Τι προσβάλλει τους ανθρώπους με αναπηρία ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Virginia Woolf 1882-1941

Η Βιρτζίνια Γουλφ (Virginia Woolf, πλήρες όνομα: Adeline Virginia Stephen, Αντελίν Βιρτζίνια Στίβεν, 25 Ιανουαρίου 1882 - 28 Μαρτίου 1941) ήταν Αγγλίδα μυθιστοριογράφος και δοκιμιογράφος, που θεωρήθηκε πρωτοπόρος και νεοτερίστρια λογοτέχνης στον 20ό αιώνα και μια από τους μεγαλύτερους καινοτόμους στην αγγλική γλώσσα.
Κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου υπήρξε σημαντική μορφή στη λογοτεχνική κοινωνία του Λονδίνου και μέλος της Ομάδας Μπλούμσμπερυ. Τα διασημότερα έργα της είναι τα μυθιστορήματα Η κυρία Ντάλογουεϊ (1925), Στο Φάρο (1927), το Ορλάντο: Μια Βιογραφία (1928) και το δοκίμιο Ένα Δωμάτιο Ολοδικό Σου (1929) με την παροιμιώδη φράση της: «Μια γυναίκα πρέπει να έχει τα χρήματα και ένα δωμάτιο κατάδικό της, εάν πρόκειται να γράψει μυθιστοριογραφία». Τα μυθιστορήματά της διακρίνονται για το ψυχολογικό τους βάθος και το εκφραστικό τους ύφος. Άλλα γνωστά έργα της είναι τα Νύχτα και Μέρα, Τα Κύματα, Τα Χρόνια, Τρεις Γκινέες, κ.ά.
Ο Έλληνας κριτικός λογοτεχνίας και μεταφραστής των έργων της Άρης Μπερλής έχει γράψει ότι: «Η Βιρτζίνια Γουλφ βρίσκεται μέσα στη μεγάλη παράδοση της δυτικής λογοτεχνίας και συναριθμείται με τον Προυστ και τον Τζόυς στην τριάδα των μεγάλων καινοτόμων πεζογράφων που άνοιξαν νέους δρόμους στο ευρωπαϊκό μυθιστόρημα τις τρεις πρώτες δεκαετίες του εικοστού αιώνα.»
Προσωπική ζωή
Στις 10 Αυγούστου του 1912 παντρεύεται τον Λέοναρντ Γουλφ, μέλος και αυτός της Ομάδας του Μπλουμσπμέρι και φίλος του Τόμπυ από τα φοιτητικά του χρόνια. Αμέσως μετά το γάμο θα φύγουν για ένα μεγάλο ταξίδι του μέλιτος σε Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία.
Ο Λέναρντ αν και η Βιρτζίνια του είχε εξομολογηθεί την ανικατότητά της να ανταποκριθεί στο σεξουαλικό του πάθος, καθώς επίσης και την πραγματική κατάσταση της υγείας της, ωστόσο ήταν απόλυτα σίγουρος ότι παρόλα αυτά ήθελε να την παντρευτεί. Και όπως αποδείχτηκε συν τω χρόνω, υπήρξε απόλυτα αφοσιωμένος σε αυτήν, τη φρόντιζε και την προστάτευε αγόγγυστα και με τη μεγαλύτερη προθυμία.
Ένα χρόνο αργότερα όμως θα ξεσπάσει ακόμα μια θανάσιμη νευρική κατάρρευση της Γουλφ, κατά τη διάρκεια της οποίας θα επιχειρήσει και πάλι να αυτοκτονήσει καταπίνοντας υπερβολική δόση χαπιών Βερονάλ. Η κρίση αυτή που κράτησε από το καλοκαίρι του 1913 έως το φθινόπωρο του 1915 και κατά τη διάρκεια της οποίας η Γουλφ είχε φτάσει τα 28 κιλά ήταν τόσο βίαιη που σύμφωνα με την βιογράφο της Julia Briggs "την έφερε κοντά στο θάνατο ή στην καλύτερη περίπτωση σε μόνιμη διαμονή στο ψυχιατρείο".
Σημείωμα αυτοκτονίας προς τον σύζυγό της
Αισθάνομαι σίγουρα πως τρελαίνομαι πάλι. Αισθάνομαι ότι δε μπορούμε να ξαναπεράσουμε άλλον ένα σαν εκ τους φοβερούς χρόνους. Και δεν θα συνέλθω ξανά τούτη τη φορά. Αρχίζω ν' ακούω φωνές και δε μπορώ να συγκεντρωθώ. Έτσι κάνω κείνο που μου φαίνεται καλύτερο για όλους μας. Μου 'χεις δώσει τη μέγιστη δυνατή ευτυχία. Ήσουν με κάθε τρόπο όλ' αυτά που κανείς δε θα μπορούσε να 'ναι. Δε γνωρίζω δυο ανθρώπους που θα μπορούσαν να είναι ευτυχέστεροι, μέχρι που με χτύπησε τούτη η φοβερή αρρώστια. Δεν μπορώ να την παλεψω άλλο. Ξέρω ότι χαλώ τη ζωή σου, που χωρίς εμένα θα μπορούσες να κάνεις. Και το ξέρεις πως το ξέρω. Βλέπεις δεν μπορώ μήτε να γράψω... ακόμη κι αυτό. Δε μπορώ να διαβάσω. Θέλω να πω πως οφείλω όλη την ευτυχία της ζωής μου σε σένα. Ήσουν ολότελα υπομονετικός μαζί μου και καλός σ' απίστευτο βαθμό. Θέλω να σ' το πω αυτό -ο καθένας το ξέρει. Αν κάποιος θα μπορούσε να μ' είχε σώσει, αυτός θα 'σουν εσύ. Όλα έχουνε χαθεί για μένα μα βεβαιώνω για την καλοσύνη σου. Δεν μπορώ να συνεχίσω να χαλώ τη ζωή σου άλλο. Δεν σκέφτομαι ότι δυο άνθρωποι θα μπορούσαν να 'ναι ευτυχέστεροι απ' όσο ήμασταν εμείς.

Μυθιστορήματα
1915: The Voyage Out - (Το ταξίδι), (μτφ. Εύα Σιμάτου, εκδ. "Φιλότυπον", 2012)
1919: Night and Day
1922: Jacob's Room (Το δωμάτιο του Ιακώβου). Μτφ. Δέσποινα Κερεβάντη. Αθήνα: Εκδόσεις Γράμματα, 1988 - Μτφ. Ερρίκος Μπελιές. Αθήνα: Εκδόσεις Οδυσσέας, 2006.
1925: * Mrs. Dalloway (Η κα Νταλογουέη). Μτφ. Κωστούλα Μητροπούλου. Αθήνα: Εκδόσεις Γαλαξίας, 1967 - Μτφ. Βασίλης Καζαντζής. Αθήνα: ΒΙΠΕΡ 1973 - Μτφ. Δέσποινα Κερεβάντη. Αθήνα: Εκδόσεις Γράμματα, 1990 - Μτφ. Κωνσταντίνα Τριανταφυλλοπούλου. Αθήνα: Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2009.
1927: To the Lighthouse (Στο φάρο). Μτφ. Άρης Μπερλής. Αθήνα: Εκδόσεις Ύψιλον, 1995 - Μτφ. Έλλη Μαρμαρά. Αθήνα: Εκδόσεις Οδυσσέας, 2006.
1928: Orlando: A Biography (Ορλάντο: μια βιογραφία). Μτφ. Αναστασία Λιναρδάκη. Αθήνα: Εκδόσεις Αστάρτη, 1984 - Μτφ. Θανάσης Χατζόπουλος. Αθήνα: Εκδόσεις Κέδρος, 1999 - Μτφ. Αργυρώ Μαντόγλου. Αθήνα: Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, 2005 - Μτφ. Αργυρώ Μαντόγλου, Εκδ. "Gutenberg", 2017.
1931: The Waves (Τα κύματα). Μτφ. Ρίτα Κολαΐτη. Αθήνα: Εκδόσεις Νεφέλη, 1984 - Μτφ. Άρης Μπερλής. Αθήνα: Εκδόσεις Ύψιλον, 1994.
1933: Flus: a biography - (Φλας, μια βιογραφία) - μυθιστορηματική βιογραφία της Ελίζαμπεθ Μπάρετ Μπράουνινγκ - (μτφ. Ε. Ι. Βάρσος, εκδ. "Γνώση", 1992
1937: The Years, - (Τα χρόνια), (μτφ. Σώτη Τριανταφύλλου, εκδ. "Σύγχρονη Εποχή", 1991)
1941: Between the Acts - (Ανάμεσα στις πράξεις), (μτφ. Κωσταντίνα Τριανταφυλλοπούλου, εκδ. "Μεταίχμιο", 2008)
Συλλογές Διηγημάτων
1921: Monday or Tuesday - Δευτέρα ή Τρίτη, (μτφ. Γιώργος Μπαρουξής, εκδ. "Ποικίλη Στοά", 2016. Περιλαμβάνει τα διηγήματα:
"A Haunted House" - Στοιχειωμένο σπίτι
"A Society" - Σύλλογος
"Monday or Tuesday" - Δευτέρα ή Τρίτη
"An Unwritten Novel" - 'Ενα άγραφο μυθιστόρημα
"The String Quartet" - Κουαρτέτο εγχόρδων
"Blue and Green" - Γαζάγιο και πράσινο
"Kew Gardens" - Κιού Γκάρντενς
"The Mark on the Wall" - Το σημάδι στον τοίχο
1944: A Haunted House and Other Short Stories - Ένα στοιχειωμένο σπίτι και άλλα διηγήματα, (μτφ. Αλεξάνδρα Παναγή, εκδ. "Πατάκης", 1996). Περιλαμβάνει τα διηγήματα:
"A Haunted House"
"Monday or Tuesday"
"An Unwritten Novel"
"The String Quartet"
"Kew Gardens"
"The Mark on the Wall"
"The New Dress" - Το καινούριο φόρεμα - Το διήγημα κυκλοφορεί και αυτόνομα σε μετάφραση Βάνα Σύρμου-Βεκρή από τις εκδ. "Μπιλιέτο", 2016)
"The Shooting Party"
"Lappin and Lappinova"
"Solid Objects"
"The Lady in the Looking-Glass" - Η κυρία στον καθρέφτη - Το διήγημα κυκλοφορεί και αυτόνομα σε μετάφραση Βάνα Σύρμου-Βεκρή από τις εκδ. "Μπιλιέτο", 2006
"The Duchess and the Jeweller"
"Moments of Being: Slater's Pins have no Points"
"The Man who Loved his Kind"
"The Searchlight"
"The Legacy" - Η κληρονομιά,- Το διήγημα κυκλοφορεί και αυτόνομα σε μετάφραση Βάνας Σύρμου-Βεκρή από τις εκδ. "Μπιλιέτο", 2011
"Together and Apart"
"A Summing Up"
1985: The Complete Shorter Fiction
"Phyllis and Rosamond"
"The Mysterious Case of Miss V."
"The Journal of Mistress Joan Martyn"
"A Dialogue upon Mount Pentelicus"
"Memoirs of a Novelist"
"The Mark on the Wall"
"Kew Gardens"
"The Evening Party"
"Solid Objects"
"Sympathy"
"An Unwritten Novel"
"A Haunted House"
"A Society"
"Monday or Tuesday"
"The String Quartet"
"Blue & Green"
"A Woman's College from Outside"
"In the Orchard"
"Mrs Dalloway in Bond Street"
"Nurse Lugton's Curtain"
"The Widow and the Parrot: A True Story"
"The New Dress"
"Happiness"
"Ancestors"
"The Introduction"
"Together and Apart"
"The Man who Loved his Kind"
"A Simple Melody"
"A Summing Up"
"Moments of Being: Slater's Pins have no Points"
"The Lady in the Looking-Glass"
"The Fascination of the Pool"
"Three Pictures"
"Scenes from the Life of a British Naval Officer"
"Miss Pryme"
"Ode Written Partly in Prose"
"Portraits"
"Uncle Vanya"
"The Duchess and the Jeweller"
"The Shooting Party"
"Lappin and Lappinova"
"The Searchlight"
"Gypsy, the Mongrel"
"The Legacy"
"The Symbol"
"The Watering Place"
Δοκίμια
1919: Modern Fiction - Η νεωτερική πεζογραφία, περιλαμβάνεται στο βιβλίο «Γράμμα σε έναν νέο ποιητή και άλλα κείμενα», (μτφ. Θωμάς Σκάσσης, εκδ. "Πατάκης", 2015)
1925:The Common Reader: συλλογή δοκιμίων που περιλαμβάνει τα:
'The Common Reader'
'The Pastors and Chaucer'
'On not knowing Greek - Για την άγνοια των αρχαίων ελληνικών, (μτφ. Βάιος Λιαπής, εκδ. "Στιγμή", 1998)
'The Elizabethan Lumber Room'
'Notes on an Elizabethan Play'
'Montaigne'
'The Duchess of Newcastle'
'Rambling round Evelyn'
'Defoe'
'Addison'
'Lives of the Obscure - Taylors and Edgeworths'
'Lives of the Obscure - Laetitia Pilkington'
'Jane Austen'
'Modern Fiction'
'Jayne Eyre' and 'Wuthering Heights'
'George Eliot'
'The Russian Point of View'
'Outlines - Miss Mitford'
'Outlines - Bentley'
'Outlines - Lady Dorothy Nevill'
'Outlines - Archbishop Thomson'
'The Patron and the Crocus' - Ο πάτρονας και ο κρόκος , περιλαμβάνεται στο βιβλίο «Γράμμα σε έναν νέο ποιητή και άλλα κείμενα», (μτφ. Θωμάς Σκάσσης, εκδ. "Πατάκης", 2015)
'The Modern Essay'
'Joseph Conrad'
'How it strikes a Contemporary'
1929: A Room of One's Own - Ένα δικό σου δωμάτιο, (μτφ. Μίνα Δαλαμάγκα, εκδ. "Οδυσσέας", 1980, επαν. 2015)
1930: On Being Ill - Πως είναι να είσαι άρρωστος, (Άννυ Σπυράκου, εκδ. "Κοινός Τόπος Ψυχιατρικής, Νευροεπιστημών & Επιστημών του Ανθρώπου", 2008)
1931: The London Scene
1932: The Common Reader: Second Series: συλλογή δοκιμίων
'The Strange Elizabethans'
'Donne After Three Centuries'
'The Countess of Pembroke's Arcadia'
'Robinson Crusoe'
'Dorothy Osborne's "Letters"'
'Swift's "Journal of Stella"'
'The "Sentimental Journey"'
'Lord Chesterfield's Letters to his Son'
'Two Parsons: James Woodforde, John Skinner'
'Dr. Burney's Evening Party'
'Jack Mytton'
'De Quincey's Autobiography'
'Four Figures: Cowper and Lady Austen, Beau Brummell, Mary Wollstonecraft, Dorothy Wordsworth'
'William Hazlitt'
'Geraldine and Jane'
'Aurora Leigh'
'The Niece of an Earl'
'George Gissing'
'The Novels of George Meredith'
'"I am Christina Rossetti"'
'The Novels of Thomas Hardy'
'How Should One Read a Book?' - Πως πρέπει να διαβάζει κανείς ένα βιβλίο; -- περιέχεται στο βιβλίο «Ο κύριος Μπένετ και η κυρία Μπράουν και άλλα κείμενα για την τέχνη της γραφής», (μτφ. Αργυρώ Μαντόγλου, εκδ. "Μίνωας", 2016)
1938: Three Guineas - Τρεις γκινέες, (μτφ. Μυρτώ Αναγνωστοπούλου, εκδ. "Χ. Μπαρμπουνάκης", 2017)
1942: The Death of the Moth and Other Essays - συλλογή δοκιμίων
'The Death Of The Moth'
'Professions for Women' - Επαγγέλματα για γυναίκες - περιλαμβάνεται στο βιβλίο «Σκοτώνοντας τον άγγελο του σπιτιού», (μτφ. Τατιάνα Κωνσταντινίδου, εκδ. "Πατάκης", 1997)
'Evening Over Sussex: Reflections in a Motor Car'
'Three Pictures' - Τρεις εικόνες, περιλαμβάνεται στο βιβλίο «Βιρτζίνια Γουλφ: Δοκίμια», (μτφ. Αργυρώ Μαντόγλου, εκδ. "Scripta", 1999)
'Old Mrs. Grey' - Η ηλικιωμένη κυρία Γκρέυ ,περιλαμβάνεται στο βιβλίο «Βιρτζίνια Γουλφ: Δοκίμια», (μτφ. Αργυρώ Μαντόγλου, εκδ. "Scripta", 1999)
'Street Haunting: A London Adventure'
'"Twelfth Night" at the Old Vic'
'Madame de Sévigné'
'The Humane Art'
'Two Antiquaries: Walpole and Cole'
'The Rev. William Cole: A Letter'
'The Historian and "The Gibbon"'
'Reflections at Sheffield Place'
'The Man at the Gate'
'Sara Coleridge'
'"Not One Of Us"'
'Henry James'
'1. Within the Rim'
'2. The Old Order'
'3. The Letters of Henry James'
'George Moore'
'The Novels of E. M. Forster'
'Middlebrow'
'The Art of Biography'
'Craftsmanship'
'A Letter to a Young Poet' - Γράμμα σε έναν νέο ποιητή, - περιλαμβάνεται στο βιβλίο «Γράμμα σε έναν νέο ποιητή και άλλα κείμενα», (μτφ. Θωμάς Σκάσσης, εκδ. "Πατάκης", 2015)
'Why?'
'Thoughts on Peace in an Air Raid'
1947: The Moment and Other Essays
1950: The Captain's Death Bed And Other Essays
'Oliver Goldsmith'
'White's Selborne'
'Life Itself'
'Crabbe'
'Selina Trimmer'
'The Captain's Death Bed'
'Ruskin'
'The Novels Of Turgenev'
'Half Of Thomas Hardy'
'Leslie Stephen'
'Mr. Conrad: A Conversation'
'The Cosmos'
'Walter Raleigh'
'Mr. Bennett And Mrs. Brown' (1924), - Ο κύριος Μπένετ και η κυρία Μπράουν - περιέχεται στο βιβλίο «Ο κύριος Μπένετ και η κυρία Μπράουν και άλλα κείμενα για την τέχνη της γραφής», (μτφ. Αργυρώ Μαντόγλου, εκδ. "Μίνωας", 2016
'All About Books'
'Reviewing'
'Modern Letters'
'Reading'
'The Cinema'
'Walter Sickert'
'Flying Over London'
'The Sun And The Fish'
'Gas'
'Thunder At Wembley'
'Memories Of A Working Women's Guild'
1979: Women And Writing
1940:Roger Fry:a biography - βιογραφία του ζωγράφου και κριτικού, μέλους της ομάδας του Μπλούμσπερι, Ρότζερ Φράι (1866 - 1934).
Θέατρο
1923: Freshwater: A Comedy
Αυτοβιογραφικά (εκδόσεις μετά θάνατον)
1953: A Writer’s Diary - Αποσπάσματα απ' το ημερολόγιό της
1976: Moments of Being
1990: A Moment's Liberty: the shorter diary
1990: A Passionate Apprentice: the early journals
1993: Congenial Spirits: the selected letters
The Diary of Virginia Woolf (five volumes) - Ημερολόγιο 1915 - 1941
1975: The Flight of the Mind: Letters of Virginia Woolf vol 1 1888 - 1912
1976: The Question of Things Happening: Letters of Virginia Woolf vol 2 1913 - 1922
1977: A Change of Perspective: Letters of Virginia Woolf vol 3 1923 - 1928
1978: A Reflection of the Other Person: Letters of Virginia Woolf vol 4 1929 - 1931
1979: The Sickle Side of the Moon: Letters of Virginia Woolf vol 5 1932 - 1935
1980: Leave the Letters Till We're Dead: Letters of Virginia Woolf vol 6 1936 - 1941
1990: Passionate Apprentice: The Early Journals, 1897-1909
1990: Paper Darts: The Illustrated Letters of Virginia Woolf
1993: Travels With Virginia Woolf - Ημερολόγιο των ταξιδιών της στην Ελλάδα, επιμέλεια Jan Morris - Ελλάδα και Μάης μαζί: εγγραφές ημερολογίου και γράμματα, (μτφ. Μαρία Τσάτσου, εκδ. "Ύψιλον", 1996)

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια