Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

National Chili Day / Ημέρα Τσίλι

Αν και πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το τσίλι προέρχεται καθαρά από το Μεξικό, η σύγχρονη σκέψη υποδηλώνει ότι πιθανότατα δημιουργήθηκε πραγματικά στο Τέξας και είναι ένα μείγμα γηγενών αμερικανικών, ισπανικών και μεξικανικών κουζινών. Αυτός ο ισχυρισμός υποστηρίζεται από το γεγονός ότι η πρώτη γραπτή αναφορά στο τσίλι έγινε στην πόλη του Σαν Αντόνιο του Τέξας το 1828. Αυτή είναι μόνο μία από τις πολλές νόστιμες ποικιλίες φαγητού που εμπίπτουν στην κατηγορία του Tex-Mex.

Ωστόσο, ένας θρύλος χρονολογεί το τσίλι λίγο πιο πίσω, δηλώνοντας ότι κάποιοι μετανάστες που ήρθαν από τα Κανάρια Νησιά έφεραν τη συνταγή μαζί τους στο Σαν Αντόνιο όταν εγκαταστάθηκαν εκεί το 1700. Αυτό ήταν πριν εμφανιστεί το όνομα «τσίλι» και αναφερόταν απλώς ως «ισπανικό στιφάδο».

Τελικά, μέχρι τη δεκαετία του 1880, ένας δημοφιλής τρόπος για να φάτε το πιάτο στο Σαν Αντόνιο ήταν να μαζεύετε ένα «bowl o' red» σε ένα πάγκο τσίλι σε έναν υπαίθριο πάγκο, που συνήθως διευθύνεται από μια «βασίλισσα τσίλι». Η δημοτικότητα του τσίλι άρχισε να εξαπλώνεται σε όλες τις ΗΠΑ και δόθηκε τεράστια ώθηση όταν παρουσιάστηκε στην Παγκόσμια Έκθεση του 1893 που έλαβε χώρα στο Σικάγο του Ιλινόις.

Το πιάτο που είναι τώρα γνωστό ως απλά «τσίλι» στο παρελθόν αναφέρεται συχνά ως «τσίλι κον καρνέ», που σημαίνει απλώς τσίλι με κρέας. Φυσικά, σήμερα, πολλοί άνθρωποι το φτιάχνουν χωρίς κρέας, και μπορεί εύκολα να γίνει ακόμη και ένα vegan πιάτο χωρίς ζωικά προϊόντα κανενός είδους.

Μερικοί άνθρωποι τείνουν να το γράφουν διαφορετικά, ανάλογα με την καταγωγή τους. Οι περισσότεροι Αμερικανοί θα περιλαμβάνουν μόνο ένα «l» στη λέξη, ενώ ορισμένοι Βρετανοί και άνθρωποι από άλλα μέρη του κόσμου μπορεί να προσθέσουν ένα επιπλέον γράμμα για να το γράψουν «τσίλι». Αλλά όπως και να γράφεται, σίγουρα πρόκειται για ένα νόστιμο πιάτο που αξίζει να το γιορτάσουμε!

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια