Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ρυζόπιτα Τζουλαμάς

.
Πρόκειται για ένα κρητικό παραδοσιακό γλυκό, από την περιοχή της Μεσσαράς που τρώγεται κατά την περίοδο των Αποκριών. Αλλού γίνεται με σιρόπι (Θεσσαλία), αλλού με άχνη ζάχαρη, στην Πρέβεζα η αλμυρή της έκδοση με κοτόπουλο αποτελεί την βασιλόπιτά τους (λιακρόρ).
Υλικά:     
1 πακέτο χωριάτικα φύλλα έτοιμα (6 φύλλα)
3 φλυτζάνια ρύζι
9 φλυτζάνια νερό
500 γρ. ζάχαρη
500 γρ. σταφίδες
100 γρ. καρύδια (προαιρετικά)
250 γρ. σουσάμι
100 γρ. φιστίκια ανάλατα καβουρδισμένα (προαιρετικά)
2 κ.γ. κανέλα
λίγο γαρύφαλλο
ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
1 πρέζα αλάτι

Σιρόπι
2 φλυτζάνια ζάχαρη
3 φλυτζάνια νερό
1/2 λεμόνι
Βράζουμε το σιρόπι για 5 λεπτά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε το ρύζι με το νερό. Μόλις απορροφηθούν τα υγρά ρίχνουμε τις σταφίδες και ανακατεύουμε. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την ζάχαρη με την κανέλα και το σουσάμι.
Λαδώνουμε ένα ταψί. Στρώνουμε το πρώτο φύλλο και το λαδώνουμε καλά.
Πασπαλίζουμε το φύλλο με την ζάχαρη και την κανέλα να πάει παντού. Από πάνω στρώνουμε το δεύτερο φύλλο, λαδώνουμε και ξαναρίχνουμε ζάχαρη, κανέλα, σουσάμι.
Τοποθετούμε το τρίτο φύλλο. Ρίχνουμε το ρύζι με τις σταφίδες και από πάνω πασπαλίζουμε με ζάχαρη, κανέλα, σουσάμι. Πάνω από το μείγμα ρίχνουμε καρύδια και φιστίκια.
Στρώνουμε το τέταρτο φύλλο, λαδώνουμε και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με τα φύλλα.
Λαδώνουμε το τελευταίο φύλλο από πάνω καλά και χαράζουμε σε κομμάτια. Πασπαλίζουμε με ελάχιστη ζάχαρη.
Ψεκάζουμε την πίτα με νερό και ψήνουμε στους 180C στις αντιστάσεις μέχρι να ροδίσει.
Σιροπιάζουμε τη ζεστή πίτα με κρύο σιρόπι και απολαμβάνουμε.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια