Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Διάσημα «άλυτα» μυστήρια που έχουν λυθεί μέρος 1ο

Τα πιο διάσημα μυστήρια δεν μπορούν να εξηγηθούν από την επιστήμη, σωστά; Θέλω να πω, αυτός πρέπει να είναι ο λόγος που είναι ακόμα τόσο δημοφιλείς. Λοιπόν, στην πραγματικότητα, όχι. Μπορούν!
Πολλοί από εμάς εξακολουθούν να πιστεύουν τους μύθους παρά τα γεγονότα. Και το καταλαβαίνω, οι μυστικιστικές ιστορίες είναι πιο ενδιαφέρουσες. Αλλά αυτό δεν τους κάνει νόμιμους. Παρακάτω είναι μια λίστα με διάσημα "μυστήρια" που δεν είναι πλέον καθόλου μυστηριώδη...
 
Γιατί εξαφανίστηκαν οι Μάγια
Είναι μια από τις πιο σημαντικές κοινωνικές καταρρεύσεις στην ανθρώπινη ιστορία. Οι Μάγια φαινομενικά εγκατέλειψαν τον πολύπλοκο πολιτισμό τους και εξαφανίστηκαν στη ζούγκλα της Κεντρικής Αμερικής. Για αιώνες, οι άνθρωποι προβληματίζονταν για την εξαφάνιση, θεωρώντας τα πάντα, από μια εσωτερική αγροτική εξέγερση, μέχρι την κατάκτηση από έναν εξωτερικό και άγνωστο λαό, μέχρι ένα ολοκαύτωμα UFO.
Μόνο το 2005 παρουσιάστηκε μια νόμιμη θεωρία για να εξηγήσει τι συνέβη, μια θεωρία που επιβεβαιώθηκε το 2012. Ο πολιτισμός των Μάγια κατέρρευσε λόγω μιας περιβαλλοντικής καταστροφής που δημιούργησε ο ίδιος. Οι Μάγια έκοψαν πάρα πολλά δέντρα, γεγονός που μείωσε την ικανότητα της γης να απορροφήσει την ηλιακή ακτινοβολία. Αυτό έκανε τις βροχοπτώσεις πιο σπάνιες, γεγονός που προκάλεσε μια σαρωτική ξηρασία. Οι Μάγια εγκατέλειψαν τη γη τους όχι λόγω εξωγήινων ή εξέγερσης, αλλά για να βρουν τροφή.
Οι πέτρες της κοιλάδας του θανάτου δεν κινούνται μόνοι τους, επιπλέουν σε κομμάτια πάγου
Οι ιστιοπλοϊκές πέτρες της κοιλάδας του θανάτου δεν κινούνται μόνοι τους, επιπλέουν σε κομμάτια πάγου. Το Racetrack Playa είναι μια επίπεδη, ξηρή κοίτη λίμνης στη μέση μιας ερήμου με το χαμηλότερο υψόμετρο στη Βόρεια Αμερική. Είναι επίσης το σπίτι για τις μυστηριώδεις "πέτρες ιστιοπλοΐας" που μπέρδεψαν τους επισκέπτες από τις αρχές του 1900. Για έναν μη εκπαιδευμένο παρατηρητή, φαίνεται ότι αυτές οι πέτρες έχουν μετακινηθεί στην επιφάνεια της κοίτης της λίμνης μόνες τους, αφήνοντας ίχνη μήκους έως και 1.500 πόδια χωρίς κανένα σημάδι ανθρώπινης ή ζωικής παρέμβασης. Πολλές θεωρίες έχουν προταθεί για να εξηγήσουν αυτό το φαινόμενο, συμπεριλαμβανομένων των ισχυρών ανέμων, της έλξης του μαγνητικού πεδίου της Γης, μιάς έξυπνης φάρσας - ή, για άλλη μια φορά, εξωγήινων.
Αλλά χάρη σε μια αφοσιωμένη ομάδα επιστημόνων, γνωρίζουμε τώρα γιατί κινούνται αυτές οι πέτρες. Το 2011, ερευνητές από το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας Scripps στερέωσαν συσκευές GPS σε 15 βράχους και έφυγαν για να τις παρακολουθούν. Δύο χρόνια αργότερα, επέστρεψαν στον χώρο και είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν αυτοπροσώπως το φαινόμενο. Όταν η Κοιλάδα του Θανάτου δέχεται μια σπάνια χειμωνιάτικη καταιγίδα, το νερό μπορεί να συγκεντρωθεί στην επίπεδη κοίτη της λίμνης και να παγώσει για μια νύχτα, δημιουργώντας μεγάλα τζάμια πάγου γύρω από τους βράχους. Το πρωί, ο πάγος ξεπαγώνει και σπάει σε μεγάλα κομμάτια, και μια ελαφριά ριπή αέρα είναι το μόνο που χρειάζεται για να μετακινηθεί ο πάγος στην επιφάνεια της λίμνης. Τα φύλλα πάγου σπρώχνουν τους βράχους στην κοίτη της λίμνης και στη συνέχεια λιώνουν, αφήνοντας πίσω τους μόνο τα ίχνη του βράχου. Οι επιστήμονες χαρακτήρισαν το φαινόμενο «σπρώξιμο πάγου».
Αρχαίος σιδερένιος στύλος που δεν σκουριάζει
Πιθανότατα χτισμένο περίπου το 450 μ.Χ., ο σιδερένιος στύλος ύψους 23 ποδιών που βρέθηκε στο αρχαίο συγκρότημα Qutb του Δελχί εξέπληξε τόσο τους ντόπιους όσο και τους επιστήμονες λόγω της φαινομενικής αντοχής του στη σκουριά. Οι θεωρίες για το «εκτός τόπου τεχνούργημα» αφθονούσαν, με μια εξήγηση ότι κατασκευάστηκε από εξωγήινους, αφού οι ντόπιοι τότε δεν θα μπορούσαν να είχαν κατασκευάσει ένα τέτοιο αντικείμενο ανθεκτικό στα στοιχεία.
Αλλά η πρόσφατη επιστημονική ανάλυση έδειξε ότι όχι μόνο ήταν ένα τέτοιο κατόρθωμα στις δυνατότητες των αρχαίων ανθρώπων, αποκάλυψε επίσης ακριβώς γιατί ο στύλος δεν σκουριάζει. Είναι επικαλυμμένο με ένα λεπτό στρώμα ένυδρου όξινου φωσφορικού σιδήρου (που ονομάζεται επίσης misawite), το οποίο κρατά τα στοιχεία έξω. Η ταινία πιθανότατα κατέληξε στον πυλώνα μέσω ενός συνδυασμού ακαθαρσιών στο σίδερο και των πρωτόγονων φούρνων που χρησιμοποιούσαν οι μεταλλουργοί. 
Το αρσενικό μάλλινο μαμούθ εξαφανίστηκε λόγω κακών ρυθμίσεων διαβίωσης
 Το αρσενικό μάλλινο μαμούθ εξαφανίστηκε λόγω κακών ρυθμίσεων διαβίωσης Οι επιστήμονες μπερδεύτηκαν γιατί το 70 % των απολιθωμάτων του μαμούθ ήταν αρσενικά και αυτά των θηλυκών ήταν τόσο σπάνια. Το 2017, το Σουηδικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας διαπίστωσε ότι αυτό οφείλεται σε κακές συνθήκες διαβίωσης αρσενικών μαμούθ.
Όταν τα αρσενικά μαμούθ έφτασαν στην ενηλικίωση, εκδιώχθηκαν από τα θηλυκά κοπάδια. 
Τα αρσενικά τότε είτε ζούσαν ως ερημίτες είτε σχημάτισαν εργένικη παρέα. Ως εκ τούτου, τα εξόριστα αρσενικά θα επιδίδονταν σε πιο επικίνδυνη συμπεριφορά που θα οδηγούσε σε καλύτερες πιθανότητες διατήρησης απολιθωμάτων, όπως να παγιδευτούν σε μια καταβόθρα ή σε έναν βάλτο.
 
Το UFO που συνετρίβη κοντά στο Roswell το 1947
Το "UFO" που συνετρίβη κοντά στο Roswell του Νέου Μεξικού το 1947 δεν ήταν καθόλου εξωγήινο. Είναι στην πραγματικότητα ένα μπαλόνι μεγάλου υψομέτρου σχεδιασμένο να παρακολουθεί τις σοβιετικές ατομικές δοκιμές. Ωστόσο, η δέσμευση της κυβέρνησης για μυστικότητα κατά τη διάρκεια του oldυχρού Πολέμου άφησε την εξήγηση όσο το δυνατόν πιο αόριστη, επιτρέποντας δεκαετίες στους θεωρητικούς συνωμοσίας να διαδώσουν το «έργο» τους.
Το «Σάβανο του Τορίνο» χρονολογήθηκε με άνθρακα για χίλια χρόνια μετά τη γέννηση του Ιησού
Για εκατομμύρια Χριστιανούς, το Σάβανο του Τορίνου είναι μια από τις πιο σεβαστές θρησκευτικές εικόνες στον κόσμο. Το σάβανο είναι ένα κομμάτι λινό ύφασμα 14 ποδιών που υποτίθεται ότι χρησιμοποιήθηκε για να τυλίξει το σώμα του Ιησού για ταφή. Το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι το σάβανο έχει αρνητική εικόνα ενήλικου αρσενικού, υποτίθεται ότι ο ίδιος ο Ιησούς. Η εικόνα, όπως έχουν προτείνει ορισμένοι, είναι στην πραγματικότητα μια απίστευτα λεπτομερής κηλίδα αίματος που άφησε το σώμα του Ιησού. Από το 1578, το σάβανο κατοικεί στον καθεδρικό ναό San Giovanni Battista στο Τορίνο της Ιταλίας, όπου προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.
Για μερικούς, η εγκυρότητα μιας θρησκευτικής εικόνας είναι θέμα πίστης και όχι επιστήμης. Αλλά χάρη στις σύγχρονες τεχνικές χρονολόγησης άνθρακα, οι επιστήμονες μπόρεσαν να αποδείξουν ότι το Σάβανο του Τορίνο δεν θα μπορούσε να ήταν το πραγματικό σάβανο του Ιησού. Η Βίβλος δεν διευκρινίζει ακριβώς ποια χρονιά χάθηκε ο Ιησούς, αλλά οι περισσότεροι μελετητές συμφωνούν ότι ήταν το έτος 33 μ.Χ. Το 1988, η χρονολόγηση άνθρακα έδειξε ότι η Σινδόνη του Τορίνου προήλθε από τον Μεσαίωνα. Οι ιατροδικαστές εξέτασαν επίσης τα μοτίβα του αίματος στο σάβανο και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτά έγιναν από κάποιον που καθόταν σε διάφορες θέσεις, και δεν ήταν ξαπλωμένος σαν πτώμα.
Παραδοσιακά, εκκλησίες και καθεδρικοί ναοί όπως ο San Giovanni Battista έχουν επιδείξει ιερά κειμήλια που φέρονται να ανήκουν στον Ιησού, τους αγίους και άλλες σημαντικές θρησκευτικές προσωπικότητες. Αυτά τα ιερά κειμήλια δεν ήταν μόνο αντικείμενα λατρείας, αλλά και μεγάλοι χρηματιστές που προσέλκυσαν χιλιάδες προσκυνητές, όπως και σήμερα. Όπως και το Σάβανο του Τορίνο, η προέλευση αυτών των κειμηλίων είναι αδύνατο να αποδειχθεί. Τα πιο πρόσφατα χρόνια, το Βατικανό έχει χαρακτηρίσει επίσημα τη Σινδόνη του Τορίνο ως "εικόνα" και όχι ως κυριολεκτικό ιερό λείψανο.
 
Τα πλοία εξαφανίζονται στο τρίγωνο των Βερμούδων
Για δεκαετίες, ναυτικοί, πιλότοι και ταξιδιώτες φοβούνται το Τρίγωνο των Βερμούδων. Αυτή η περιοχή βρίσκεται στον Ατλαντικό Ωκεανό και τουλάχιστον 50 πλοία και 20 αεροπλάνα έχουν «μυστηριωδώς» εξαφανιστεί εκεί. Οι ιστορίες για εξαφανίσεις στην περιοχή του Τριγώνου των Βερμούδων χρονολογούνται αιώνες, αλλά το όνομα "Τρίγωνο των Βερμούδων" δημιουργήθηκε το 1964 από τον συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας πολτού Βίνσεντ Γκάντις, ο οποίος έγραψε ένα άρθρο για αυτό στο περιοδικό Argosy. Με τα χρόνια, πολλές θεωρίες προσπάθησαν να εξηγήσουν αυτές τις εξαφανίσεις, συμπεριλαμβανομένου του μαγνητικού πεδίου της Γης που παρεμβαίνει στα όργανα πλοήγησης. τεράστιες φυσαλίδες αερίου μεθανίου που εκρήγνυνται στην επιφάνεια του ωκεανού. κρυπτίδια όπως θαλάσσια τέρατα ή εξωγήινοι. και κάτι να κάνει με τη χαμένη πόλη της Ατλαντίδας.
Το θέμα δεν είναι να απορριφθούν αυτές οι εξηγήσεις, επειδή το πραγματικό ελάττωμα στη θεωρία του Τριγώνου των Βερμούδων είναι η προϋπόθεση ότι εκεί συμβαίνει ένας ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός ατυχημάτων που αφορούν πλοία και αεροπλάνα. Ο πιλότος και συγγραφέας Larry Kusche πέρασε χρόνια ερευνώντας αυτές τις εξαφανίσεις και διαπίστωσε ότι πολλές από τις αναφερόμενες εξαφανίσεις δεν συνέβησαν στην πραγματικότητα στο τρίγωνο των Βερμούδων. Όσον αφορά τα ναυάγια και τα αεροπορικά επεισόδια, ο Κούσε και άλλοι όπως η Εθνική Ωκεανογραφική και Ατμοσφαιρική Διοίκηση έχουν επισημάνει ότι οι θαλάσσιες καταστροφές συμβαίνουν με τον ίδιο ρυθμό στο Τρίγωνο όπως συμβαίνει παντού.
Το πλοίο -φάντασμα «Ιπτάμενος Ολλανδός»
Πρακτικά από τότε που εφευρέθηκε η ιστιοπλοΐα, οι ναυτικοί ανέφεραν ότι είδαν μυστηριώδη πλωτά αντικείμενα στον ορίζοντα. Ο πιο διάσημος από αυτούς είναι ο "Ιπτάμενος Ολλανδός", οι εμφανίσεις του οποίου προήλθαν πιθανότατα στη δεκαετία του 1600 - αλλά παρέμειναν στον 20ό αιώνα. Συνήθως, αυτές οι παρατηρήσεις είχαν παρόμοιες λεπτομέρειες: Ένα φάντασμα πλοίο εμφανίζεται ακριβώς πάνω από τον ορίζοντα, που φαίνεται να φωτίζεται από κάποιο είδος απόκοσμου φωτός, συνήθως κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας. Οι ναυτικοί θεωρούσαν ότι αυτό το πλοίο φάντασμα ήταν ένα πρώην ολλανδικό εμπορικό σκάφος καταδικασμένο να πλέει στον ωκεανό για την αιωνιότητα, και όποτε εμφανιζόταν πριν από τους ζωντανούς ναυτικούς, ήταν κακός οιωνός. Ποιήματα για πλοία -φαντάσματα βοήθησαν στη διάδοση αυτών των θρύλων ακόμη περισσότερο, όπως το Rokeby του Walter Scott ή το The Rime of the Ancient Mariner του Samuel Taylor Coleridge.
Τα πλοία -φαντάσματα είναι μόνο ένας τύπος εξωγήινων αντικειμένων που έχουν εντοπίσει οι άνθρωποι στη θάλασσα. Το 1643, ο Ιησουίτης ιερέας Domenico Giardina ανέφερε ότι είδε μια πλωτή πόλη πάνω από το στενό της Μεσσήνης, ακριβώς πάνω από τον ορίζοντα. Το 1810, οι χαρτογράφοι Yakov Sannikov και Matvei Gedenschtrom ανέφεραν ότι είδαν μια πλωτή μάζα ξηράς ανάμεσα στα Νησιά της Νέας Σιβηρίας.
Στην πραγματικότητα, οι αναφορές για πλοία -φαντάσματα, πόλεις -φαντάσματα και νησιά -φαντάσματα είναι όλα παραδείγματα μιας κοινής οπτικής ψευδαίσθησης που ονομάζεται "Fata Morgana". (Το όνομα προέρχεται από τον χαρακτήρα Morgan le Fay, μια μάγισσα από τον μύθο του βασιλιά Arthur που θα μπορούσε να δημιουργήσει παραπλανητικές ψευδαισθήσεις.) Ένα Fata Morgana προκαλείται από τον τρόπο που το μάτι μας αντιλαμβάνεται το φως όταν περνά μέσα από χώρους με διαφορετικές πυκνότητες. Στην επιφάνεια του ωκεανού, το νερό διατηρεί τον αέρα σχετικά δροσερό. Πάνω από αυτό το στρώμα δροσερού αέρα υπάρχει ένα άλλο στρώμα θερμότερου αέρα. Αυτές οι διαφορές στη θερμοκρασία δημιουργούν ατμοσφαιρικά στρώματα με διαφορετικές πυκνότητες. Όταν το φως διέρχεται από αυτά, διαθλάται ή λυγίζει. Το ανθρώπινο μάτι υποθέτει ότι το φως που βλέπει ταξιδεύει σε ευθεία γραμμή, οπότε από απόσταση, η διάθλαση μπορεί να κάνει ένα αντικείμενο στην επιφάνεια του νερού να φαίνεται σαν να επιπλέει πάνω του. Πιθανότατα, οι δεισιδαίμονες ναύτες μάλλον έβλεπαν πραγματικά πλοία. Απλώς έμοιαζαν να αιωρούνται στον αέρα.
Οι Fata Morganas είναι αρκετά πειστικοί ότι παρόλο που γνωρίζουμε τώρα την αιτία τους, μπορούμε ακόμα να τους κολλήσουμε. Το 2015, οι κάτοικοι του Foshan και του Jiangxi ανέφεραν ότι είδαν μια πλωτή πόλη στον ουρανό. Για άλλη μια φορά, ήταν απλώς ένας θαυματουργός.
Ένας άντρας που λείπει εννέα χρόνια εντοπίστηκε στους Χάρτες Google
Ο 72χρονος David Lee Niles εξαφανίστηκε μετά την έξοδό του από ένα μπαρ στο Byron Township, Michigan, το 2006. Ο Niles έπασχε τόσο από καρκίνο όσο και από κατάθλιψη, οπότε η οικογένειά του είχε υποθέσει το χειρότερο, ότι είχε αυτοκτονήσει, ακόμη και εκδίδοντας μια νεκρολογία για αυτόν το 2011. Χρειάστηκαν εννέα χρόνια για να καταλάβουν τι συνέβη - αλλά η απάντηση θα αποδειχθεί εκπληκτικά προφανής. Η απάντηση ήταν πάντα εκεί.
Ένας εργαζόμενος συντήρησης που εγκατέστησε χριστουγεννιάτικα φώτα με γερανό σε κοντινό γραφείο τελετών είδε ένα αυτοκίνητο σε μια μικρή λίμνη εκεί κοντά και οι δύτες της αστυνομίας επιβεβαίωσαν ότι ήταν ο Νάιλς όταν βρήκαν το πορτοφόλι του. Αλλά η ανατροπή είναι ότι το αυτοκίνητο ήταν σαφώς ορατό στους Χάρτες Google. Όποιος κοιτούσε τη λίμνη θα μπορούσε να τη δει.
 
Τα λιοντάρια Tsavo
Κατά τη διάρκεια εννέα μηνών το 1898, δύο λιοντάρια με τα ονόματα "The Ghost" και "The Darkness" σκότωσαν και έφαγαν περίπου 135 σιδηροδρομικούς εργαζόμενους στην Κένυα. Η ιστορία ήταν παγκόσμια αίσθηση στις εφημερίδες και κατέληξε σε ταινία του Χόλιγουντ τη δεκαετία του 1990. Αυτό που μπέρδεψε τους ειδικούς στα ζώα ήταν γιατί τα λιοντάρια είχαν αναπτύξει μια ακόρεστη γεύση για ανθρώπινη σάρκα πριν τελικά σκοτωθούν. Στο παρελθόν, οι ειδικοί πίστευαν ότι επρόκειτο για πείνα, αλλά νέα έρευνα σε μια μελέτη γνάθου σε λιοντάρια υποδηλώνει ότι πιθανότατα ήταν πόνος στη γνάθο. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο πόνος στο σαγόνι στα λιοντάρια θα έκανε το κυνήγι και τη θανάτωση του κανονικού μεγάλου θηράματός τους απίστευτα επώδυνο και η επιλογή των ανθρώπων ήταν ευκολότερη στα σαγόνια των λιονταριών. 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια