Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

David Crosby 1941-2023 κιθαρίστας

Ο David Van Cortlandt Crosby (14 Αυγούστου 1941 – 18 Ιανουαρίου 2023) ήταν Αμερικανός τραγουδιστής, κιθαρίστας και τραγουδοποιός. Εκτός από τη σόλο καριέρα του, ήταν ιδρυτικό μέλος τόσο των Byrds όσο και των Crosby, Stills & Nash .
Ο Crosby εντάχθηκε στους Byrds το 1964. Είχαν την πρώτη τους νούμερο ένα επιτυχία τον Απρίλιο του 1965 με μια διασκευή του " Mr. Tambourine Man " του Bob Dylan . Ο Crosby εμφανίστηκε στα πρώτα πέντε άλμπουμ των Byrds και παρήγαγε το άλμπουμ επανένωσης της αρχικής σύνθεσης το 1973 . Στη συνέχεια δημιούργησε τους Crosby, Stills & Nash το 1968 με τους Stephen Stills και Graham Nash .
Μετά την κυκλοφορία του ντεμπούτου άλμπουμ τους , οι CSN κέρδισαν το βραβείο Grammy για τον καλύτερο νέο καλλιτέχνη του 1969. Ο Neil Young εντάχθηκε στο συγκρότημα για ζωντανές εμφανίσεις, η δεύτερη συναυλία τους ήταν η Woodstock , πριν ηχογραφήσουν το δεύτερο άλμπουμ τους Déjà Vu . Έχοντας σκοπό να είναι ένα συγκρότημα που θα μπορούσε να συνεργαστεί ελεύθερα, ο Crosby και ο Nash ηχογράφησαν τρία χρυσά άλμπουμ τη δεκαετία του 1970, ενώ το βασικό τρίο του CSN παρέμεινε ενεργό από το 1976 έως το 2016. Οι επανασυνδέσεις των Crosby, Stills, Nash Young (CSNY) γίνονταν κάθε δεκαετία από τη δεκαετία του 1970 έως τη δεκαετία του 2000.
Τα τραγούδια που έγραψε ή συνέγραψε ο Crosby περιλαμβάνουν τα " Lady Friend ", "Everybody's Been Burned", " Why ", και " Eight Miles High " with the Byrds and " Guinnevere ", " Wooden Ships ", " Shadow Captain" και "In My Dreams» με τους Crosby, Stills Nash. Έγραψε το " Almost Cut My Hair " και το ομώνυμο κομμάτι "Déjà Vu" για το ομώνυμο άλμπουμ του CSNY το 1970. Είναι γνωστός για το ότι έχει χρησιμοποιήσει εναλλακτικά κουρδίσματα κιθάρας και επιρροές τζαζ. Κυκλοφόρησε έξι σόλο άλμπουμ, πέντε εκ των οποίων μπήκαν στο chart. Επιπλέον, σχημάτισε ένα τρίο επηρεασμένο από την τζαζ με τον γιο του James Raymond και τον κιθαρίστα Jeff Pevar στο CPR . Crosby' Η δουλειά του με τους Byrds και το CSNY έχει πουλήσει πάνω από 35 εκατομμύρια άλμπουμ. Ο Κρόσμπι εισήχθη στο Rock and Roll Hall of Fame δύο φορές: μία για τη δουλειά του στους Byrds και ξανά για τη δουλειά του με το CSN. Πέντε άλμπουμ στα οποία συνέβαλε περιλαμβάνονται στη λίστα του Rolling Stone με τα " The 500 Greatest Albums of All Times ", τρία με τους Byrds και δύο με το CSN(Y). Ήταν ειλικρινής πολιτικά και μερικές φορές απεικονιζόταν ως εμβληματικός της αντικουλτούρας της δεκαετίας του 1960 .

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια