Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Albert Sabin 1906-1993 Πολωνοαμερικανός ιατρός

Albert Sabin Πολωνοαμερικανός ιατρός ανάπτυξη του στοματικού εμβολίου κατά της πολιομυελίτιδας
Ο Albert Bruce Sabin ( / ˈ s eɪ b ɪ n / SAY -bin ; 26 Αυγούστου 1906 – 3 Μαρτίου 1993) ήταν Πολωνοαμερικανός ιατρός ερευνητής, γνωστός για την ανάπτυξη του στοματικού εμβολίου κατά της πολιομυελίτιδας , το οποίο έπαιξε βασικό ρόλο στην σχεδόν εξαλείφοντας την ασθένεια . Το 1969-72, υπηρέτησε ως πρόεδρος του Ινστιτούτου Επιστημών Weizmann στο Ισραήλ.

Βιογραφικό 
Ο Abram Saperstejn (αργότερα Albert Sabin) γεννήθηκε στο Białystok της Ρωσικής Αυτοκρατορίας (πριν και από το 1918 στην Πολωνία ), από γονείς Πολωνοεβραίους , Jacob Saperstejn και Tillie Krugman.
Το 1921, μετανάστευσε με την οικογένειά του με το SS Lapland που απέπλευσε από την Αμβέρσα του Βελγίου στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Το 1930, έγινε πολιτογραφημένος πολίτης των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλαξε το όνομά του σε Sabin, καθώς και το μεσαίο όνομα Bruce. Αποφοίτησε από το λύκειο στο Paterson, New Jersey.
Η Sabin ξεκίνησε το πανεπιστήμιο σε ένα πρόγραμμα οδοντιατρικής, αλλά ενδιαφέρθηκε για την ιολογία και άλλαξε ειδικότητα. Έλαβε πτυχίο στις επιστήμες το 1928 και πτυχίο ιατρικής το 1931 από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.
Το 1983, η Sabin ανέπτυξε ασβεστοποίηση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, η οποία προκάλεσε παράλυση και έντονο πόνο. 
Ο Sabin αποκάλυψε σε μια τηλεοπτική συνέντευξη ότι η εμπειρία τον είχε κάνει να αποφασίσει να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του δουλεύοντας για την ανακούφιση του πόνου. 
Αυτή η κατάσταση αντιμετωπίστηκε επιτυχώς με χειρουργική επέμβαση που διεξήχθη στο νοσοκομείο Johns Hopkins το 1992 όταν ο Sabin ήταν 86. Ένα χρόνο αργότερα, ο Sabin πέθανε στην Ουάσιγκτον, DC , από καρδιακή ανεπάρκεια.
Albert Sabin ιατρός ανάπτυξη του στοματικού εμβολίου κατά της πολιομυελίτιδας
Ιατρική σταδιοδρομία 
Ο Sabin εκπαιδεύτηκε στην εσωτερική ιατρική, την παθολογία και τη χειρουργική στο Bellevue Hospital της Νέας Υόρκης από το 1931 έως το 1933. Το 1934, διεξήγαγε έρευνα στο The Lister Institute for Preventive Medicine στην Αγγλία και στη συνέχεια εντάχθηκε στο Rockefeller Institute for Medical Research (τώρα Πανεπιστήμιο Rockefeller ). Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ανέπτυξε έντονο ενδιαφέρον για την έρευνα, ιδιαίτερα στον τομέα των μολυσματικών ασθενειών .
Το 1939, μετακόμισε στο Νοσοκομείο Παίδων του Σινσινάτι στο Σινσινάτι του Οχάιο . Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ήταν αντισυνταγματάρχης στο Ιατρικό Σώμα Στρατού των ΗΠΑ και βοήθησε στην ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά της ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας . Διατηρώντας τη σχέση του με το Παιδιατρικό Νοσοκομείο, μέχρι το 1946, είχε γίνει επίσης επικεφαλής της Παιδιατρικής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι . Στο Νοσοκομείο Παίδων του Σινσινάτι, ο Σάμπιν επέβλεπε τη συντροφιά του Ρόμπερτ Μ. Τσανόκ , τον οποίο αποκαλούσε «επιστήμονα γιο του σταρ».
Ο Sabin πήγε σε ένα διερευνητικό ταξίδι στην Κούβα το 1967 για να συζητήσει με κουβανούς αξιωματούχους τη δυνατότητα δημιουργίας μιας σχέσης συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κούβας μέσω των αντίστοιχων εθνικών ακαδημιών επιστημών τους, παρά το γεγονός ότι οι δύο χώρες δεν είχαν επίσημους διπλωματικούς δεσμούς.
Το 1969–72, έζησε στο Ισραήλ , υπηρετώντας ως πρόεδρος του Ινστιτούτου Επιστημών Weizmann στο Rehovot . Μετά την επιστροφή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, εργάστηκε (1974–82) ως ερευνητής καθηγητής στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας . Αργότερα μετακόμισε στην περιοχή της Ουάσιγκτον, DC , όπου ήταν μόνιμος υπότροφος στο Διεθνές Κέντρο John E. Fogarty στην πανεπιστημιούπολη του NIH στην Bethesda, Maryland .
Albert Sabin 1906-1993 Πολωνοαμερικανός ιατρός ανάπτυξη του στοματικού εμβολίου κατά της πολιομυελίτιδας
Φιλανθρωπία 
Ο Sabin αρνήθηκε να πατεντάρει το εμβόλιο του, παραιτούμενος από την εμπορική εκμετάλλευση από τις φαρμακευτικές βιομηχανίες, έτσι ώστε η χαμηλή τιμή να εγγυάται μια πιο εκτεταμένη εξάπλωση της θεραπείας. Από την ανάπτυξη του εμβολίου του, ο Sabin δεν κέρδισε ούτε μια δεκάρα και συνέχισε να ζει με τον μισθό του ως καθηγητής. Το Sabin Vaccine Institute ιδρύθηκε το 1993 για να συνεχίσει το έργο της ανάπτυξης και προώθησης εμβολίων. Για να τιμήσει το πρωτοποριακό έργο του Sabin, το ινστιτούτο απονέμει κάθε χρόνο το Χρυσό Μετάλλιο Albert B. Sabin ως αναγνώριση της εργασίας στον τομέα της εμβολιολογίας ή σε έναν συμπληρωματικό τομέα.

Βραβεία και αναγνώριση
Για το τριδύναμο από του στόματος εμβόλιο που αποτελείται από εξασθενημένα στελέχη και των τριών τύπων του ιού της πολιομυελίτιδας, ο πρόεδρος του Ανώτατου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ απένειμε την υψηλότερη πολιτική τιμή, το μετάλλιο του Τάγματος της Φιλίας μεταξύ των Λαών (1986 ).
Εκλογή στο Polio Hall of Fame , η οποία ήταν αφιερωμένη στο Warm Springs, Georgia , στις 2 Ιανουαρίου 1958
Βραβείο Howard Taylor Ricketts (1959)
Βραβείο Robert Koch (1962)
Βραβείο Feltrinelli (1964)
Βραβείο Κλινικής Ιατρικής Έρευνας Lasker-DeBakey (1965)
Εθνικό Μετάλλιο Επιστημών (1970) 
Μετάλλιο της Ελευθερίας (1986)
Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας (1986)
Το Συνεδριακό Κέντρο του Σινσινάτι πήρε το όνομά του από τον Σαμπίν από το 1985 έως το 2006 
Το 1999, το Cincinnati Children's Hospital Medical Center ονόμασε το νέο εκπαιδευτικό και συνεδριακό κέντρο του Sabin.
Ο δρόμος που εκτείνεται μεταξύ του Ιατρικού Κολλεγίου του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι και του Ιατρικού Κέντρου Παίδων του Νοσοκομείου του Σινσινάτι μετονομάστηκε σε Albert Sabin Way στις 28 Απριλίου 2000. 
Στις 6 Μαρτίου 2006, η Ταχυδρομική Υπηρεσία των ΗΠΑ εξέδωσε ένα γραμματόσημο 87 λεπτών που έφερε την εικόνα του, στη σειρά Distinguished Americans 
Στις αρχές του 2010, ο Sabin προτάθηκε από την Ιστορική Εταιρεία του Οχάιο ως φιναλίστ σε μια ψηφοφορία σε όλη την πολιτεία για ένταξη στο Statuary Hall στο Καπιτώλιο των Ηνωμένων Πολιτειών .
Το 2012, ο Albert Sabin ονομάστηκε «Μεγάλο Οχάιο» από το Capitol Square Foundation.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια