Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

World Keratoconus Day / Παγκόσμια ημέρα Κερατόκωνου

Η Παγκόσμια Ημέρα Κερατόκωνου, στις 10 Νοεμβρίου, αποτελεί από το 2016 την πρώτη παγκόσμια εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού για τον κερατόκωνο.
Ο κερατόκωνος είναι μια πάθηση της πρόσθιας επιφάνειας του οφθαλμού, του κερατοειδή, με τη συχνότητα εμφάνισης να ποικίλει σε διαφορετικούς πληθυσμούς . Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι επηρεάζει περίπου 20.000 συνανθρώπους μας, αν και ο αριθμός ίσως δεν είναι ακριβής λόγω απουσίας του κατάλληλου εξοπλισμού για την ανίχνευση της νόσου τα προηγούμενα έτη.

Ο κερατόκωνος είναι μια διαταραχή στην οποία ο κερατοειδής λεπταίνει με αποτέλεσμα να γίνεται πιο εύκαμπτος και να παραμορφώνεται, παρουσιάζοντας κωνική προεκβολή (εκτασία), που συνήθως εντοπίζεται στην παρακεντρική περιοχή του και προς τα κάτω. Εμφανίζεται στην εφηβεία και συνήθως ακολουθεί εξελικτική πορεία μέχρι περίπου την 3η ή 4η δεκαετία της ζωής, οπότε και σταθεροποιείται.
Διάγνωση του κερατόκωνου
Οι σύγχρονες απεικονιστικές μέθοδοι, , έχουν συμβάλει σημαντικά τόσο στην πρώιμη διάγνωση όσο και στην παρακολούθηση της εξέλιξης του κερατόκωνου.
Ο ετήσιος προληπτικός έλεγχος παιδιών και εφήβων, συμβάλλει ουσιαστικά στην ανίχνευση και έγκαιρη αντιμετώπιση της πάθησης.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια