Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

National Static Electricity Day / Ημέρα Στατικού Ηλεκτρισμού

Ο στατικός ηλεκτρισμός δημιουργείται με την τριβή συνθετικών υλικών με άλλα και ειδικά με μη αγώγιμα για παράδειγμα περπατώντας σε μη αγώγιμο δάπεδο. Ηλεκτροστατικά φορτία δημιουργούνται όταν μονωτικά υλικά τρίβονται το ένα με το άλλο.
Αυτό συμβαίνει διότι ηλεκτρόνια μετακομίζουν από τη μία επιφάνεια στην άλλη και λόγω της χαμηλής αγωγιμότητας δεν "προλαβαίνουν" να επιστρέψουν πίσω.
Τα υλικά τριβής παίζουν τον κυριότερο ρόλο, όσον αφορά την ένταση του ηλεκτροστατικού φορτίου. Συνθετικές και δερμάτινες σόλες, για παράδειγμα πάνω σε μαλλί η polyamide οδηγούν σε υψηλά φορτία, ενώ μικρά φορτία δημιουργούνται από λαστιχένιες σόλες.
Τα υλικά από polypropylene γενικά δημιουργούν μικρά φορτία. Στα εύκαμπτα δάπεδα γενικά μπορούμε να πούμε ότι το PVC (αν δεν έχει ειδική σύνθεση) δεν είναι αντιστατικό, ενώ το linoleum είναι.
Ρόλο παίζει και η υγρασία της ατμόσφαιρας, αφού όσο χαμηλότερη είναι τόσο αυξάνεται το δημιουργούμενο ηλεκτροστατικό φορτίο. Έτσι σε χώρους με air-condition, οπότε ξεραίνεται η ατμόσφαιρα, παρατηρείται εντονότερο το φαινόμενο της ύπαρξης ηλεκτροστατικών φορτίων. Όσο συχνότερα εμφανίζεται αυτή η τριβή, τόσο μεγαλύτερο φορτίο αποθηκεύεται.
Για παράδειγμα, η κίνηση ατόμων επάνω σ'ένα δάπεδο μπορεί να προκαλέσει μια εκφόρτιση αρκετών χιλιάδων βολτ.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια