Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Χοληστερόλη: Το παρεξηγημένο τρόφιμο που τελικά δεν την ανεβάζει

Έρευνα σε περίπου 5000 ενήλικες στην Κίνα καταστρατηγεί την ευρύτατα διαδεδομένη άποψη ότι η κατανάλωση αυγού απειλεί τις τιμές της χοληστερόλης και καταλήγει το ακριβώς αντίθετο συμπέρασμα: όσοι καταναλώνουν ένα αυγό την ημέρα εν τέλει έχουν υψηλότερες τιμές καλής HDL χοληστερόλης.
Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν ένα αυγό την ημέρα είχαν υψηλότερα επίπεδα υγιεινών πρωτεϊνών (APOA1)  καθώς  και καλής HDL χοληστερόλης στο αίμα τους, ενώ τα επίπεδα της κακής LDL χοληστερόλης ήταν χαμηλά.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου εξέτασαν 4.778 ενήλικες ηλικίας 30-79 ετών. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα λεπτομερές ερωτηματολόγιο για τις διατροφικές τους συνήθειες τους τελευταίους 12 μήνες. Υπολογίστηκε ότι κατανάλωναν αυγά κατά μέσο όρο 2.6 μέρες της εβδομάδας.

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν και σε εξετάσεις αίματος.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν τέσσερα έως επτά αυγά την εβδομάδα είχαν υψηλότερα επίπεδα της πρωτεϊνης APOA1. Η εν λόγω πρωτεϊνη αποτελεί το δομικό υλικό της καλής HDL χοληστερόλης που μεταφέρει τα λιπίδια στο ήπαρ προκειμένου να διασπαστούν. Η καλή HDL χοληστερόλη λειτουργεί ως «καθαριστής» των αρτηριών και των αγγείων από τις εναποθέσεις λιπιδίων.

Οι επιστήμονες εντόπισαν επίσης 14 πρωτεΐνες που συνδέονται με καρδιακές παθήσεις, ορισμένες εκ των οποίων με προστατευτική και άλλες με επιβαρυντική δράση.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη που έτρωγαν λιγότερα αυγά βρέθηκαν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα των ωφέλιμων πρωτεϊνών και υψηλά επίπεδα των επιβλαβών πρωτεϊνών, σε σύγκριση με τα άτομα που κατανάλωναν αυγά πιο συχνά.

Ο επικεφαλής συγγραφέας καθηγητής Canqing Yu, ειδικός στην επιδημιολογία και τη δημόσια υγεία στο κινεζικό πανεπιστήμιο, είπε ότι τα ευρήματα παρέχουν μια πιθανή εξήγηση για το λόγο που η μέτρια κατανάλωση αυγών είναι καλή για την καρδιαγγειακή υγεία.

Αν και η ερευνητική ομάδα θεωρεί ότι απαιτούνται περισσότερες έρευνες επί του θέματος εντούτοις εκτιμάται ότι η μέτρια κατανάλωση αυγών – ένα μέτριο αυγό την ημέρα – θεωρείται καρδιοπροστατευτική.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια