Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Βασιλόπιτα χωρίς μίξερ του Άκη Πετρετζίκη

400 γρ. βούτυρο, ανάλατο + έξτρα για τη φόρμα
⅓ κ.γ. μαστίχα, σε κόκκους
250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
⅓ κ.γ. κάρδαμο (κακουλέ)
⅓ κ.γ. μαχλέπι
ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
100 γρ. γάλα, 3,5%
1 βανιλίνη
5 αυγά, μεσαία
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, + έξτρα για τη φόρμα
Για το σερβίρισμα
ζάχαρη άχνη
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα.
Βάζουμε σε ένα μπολ το βούτυρο, κομμένο σε κομμάτια, καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη, και το μεταφέρουμε στον φούρνο μικροκυμάτων στα 800 Watt για 1,5 λεπτό. Θέλουμε να ζεσταθεί ελαφρώς, αλλά όχι να κάψει. 
Σπάμε σε ένα γουδί τη μαστίχα, προσθέτουμε 2 κ.σ. ζάχαρη, το κάρδαμο και το μαχλέπι, και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. 
Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ το μείγμα της μαστίχας, την υπόλοιπη ζάχαρη, το ξύσμα και τον χυμό πορτοκαλιού, το γάλα, τη βανιλίνη, τα αυγά, το αλάτι και το λιωμένο βούτυρο, και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός μέχρι να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη. 
Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε ελαφρώς με μια κουτάλα για λίγα δευτερόλεπτα. 
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 27 εκ., ρίχνουμε μέσα το μείγμα, και βάζουμε μέσα ένα φλουρί που έχουμε τυλίξει σε αλουμινόχαρτο.
Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 45-50 λεπτά.
Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο, και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Ξεφορμάρουμε τη βασιλόπιτα, και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Σερβίρουμε.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια