Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Λαχανοντολμάς τούρτα με κιμά και ρύζι

.
Εύκολο / Προετοιμασία: 15΄, Μαγείρεμα: 30΄

Υλικά για 6 άτομα
1 αφράτο λάχανο περίπου 600 γρ.
400 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, από ελιά
1 κρεμμύδι ξερό, χοντροτριμμένο
1/2 ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος
100 γρ. ρύζι γλασέ
80 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
χυμός από 1 λεμόνι

Διαδικασία
Κόβουμε το κοτσάνι από το λάχανο και βγάζουμε ένα ένα τα φύλλα του. Σε μια βαθιά κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που κοχλάζει ρίχνουμε τα φύλλα του λάχανου και τα βράζουμε για 4-5 λεπτά, μέχρι να μισομαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε.
Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, το ρύζι, αλάτι, πιπέρι, το μισό από το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα αφράτο μείγμα. Στρώνουμε τα μισά φύλλα του λάχανου στον πυθμένα της χύτρας.
Απλώνουμε το μείγμα του κιμά σε μία ισόπαχη στρώση και από πάνω στρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα λάχανου. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι και 1 ποτήρι ζεστό νερό, κλείνουμε τη χύτρα και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά (από τη στιγμή που ανέβει η βαλβίδα).
Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε τη χύτρα να κρυώσει για να μπορούμε να την ανοίξουμε, περιχύνουμε το φαγητό με λεμόνι, αφήνουμε για λίγο να σταθεί και σερβίρουμε σε κομμάτια (δεν πειράζει αν διαλυθούν).
Αν θέλουμε, μπορούμε να μη βάλουμε λεμόνι και να το αυγοκόψουμε ως εξής:
Χτυπάμε στον πολυκόφτη 2 αυγά με τον χυμό 1 λεμονιού, 1 κουτ. γλυκού κορν φλάουρ και το ζουμί από την κατσαρόλα, μέχρι να σχηματιστεί ένα αφράτο αυγολέμονο. Περιχύνουμε το φαγητό, σείουμε την κατσαρόλα για να πάει παντού, αφήνουμε για λίγο το φαγητό να «σταθεί» και σερβίρουμε.
Συνοδεύουμε με καροτοσαλάτα με άνηθο και μαυροκούκι.
ΝΙΚΗ ΧΡΥΣΑΝΘΙΔΟΥ

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια