Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Sir George Everest 1790-1866 Βρετανός τοπογράφος

Ο συνταγματάρχης George Everest CB FRS FRAS FRGS ( / ˈ iː v r ɪ s t / ; 4 Ιουλίου 1790 – 1 Δεκεμβρίου 1866) ήταν Βρετανός τοπογράφος και γεωγράφος που υπηρέτησε ως Γενικός Τοπογράφος της Ινδίας από το 1830 έως το 1843.
Αφού έλαβε στρατιωτική εκπαίδευση στο Μάρλοου, το Έβερεστ εντάχθηκε στην Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών και έφτασε στην Ινδία σε ηλικία 16 ετών. Τελικά έγινε βοηθός του Γουίλιαμ Λάμπτον στη Μεγάλη Τριγωνομετρική Έρευνα και αντικατέστησε τον Λάμπτον ως επιθεωρητής της έρευνας το 1823. Το Έβερεστ ήταν σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνο για την αποτύπωση του τόξου του μεσημβρινού από το νοτιότερο σημείο της Ινδίας βόρεια μέχρι το Νεπάλ , μια απόσταση περίπου 2.400 χιλιομέτρων (1.500 μίλια), μια εργασία που χρειάστηκε από το 1806 έως το 1841 για να ολοκληρωθεί. Έγινε Γενικός Τοπογράφος της Ινδίας το 1830, αποσύρθηκε το 1843 και επέστρεψε στην Αγγλία.
Το 1865, η Βασιλική Γεωγραφική Εταιρεία μετονόμασε την Κορυφή XV – την εποχή εκείνη που μόλις πρόσφατα αναγνωρίστηκε ως η ψηλότερη κορυφή του κόσμου – σε Έβερεστ προς τιμήν του. Ο Andrew Scott Waugh , προστατευόμενος και διάδοχός του ως γενικός επιθεωρητής, ήταν υπεύθυνος για την προβολή του ονόματός του το 1856. Το όνομα του Έβερεστ χρησιμοποιήθηκε ως συμβιβασμός λόγω της δυσκολίας επιλογής μεταξύ πολλών τοπικών ονομάτων για το βουνό. Αρχικά αντιτάχθηκε στην τιμή, καθώς δεν είχε καμία σχέση με την ανακάλυψή της και πίστευε ότι το όνομά του δεν γραφόταν ή προφερόταν εύκολα στα Χίντι . 

Το επώνυμο του Sir George προφέρεται / ˈ iː v r ɪ s t / ("EEV-rist")
Ονομασία του Έβερεστ 
Ο Τζορτζ Έβερεστ δεν είχε άμεση σχέση με το βουνό που φέρει το όνομά του, το οποίο δεν είδε ποτέ. Ήταν, ωστόσο, υπεύθυνος για την πρόσληψη του Andrew Scott Waugh , ο οποίος έκανε τις πρώτες επίσημες παρατηρήσεις του βουνού, και του Radhanath Sikdar , ο οποίος υπολόγισε το ύψος του. Πριν γίνει αντιληπτή η σημασία του, το Έβερεστ ήταν αρχικά γνωστό ως Κορυφή «Β» και αργότερα ως Κορυφή XV. Τον Μάρτιο του 1856, ο Waugh έγραψε στη Βασιλική Γεωγραφική Εταιρεία να ανακοινώσει ότι το βουνό πιστεύεται ότι είναι το υψηλότερο στον κόσμο και πρότεινε να ονομαστεί "από τον επιφανή προκάτοχό μου", καθώς ήταν "χωρίς κάποιο τοπικό όνομα που μπορούμε να ανακαλύψουμε" - η "εγγενής ονομασία, αν έχει οποιαδήποτε, δεν θα εξακριβωθεί πολύ πιθανό πριν μας επιτραπεί να διεισδύσουμε στο Νεπάλ». 
Υπήρχαν στην πραγματικότητα αρκετά ιθαγενή ονόματα μεταξύ των Νεπαλέζων και Θιβετιανών , αλλά αυτές οι περιοχές ήταν κλειστές για τους Βρετανούς εκείνη την εποχή και οι άνθρωποι που ζούσαν νοτιότερα των Ιμαλαΐων δεν είχαν συγκεκριμένο όνομα για την κορυφή. Στη δεκαετία μετά το 1856, η πρόταση του Waugh συζητήθηκε ευρέως από τη Βασιλική Γεωγραφική Εταιρεία και παρόμοια όργανα. Άλλοι μελετητές της Ινδίας προέβαλαν ιθαγενή ονόματα που πίστευαν ότι ήταν σωστά, όπως π.χ. Το «Deva-dhunga» του Brian Houghton Hodgson και το «Gaurisankar» του Hermann Schlagintweit. Ο ίδιος ο Έβερεστ αντιτάχθηκε στη χρήση του ονόματός του, καθώς «η ιθαγενής της Ινδίας» δεν μπορούσε να το προφέρει και δεν μπορούσε να γραφτεί εύκολα στα Χίντι . Παρ 'όλα αυτά, το 1865 η εταιρεία εγκαταστάθηκε επίσημα στο "Mount Everest" ως όνομα.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια