πειραμάτων καταστράφηκαν «σε μια προσπάθεια να συγκαλύψουν τις φρικαλεότητες».  
Η εκτενής επικοινωνία μεταξύ των ερευνητών και του Heinrich Himmler , επικεφαλής των SS, τεκμηριώνει τα πειράματα. 
Κατά τη διάρκεια του 1942, πραγματοποιήθηκαν πειράματα «μεγάλου υψομέτρου». Τα θύματα υποβλήθηκαν σε ταχεία αποσυμπίεση σε πιέσεις που βρέθηκαν στα 4.300 μέτρα (14.100 πόδια) και εμφάνισαν σπασμωδικούς σπασμούς, αγωνιώδη αναπνοή και τελικά θάνατο.
Dachau Concentration Camp
Μετά την απελευθέρωση
Οι αρχές εργάζονταν νύχτα και μέρα για να ανακουφίσουν τις συνθήκες στο στρατόπεδο αμέσως μετά την απελευθέρωση, καθώς μια επιδημία μαύρου τύφου σάρωσε τον πληθυσμό των κρατουμένων. Δύο χιλιάδες κρούσματα είχαν ήδη αναφερθεί έως τις 3 Μαΐου.  
Μέχρι τον Οκτώβριο του 1945, το πρώην στρατόπεδο χρησιμοποιήθηκε από τον αμερικανικό στρατό ως χώρος εγκλεισμού για εγκληματίες πολέμου, τα SS και σημαντικούς μάρτυρες. Ήταν επίσης ο τόπος των Δικών του Νταχάου για Γερμανούς εγκληματίες πολέμου, μια τοποθεσία που επιλέχθηκε για τον συμβολισμό της. Το 1948, η βαυαρική κυβέρνηση ίδρυσε στέγαση για πρόσφυγες στην τοποθεσία, και αυτή παρέμεινε για πολλά χρόνια. Μεταξύ εκείνων που κρατήθηκαν στο στρατόπεδο εγκλεισμού του Νταχάου που δημιουργήθηκε υπό τον αμερικανικό στρατό ήταν η Έλσα Έριχ , η Μαρία Μαντλ και η Ελίζαμπεθ Ράπερτ. 
Οι συνοικίες Kaserne και άλλα κτίρια που χρησιμοποιούσαν οι φρουροί και οι ασκούμενοι φρουροί μετατράπηκαν και χρησίμευσαν ως στρατώνες Eastman, μια αμερικανική στρατιωτική θέση. Μετά το κλείσιμο των Στρατώνων Eastman το 1974, αυτές οι περιοχές καταλαμβάνονται τώρα από τη βαυαρική Bereitschaftspolizei (αστυνομική μονάδα ταχείας αντίδρασης).
Dachau Concentration Camp
Έλληνες κρατούμενοι
Νίκος Ζαχαριάδης
Διονύσιος Χατζόπουλος
Αρτέμιος Γρηγοράκης
Μελέτιος Γαλανόπουλος
Γεώργιος Βλαντής

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια