Τι προσβάλλει τους ανθρώπους με αναπηρία ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Διαφορές στις κανέλες zeylanium (Κεϋλάνης) και κασσία (Κίνας)

Η κανέλα είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα και αγαπημένα μπαχαρικά στον κόσμο. Είναι τόσο σημαντικό μπαχαρικό που τον 17ο – 18ο αιώνα έγιναν πόλεμοι μεταξύ Γάλλων, Πορτογάλων και Ολλανδών για το ποιός θα εξασφάλιζε τις αποικίες για την διακίνηση της κανέλας. Νωρίτερα την διακίνηση έκαναν οι Άραβες οι οποίοι με διάφορους μύθους κρατούσαν το μονοπώλιο στους δρόμους των μπαχαρικών.
Σήμερα υπάρχουν δυο είδη κανέλας.

H Cinnamomum verum (κανέλα η αληθινή). Προέρχεται από το φυτό cinammomum zeylanicum, γνωστή ως Κεϋλάνης και ευδοκιμεί στην Κεϋλάνη, στις ανατολικές Ινδίες, στις Αντίλες, την Ιάβα και τη Μαγαδασκάρη. H cinammomum cassia γνωστή ως κινέζικη κανέλα ευδοκιμεί στην Κίνα και την Ινδονησία.
Η αυθεντική κανέλα Κεϋλάνης έχει μακριά και ντελικάτα ξυλαράκια, χρώμα ανοικτό καφέ ή μπεζ, είναι λεπτή με απαλή υφή και πολλές λεπτές στρώσεις, σπάει εύκολα και είναι εύθρυπτη. Το άρωμα της είναι φίνο, γλυκό, λεπτό και θυμίζει ελαφρά βανίλια.
Η cassia έχει σκούρο καστανοκόκκινο χρώμα, το ξύλο της είναι χοντρό με λίγες στρώσεις και συμπαγές, ενώ δεν σπάει εύκολα. Το άρωμα της είναι έντονο, οξύ και πικάντικο.
Η ποιότητα της κανέλας ορίζεται από την τρυφερότητα και το χρώμα του ξύλου. Εκφράζεται σε ekelle. Η κανέλα Κεϋλάνης έχει εκπληκτικές ιδιότητες για την υγεία μας. Τα τελευταία χρόνια η ιατρική επιστήμη έστρεψε το βλέμμα πάνω της λόγω κυρίως της επίδραση της στην καταπολέμηση του διαβήτη. Επιστημονικά ευρήματα αποδείξαν ότι η Κανέλα είναι ικανή να μειώνει την αυξημένη γλυκόζη στο αίμα. Η ουσία MHCP που περιέχει ανήκει στις πολυφαινόλες, μιμείται την ινσουλίνη για να δράσει στα κύτταρα. Είναι αντιβακτηριδιακή, εμποδίζει κυρίως την ανάπτυξη του βακτηριδίου e –coli. Εκτός από το ζάχαρο ρυθμίζει την χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια. Είναι πλούσια πηγή ασβεστίου, μαγνησίου, μαγγανίου και φυτικών ινών. Βρισκονται σε εξελιξη έρευνες σχετικά με τις θεραπευτικές ιδιότητες που πιθανό να έχει έναντι της λευχαιμίας και του λεμφώματος.
Τα δυο είδη κανέλας (Κεϋλάνης – Κασσία) έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά αλλά και μεγάλες διαφορές. Η μεγαλύτερη διαφορά που έχουν είναι η περιεκτικότητα τους σε κουμαρίνη. Η κουμαρίνη είναι μια ουσία μετρίως τοξική με ισχυρές αντιπηκτικές ιδιώτες. Η Κασσία έχει 1200 φορές περισσότερη από την κανέλα Κεϋλάνης. Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας κουμαρίνης και για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον οργανισμό με αρνητικές επιπτώσεις στο συκώτι και τα νεύρα. Ίσως και αυτός είναι ο λόγος που μεν η κασσία χρησιμοποιείτε στην μαγειρική (μικρή ποσότητα κανέλας) η δε Κεϋλάνης στην βοτανολογία (μεγαλύτερες και καθημερινές ποσότητες χωρίς αρνητικές επιπτώσεις.
Η κανέλα (Κεϋλάνης – Κασσία) υπάρχει στην αγορά σε διάφορες μορφές κυρίως όμως θα την βρείτε σε σκόνη ή σε ξύλο.
Τώρα η εταιρία μας καινοτομεί και σας προσφέρει την κανέλα Κεϋλάνης σε σταγόνες (βάμμα), για ευκολότερη και αποτελεσματικότερη χρήση.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια