Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Hans Modrow 1928-2023 τελευταίος πρωθυπουργός της Αν. Γερμανίας

27.1.1928 – 11.2.2023
Ο Χανς Μόντροου, ο οποίος ως ο τελευταίος κομμουνιστής πρωθυπουργός της Ανατολικής Γερμανίας επέβλεψε τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις που άνοιξαν τον δρόμο για την επανένωση της Γερμανίας, πέθανε σε ηλικία 95 ετών, όπως ανακοίνωσε το κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς Die Linke.
Ο Hans Modrow ( γερμανική προφορά: [ˈhans ˈmoːdʁo] ; 27 Ιανουαρίου 1928 – 11 Φεβρουαρίου 2023) ήταν Γερμανός πολιτικός περισσότερο γνωστός ως ο τελευταίος κομμουνιστής πρωθυπουργός της Ανατολικής Γερμανίας .
Αναλαμβάνοντας καθήκοντα στη μέση της Ειρηνικής Επανάστασης , ήταν ο de facto ηγέτης της χώρας για μεγάλο μέρος του χειμώνα του 1989 και του 1990. Ήταν μια μεταβατική προσωπικότητα, που άνοιξε το δρόμο για τις πρώτες και μοναδικές ελεύθερες εκλογές στην Ανατολική Γερμανία . πολλοί πολιτικοί της αντιπολίτευσης στο υπουργικό του συμβούλιο . Προηγουμένως ήταν συνεργάτης του κομμουνιστικού καθεστώτος, υποβαθμίζοντας ακόμη και τον ρόλο του στους θανάτους στο Τείχος του Βερολίνου και προσπάθησε να καθυστερήσει την επανένωση της Γερμανίας.
Μετά το τέλος της κομμουνιστικής διακυβέρνησης και την επανένωση της Γερμανίας, καταδικάστηκε για εκλογική νοθεία και ψευδορκία από το Περιφερειακό Δικαστήριο της Δρέσδης το 1995, με τη βάση ότι ήταν ο ονομαστικά υπεύθυνος του SED για την εκλογική διαδικασία. Αργότερα καταδικάστηκε για κατάχρηση εξουσίας και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης εννέα μηνών με αναστολή. Ένας από τους λίγους υψηλόβαθμους πρώην αξιωματούχους του SED που δεν είχαν διαγραφεί, ήταν ο επίτιμος πρόεδρος του Κόμματος του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (PDS) και ήταν πρόεδρος του «συμβουλίου των πρεσβυτέρων» του Αριστερού Κόμματος από το 2007.
Μετά την επανένωση της Γερμανίας , ο Modrow υπηρέτησε ως μέλος της Bundestag (1990–1994) και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (1999–2004). 
Από τότε που άφησε το αξίωμα, ο Modrow έγραψε μια σειρά βιβλίων για τις πολιτικές του εμπειρίες, τις συνεχιζόμενες μαρξιστικές πολιτικές του απόψεις και την απογοήτευσή του για τη διάλυση του Ανατολικού Μπλοκ .
Αν και ήταν υποστηρικτής των μεταρρυθμίσεων του Γκορμπατσόφ τη δεκαετία του 1980, μετά την πτώση του κομμουνισμού τους επέκρινε ότι αποδυνάμωσαν την οικονομία του Ανατολικού Μπλοκ.
Το 2006, ο Modrow κατηγόρησε τη Δυτική Γερμανία για τους Ανατολικογερμανούς που σκοτώθηκαν από το κομμουνιστικό καθεστώς στο Τείχος του Βερολίνου, και αργότερα υπερασπίστηκε την κατασκευή του τείχους ως απαραίτητο μέτρο για την αποτροπή του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου . Ονόμασε επίσης την Ανατολική Γερμανία «αποτελεσματική δημοκρατία».
Επικρίθηκε για τη διατήρηση επαφών με νεοσταλινικές ομάδες. 
Το 2018, μήνυσε την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών για πρόσβαση σε αρχεία πληροφοριών της Δυτικής Γερμανίας σχετικά με αυτόν από τον Ψυχρό Πόλεμο. 
Το 2019 επέκρινε τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ , στην οποία επίσης αντιτάχθηκε στην επανένωση της Γερμανίας

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια