Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Georgia Guidestones 1980-2022

 Κατευθυντήριοι λίθοι της Τζώρτζια
22.3.1980 - 6.7.2022
Οι Κατευθυντήριοι Λίθοι της Τζώρτζια ή «Γεωργίας ηγησίλιθοι» (στα αγγλικά Georgia Guidestones) ήταν ένα τεράστιο κατασκεύασμα από γρανίτη, το οποίο βρισκόταν στην κορυφή λόφου στην Κομητεία Έλμπερτ, στην Τζώρτζια των ΗΠΑ. Συχνά αναφέρεται ως το «Αμερικάνικο Στόουνχεντζ», ένας τίτλος που έχει επίσης αποδοθεί κατά καιρούς σε μια σειρά από άλλες κατασκευές. Καταστράφηκε στις 6 Ιουλίου 2022, έπειτα από έκρηξη, που ώθησε τις αρχές να ρίξουν τους λίθους που παρέμειναν όρθιοι μετά την έκρηξη, για λόγους ασφαλείας.
Είναι ένα μήνυμα αποτελούμενο από δέκα οδηγίες, οι οποίες είναι χαραγμένες σε οκτώ σύγχρονες γλώσσες, ενώ ένα μικρότερο μήνυμα είναι επίσης χαραγμένο στην κορυφή της κατασκευής, σε τέσσερα αρχαία συστήματα γραφής και ισάριθμες αρχαίες γλώσσες: βαβυλωνιακά, αρχαία ελληνικά, σανσκριτικά και αιγυπτιακά ιερογλυφικά.
Το κατασκεύασμα είχε ύψος 5,87 μέτρα και ήταν κατασκευασμένο από έξι πλάκες γρανίτη, που ζύγιζαν 107,84 τόνους συνολικά. Μία πλάκα βρισκόταν στο κέντρο, με τις άλλες τέσσερις διατεταγμένες γύρω από αυτή. Στην κορυφή βρισκόταν η έκτη πλάκα, ως κορωνίδα του κατασκευάσματος. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι πλάκες ήταν ευθυγραμμισμένες αστρονομικά. Μια πρόσθετη πέτρινη πλάκα είναι τοποθετημένη στο έδαφος, σε μικρή απόσταση προς τα δυτικά της κατασκευής, και παρέχει ορισμένες διευκρινίσεις σχετικά με την ιστορία και τον σκοπό των «Κατευθυντήριων Λίθων».
Το μήνυμα
Ένα μήνυμα, το οποίο αποτελούνταν από ένα σύνολο δέκα κατευθυντήριων γραμμών ή αρχών, ήταν χαραγμένο στους «Κατευθυντήριους Λίθους της Γεωργίας» σε οκτώ διαφορετικές γλώσσες, καθεμιά στη μεγάλη πλευρά των τεσσάρων λίθων. Ξεκινώντας από βόρεια και με κατεύθυνση προς τα δεξιά, οι γλώσσες αυτές είναι: αγγλικά, ισπανικά, σουαχίλι, χίντι, εβραϊκά, αραβικά, αρχαία κινεζικά και ρωσικά. 
Το παρακάτω κείμενο αποτελεί τη μετάφραση του μηνύματος από τα αγγλικά:
  • Διατηρήστε την ανθρωπότητα κάτω από 500.000.000, σε συνεχή ισορροπία με τη φύση.
  • Κατευθύνετε σοφά την αναπαραγωγή, βελτιώνοντας την φυσική κατάσταση και την πολυμορφία.
  • Ενώστε την ανθρωπότητα μέσω μιας ζωντανής νέας γλώσσας.
  • Τιθασεύστε το πάθος, την πίστη, την παράδοση και όλα τα πράγματα με ψύχραιμη λογική.
  • Προστατεύστε τους ανθρώπους και τα έθνη με δίκαιους νόμους και δίκαια δικαστήρια.
  • Αφήστε όλα τα έθνη να κυβερνούν εσωτερικά, επιλύοντας τις εξωτερικές διαφορές σε ένα παγκόσμιο δικαστήριο.
  • Αποφύγετε ασήμαντους νόμους και άχρηστους αξιωματούχους.
  • Εξισορροπήστε τα προσωπικά δικαιώματα με τα κοινωνικά καθήκοντα.
  • Να εκτιμάτε την αλήθεια, την ομορφιά, την αγάπη, αναζητώντας την αρμονία με το άπειρο.
  • Να μην είστε καρκίνος για τον πλανήτη - Αφήστε χώρο για τη φύση - Αφήστε χώρο για τη φύση.
Ένα μικρότερο μήνυμα εμφανιζόταν στις τέσσερις κάθετες επιφάνειες της κορωνίδας λίθου, σε διαφορετική γλώσσα και γραφή σε κάθε πλευρά. Στο ανατολικό της μέτωπο το μήνυμα στα Αρχαία Ελληνικά ανέφερε: «Οἵδε οί λίθοι τὴν ὀδὸν δεικνύντων αἰῶνι σωφροσύνης». 
Οι υπόλοιπες τρεις νεκρές γλώσσες του συγκεκριμένου μηνύματος ήταν: Βαβυλωνιακή Σφηνοειδής (στα βόρεια), Σανσκριτικά (στα νότια), και Αιγυπτιακά Ιερογλυφικά (στα δυτικά).
Η επεξηγηματική πλάκα
Λίγα μέτρα δυτικά του κατασκευάσματος, μία ακόμα γρανιτένια πλάκα βρίσκεται τοποθετημένη στο έδαφος. Αυτή η πλάκα προσδιορίζει τη δομή και τις γλώσσες που χρησιμοποιούνται, παραθέτει διάφορα στοιχεία σχετικά με το μέγεθος, το βάρος, και τα αστρονομικά στοιχεία των λίθων, την ημερομηνία που ανεγέρθηκε και τους χορηγούς του έργου. Επίσης, μιλά για μια χρονική κάψουλα θαμμένη κάτω από την πλάκα, αλλά οι θέσεις -πάνω στην πλάκα- που προορίζονταν για τη συμπλήρωση των ημερομηνιών κατά τις οποίες η κάψουλα θάφτηκε καθώς και αυτών που επρόκειτο να ανοιχθεί, απουσιάζουν. Όποτε δεν είναι σαφές αν η χρονική κάψουλα τοποθετήθηκε ποτέ.
Άγνωστοι επιτέθηκαν με εκρηκτικά στους λεγόμενους «Κατευθυντήριους λίθους» της Πολιτείας της Τζώρτζια, στις ΗΠΑ
Ένας μέρος του μνημείου καταστράφηκε ολοσχερώς.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια