Τι προσβάλλει τους ανθρώπους με αναπηρία ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Διάσημα «άλυτα» μυστήρια που έχουν λυθεί μέρος 2ο

Τα πιο διάσημα μυστήρια δεν μπορούν να εξηγηθούν από την επιστήμη, σωστά; Θέλω να πω, αυτός πρέπει να είναι ο λόγος που είναι ακόμα τόσο δημοφιλείς. Λοιπόν, στην πραγματικότητα, όχι. Μπορούν!
Πολλοί από εμάς εξακολουθούν να πιστεύουν τους μύθους παρά τα γεγονότα. Και το καταλαβαίνω, οι μυστικιστικές ιστορίες είναι πιο ενδιαφέρουσες. Αλλά αυτό δεν τους κάνει νόμιμους. Παρακάτω είναι μια λίστα με διάσημα "μυστήρια" που δεν είναι πλέον καθόλου μυστηριώδη...
Ο εξαφανισμένος πολιτισμός της Νάσκα
Η φυλή Νάσκα έγινε γνωστή, εξαιτίας των τεράστιων σχεδίων στην έρημο Νάσκα του Περού. Υπήρχαν θεωρίες εξωγήινης προέλευσής τους, μέχρι που οι επιστήμονες αποφάνθηκαν ότι οι άνθρωποι της φυλής τα χρησιμοποιούσαν ως γεωγλυφικά για να επικοινωνούν με τους θεούς, κινούμενοι πάνω στις γραμμές. Ο αφανισμός του πολιτισμού τους αποτελούσε μυστήριο μέχρι πρόσφατα, όταν ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ απέδειξαν ότι αφανίστηκαν λόγω ξηρασίας που προκλήθηκε από την αποψίλωση των δασών.
Το υπόγειο μυστικό των κεφαλιών στα νησιά του Πάσχα
Πρέπει να ευχαριστούμε τον Θωρ Χέγερνταχλ που κατάφερε να αποκαλύψει το μυστικό των μεγάλων κεφαλιών στα νησιά του Πάσχα. Ήταν αυτός που ξεκίνησε μια αποστολή για να εξερευνήσει το νησί. Επίσης, ήταν ο πρώτος που έκανε εκσκαφές στην περιοχή και ανακάλυψε ότι τα περίφημα κεφάλια Μοάι είχαν και σώματα, τα οποία έφταναν μέχρι και τα 10 μέτρα σε ύψος. Ωστόσο, η μεγαλύτερη ανακάλυψη ήταν το πείραμά του, που απέδειξε ότι τα αγάλματα θα μπορούσαν να είχαν φτιαχτεί με εργαλεία, που πιστεύεται ότι ήταν δημοφιλή εκείνη την εποχή.
Το νεκροταφείο φαλαινών στη Χιλή
Ένα τεράστιο νεκροταφείο φαλαινών βρέθηκε στη μέση της ερήμου Ατακάμα στη Χιλή. Οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να καταλάβουν τι θα μπορούσε να προκαλέσει μια μαζική αυτοκτονία φαλαινών, μέχρι να διαπιστωθεί ότι λείψανα ανήκαν σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους, η πρώτη από τις οποίες ήταν πριν από περίπου 20.000 χρόνια. Ο θάνατος των φαλαινών οφειλόταν στην ανάπτυξη τοξικών φυκιών.
Μυστηριώδεις σημειώσεις σε ένα αντίγραφο της Οδύσσειας
Ένα αντίγραφο 500 ετών της Οδύσσειας του Ομήρου είχε κάποιες περίεργες χειρόγραφες σημειώσεις σε μια άγνωστη γλώσσα. Οι Ιταλοί Ντανιέλε Μετίλι και Τζούλια Ατσέτα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι σημειώσεις ήταν ένας ιδιότυπος τύπος στενογραφίας που εφευρέθηκε από τον Τζον Κουλόν Ντε Θεβενότ. Αυτή η ανακάλυψη ήταν εφικτή μόνο με τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις: τελικά επρόκειτο απλά για μια μετάφραση από τα ελληνικά στα γαλλικά.
Η μαύρη δεξαμενή στη Φλόριντα
Οι αρχαιολόγοι γνώριζαν για αυτή τη δεξαμενή στον ποταμό Αουσίλα της Φλόριντα εδώ και πολλά χρόνια. Εξαιτίας του πολύ σκούρο χρώματος δεν είχαν γίνει καταδύσεις στην περιοχή, μέχρι που η καθηγήτρια Τζέσι Χάλιγκαν από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα αποφάσισε να κάνει μια έρευνα. Η έρευνά της είχε απροσδόκητα αποτελέσματα: βρέθηκαν χαυλιόδοντες με αυλακώσεις που είχαν γίνει με ανθρώπινα εργαλεία, τα οποία βρέθηκαν εκεί κοντά. Η ανακάλυψη αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι κατοικούσαν στην περιοχή της Φλόριντα πολύ νωρίτερα από όσο πίστευαν, που χρονολογείται περίπου πριν από 14.500 χρόνια.
Ο πρώτος υπολογιστής των Ελλήνων
Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων έχει χαρακτηριστεί ως ο πρώτος υπολογιστής στον κόσμο. Βρέθηκε σε βυθισμένο πλοίο περίπου το 80-50 π.Χ. Η ξύλινη θήκη είχε καταστραφεί και τα μεταλλικά μέρη είχαν διαβρωθεί. Μόλις πρόσφατα οι επιστήμονες κατάφεραν να ανακαλύψουν τον σκοπό του: ήταν μια συσκευή πλοήγησης. Είναι πραγματικά εκπληκτικό το ότι μπόρεσαν να σχεδιάσουν μια τόσο εξελιγμένη συσκευή εκείνα τα χρόνια.
Ο χαμένος στρατός του Καμβύση Β’
Το 524 π.X., ο στρατός του Πέρση βασιλιά Καμβύση Β’ κινήθηκε εναντίον της Αιθιοπίας. Πάνω από 50.000 στρατιώτες πήγαν να κατακτήσουν τις οάσεις, αλλά όλοι τους εξαφανίστηκαν χωρίς ίχνος, αφήνοντας πίσω τους μόνο έναν μύθο. Μόλις πρόσφατα, οι επιστήμονες Άντζελο και Αλφρέντο Καστιλιόνι βρήκαν τα απομεινάρια του θρυλικού στρατού, αποδεικνύοντας ότι κατά τα 13 χρόνια σκληρής δουλειάς τους δεν εξαφανίστηκαν, αλλά πέθαναν εξαιτίας μιας μεγάλης αμμοθύελλας.
Το κεφάλι Μπόσχαμ
Ακόμα και τα πιο εύληπτα ευρήματα μπορούν να αναγνωριστούν με τη βοήθεια των σύγχρονων τεχνολογιών. Για παράδειγμα, το κεφάλι Μπόσχαμ δεν είχε όνομα εδώ και 2 αιώνες εξαιτίας της κακής κατάστασής του. Μια σάρωση με λέιζερ, έδειξε ότι το κεφάλι ήταν μέρος ενός μεγάλου αγάλματος του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Τραϊανού. Θεωρείται ότι αυτό το άγαλμα καλωσόριζε τους ταξιδιώτες στο λιμάνι Τσίκεστερ.
Ο εξαφανισμένος τάφος του Ριχάρδου Γ’
Ο τάφος του Ριχάρδου Γ’ θεωρούνταν κατεδαφισμένος και το πτώμα του ρίχτηκε στο ποτάμι, όταν το μοναστήρι που είχε ταφεί αγοράστηκε από έναν επιχειρηματία. Οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Λέισεστερ ήλπιζαν να βρουν τον τάφο και τελικά τα κατάφεραν. Το έργο τους στέφθηκε με επιτυχία χάρη στην εξέταση DNA, που έδειξε ότι τα ευρήματα που είχαν ανήκαν πραγματικά στον Ριχάρδο Γ’.
Το χαμένο πλήρωμα του Μαρί Σελέστ
Το Μαρί Σελέστ ήταν ένα διάσημο πλοίο-φάντασμα, που βρέθηκε το 1872 χωρίς ίχνος πληρώματος ή καταστροφών. Ο χημικός Αντρέα Σελλά διεξήγαγε ένα πείραμα, στο οποίο εξηγούσε το φαινόμενο. Υπήρχαν περίπου 1.700 βαρέλια αλκοόλ στο φορτίο του πλοίου, που θα μπορούσαν να πιάσουν φωτιά και να προκαλέσουν μια «αόρατη έκρηξη», κατά την οποία η φωτιά ακολουθείται από ένα κύμα ψυχρού αέρα, με αποτέλεσμα να μην αφήνει κανένα ίχνος. Το πλήρωμα μπορεί να είχε εγκαταλείψει το πλοίο και να χάθηκε στη θάλασσα.
Το ελικόπτερο της αρχαίας Αιγύπτου
Τα ιερογλυφικά του Άβυδος στο ναό του Όσιρις, προκάλεσαν μεγάλη συζήτηση λόγω υποτιθέμενων συμβόλων ενός ελικοπτέρου, μιας δεξαμενής και ενός τζετ. Υπήρχαν πολλές θεωρίες, αλλά τελικά οι επιστήμονες μπόρεσαν να αποκαταστήσουν τα αρχικά ιερογλυφικά και να αποδείξουν ότι ήταν αλλοιωμένα από τον χρόνο και τη φθορά.
Το Γέτι
Εδώ και χιλιάδες χρόνια, οι ιθαγενείς κάτοικοι των Ιμαλαΐων αλλά και οι επισκέπτες δηλώνουν πεπεισμένοι ότι τα Ιμαλάια φιλοξενούν ένα μυστηριώδες πλάσμα που ονομάζεται «Γέτι». Το 2016, μια ομάδα κινηματογραφιστών συγκέντρωσε μερικά από τα δείγματα του «Γέτι» και ζήτησε από μια ομάδα βιολόγων στο Πανεπιστήμιο του Buffalo να τα εξετάσει. Εξέτασαν δείγματα από τρίχες, οστά, δέρμα και περιττώματα που υποτίθεται ότι ανήκαν στο μυστηριώδες πλάσμα. Τελικά, η ανάλυση DNA αποκάλυψε ότι τα δείγματα προέρχονταν κυρίως από καφέ και μαύρες αρκούδες των Ιμαλαΐων.
 Το τέρας του Λοχ νες
Το 2019, μια ομάδα ερευνητών από τη Νέα Ζηλανδία ανέλυσαν δείγματα νερού από τη λίμνη του Λοχ Νες και μελέτησαν το DNA κάθε ζώντος οργανισμού που βρέθηκε σε αυτό. Δεν βρήκαν καμία απόδειξη που να αποδεικνύει την ύπαρξη δεινοσαύρου, γατόψαρου ή καρχαρία ούτε βρήκαν άγνωστο DNA.
Ωστόσο, βρήκαν άφθονο DNA από χέλια. Όπως πολλές άλλες λίμνες της Ευρώπης, το Λοχ Νες φιλοξενεί το μουγγρί, ένα είδος χελιού που γεννά στη Θάλασσα των Σαργασσών κοντά στις Μπαχάμες και μεταναστεύει σε λίμνες και ποτάμια της Ευρώπης. Αυτό το είδος φτάνει ως και τα 2 μέτρα μήκος και τα 60 κιλά βάρος, πράγμα που το καθιστά τον πιο πιθανό υποψήφιο για το ρόλο της Nessie.
Το χτίσιμο των Πυραμίδων
Το 2014, φυσικοί από το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ διέλυσαν τις φήμες που θέλουν τις πυραμίδες της Αιγύπτου να έχουν χτιστεί από εξωγήινους, κάνοντας δοκιμές σε έναν αρχαίο τάφο. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι εργάτες μετέφεραν τα τεράστια κομμάτια πέτρας με τη βοήθεια ενός είδους έλκηθρου. Έριχναν νερό ή πηλό στην άμμο, ως λιπαντικό, για να μειώσουν την τριβή. 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια