Τι προσβάλλει τους ανθρώπους με αναπηρία ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Bitcoin 2009

2009 κυκλοφορεί το ιντερνετικό νόμισμα bitcoin
Το Bitcoin (Μπιτκόιν) είναι ένα κρυπτονόμισμα (cryptocurrency). Είναι ένα αποκεντρωμένο άυλο ψηφιακό νόμισμα, το οποίο δεν απαιτεί μία κεντρική τράπεζα για την εκδοσή του. Οι συναλλαγές Μπιτκόιν παίρνουν τη μορφή ψηφιακών μεταφορών ανάμεσα στους χρήστες του δικτύου bitcoin, χωρίς την ανάγκη ενδιάμεσου. 
Οι πιστότητα και φερεγγυότητα των συναλλαγών διασφαλίζονται με τεχνικές που βασίζονται στην κρυπτογράφηση και καταχωρούνται σε ένα δημόσια κατανεμημένο αρχείο ονομαζόμενο blockchain. Το bitcoin εφευρέθηκε το 2008 από μία άγνωστη ομάδα χρησιμοποιώντας το όνομα Satoshi Nakamoto και ξεκίνησε το 2009 όταν ο πηγαίος κώδικάς του δόθηκε στο διαδίκτυο σαν ελεύθερο λογισμικό. Τα bitcoins παράγονται ως αποτέλεσμα μιας υπολογιστικής διεργασίας που μπορεί να πραγματοποιηθεί από οποιοδήποτε αρκούντως ισχυρό ηλεκτρονικό υπολογιστή. 
Η διεργασία αποτελείται από μια σειρά πολύπλοκών μαθηματικών υπολογισμών, και είναι γνωστη με τον όρο εξόρυξη (mining). Τα μπιτκόιν μπορούν, μέσω ειδικών συναλλαγματικών πρακτορείων να εξαργυρωθούν με άλλα νομίσματα, καθώς και να χρησιμοποιηθούν για να αγοράσουν προϊόντα και υπηρεσίες. Έρευνα που έγινε από το πανεπιστήμιο Κέμπριτζ εκτιμά ότι το 2017, υπήρχαν από 2,9 έως 5,8 εκατομμύρια μοναδικοί χρήστες που έχουν στην κατοχή τους ένα "πορτοφόλι κρυπτονομισμάτων", δηλαδλη ένα ψηφιακό λογαριασμό που περιέχει όλες τις πληροφορίες που πιστοποιούν την κατοχή των μπιτκοιν από καθε χρήστη. Η έρευνα κατέδειξε ότι το μπιτκόιν ήταν η δημοφιλέστερη επιλογή κρυπτονομίσματος από την πλειοψηφία των χρηστών.
Το bitcoin έχει κατακριθεί για την χρήση του σε παράνομες συναλλαγές, την μεγάλη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται για την εξορυξή τους, τη μεταβλητότητα της τιμής του και για τις υψηλες χρεώσεις για την μετατροπή από και προς άλλα νομίσματα. Μερικοί οικονομολόγοι, συμπεριλαμβανομένων και επιφανών κατόχων του Νόμπελ Οικονομίας, το έχουν χαρακτηρίσει ως χρηματοπιστωτική φούσκα. Το bitcoin έχει χρησιμοποιηθεί και σαν επένδυση, μολονότι διάφοροι επενδυτικοί οίκοι, οίκοι αξιολόγησης και ελεγκτικές αρχές έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις προς τους επενδυτές για το bitcoin.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια