Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Μάρκος ΒΕΝΙΟΣ ζωγράφος 1946-2022

1946-7.2.2022
Απέδωσε μοναδικά τα τοπία του Αιγαίου
Ο Μάρκος Βενιός γεννήθηκε στη Φολέγανδρο και ζούσε στην Αθήνα. Έκανε ελεύθερες σπουδές ζωγραφικής. Από το 1962 ως το 1990 εργάστηκε ως Συντηρητής Έργων Τέχνης στην Αρχαιολογική Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού. Με τη ζωγραφική ασχολείται συστηματικά από το 1969. Έχει λάβει μέρος με έργα του σε περισσότερες από τετρακόσιες ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει παρουσιάσει έργα του σε εικοσιέξι ατομικές εκθέσεις. Συμμετείχε στις Πανελλήνιες Εκθέσεις 1975-1987. Την περίοδο 1972-76 ανέλαβε τη συντήρηση των εκθεμάτων του Μουσείου Κανελλόπουλου και συμμετείχε στην τοποθέτηση τους. Για την εργασία του αυτή του απενεμήθη ασημένια κύλικα. Επίσης έχει συντηρήσει τα περισσότερα κεραμικά εκθέματα στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης.
Έργα του βρίσκονται στα Υπουργεία Πολιτισμού, Υγείας, Πρόνοιας, στην Εθνική Πινακοθήκη, στις Πινακοθήκες ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ. Αντωνίου, Θήρας, Κουβουτσάκη, Μοσχανδρέου, Σύρου. Επίσης, στα Μουσεία της πόλεως των Αθηνών (Βούρου-Ευταξία), Βορρέ, Εφταλιώτη, Καλαμάτα, Κοτοπούλη, σε συλλογές στο εξωτερικό, όπως συλλογές Τζωρτζ Μπους, Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ιακώβου, εθνάρχη Μακαρίου, σε συλλογές στην Ελλάδα, όπως Σπύρου Λάτση, Δημήτρη Τσίτουρα και Βαγγέλη Χρόνη, καθώς και σε πολλές άλλες ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Για το έργο του έχει βραβευτεί με τιμητικά διπλώματα: από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, από το Σύλλογο Ελλήνων Λογοτεχνών, από τους Δήμους Αμοργού, Ίου, Πάρου, Κέας και Φολεγάνδρου. Το 1999 του απονεμήθηκε μετάλλιο και δίπλωμα από το Οικουμενικό Πατριαρχείο – Πατριαρχική Εξαρχεία Πάτμου, για την προσφορά του στη διοργάνωση του Συνεδρίου «Η παιδεία στην Πάτμο, πορεία προς τον 21ο αιώνα». Το 2008 φιλοτέχνησε τους Τέσσερις Ευαγγελιστές στον Ι. Ν. Αγίου Νικολάου Φολεγάνδρου και του απονεμήθηκε τιμητικός πάπυρος από τον Μητροπολίτη Σύρου κ.λ Δωρόθεο Β. Είναι ιδρυτής και πρόεδρος από το 1984, του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Φολέγανδρος» και ιδρυτής και διευθυντής του Λαογραφικού, Υπαίθριου Μουσείου της Φολεγάνδρου.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια