Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Συνήθεια που σώζει από την κατάθλιψη

Μια δημοφιλής συνήθεια που υιοθέτησαν πολλοί άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του κορoνοϊού συνδέθηκε με οφέλη για την ψυχική τους υγεία και την ποιότητα ζωής. Δείτε ποια

Νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Surrey βρήκε ότι για τους ανθρώπους ηλικίας 55-75 ετών η συχνή χρήση του διαδικτύου είναι ωφέλιμη για την ψυχική υγεία και την ποιότητα ζωής τους κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Συγκεκριμένα, όσοι χρησιμοποιούσαν περισσότερο το ίντερνετ, ειδικά για να επικοινωνούν με φίλους και συγγενείς διέτρεχαν χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης, ενώ ανέφεραν και υψηλότερη ποιότητα ζωής.

Η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση έχουν αποτελέσει τεράστια προβλήματα για πολλούς ανθρώπους που βρίσκονται σε καθεστώς lockdown και κυρίως για τους ηλικιωμένους. Γεγονός είναι, άλλωστε, πως η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης και άλλων αρνητικών αποτελεσμάτων υγείας. Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Healthcare, λοιπόν, οι ερευνητές από το Surrey διερεύνησαν αν η πιο συχνή χρήση του διαδικτύου από τους μεγαλύτερους ανθρώπους συνέβαλε στη μείωση αυτού του κινδύνου.
Οι ερευνητές μελέτησαν 3.491 συμμετέχοντες στη Βρετανική Μακροχρόνια Μελέτη της Γήρανσης το καλοκαίρι του 2020, όταν τα μέτρα κοινωνικής απόστασης εφαρμόζονταν σε ολόκληρη τη χώρα. Οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν σχετικά με τη συχνότητα και τον τύπο χρήσης του διαδικτύου –όπως η αναζήτηση πληροφοριών ή για λόγους επικοινωνίας.

Όσοι ανέφεραν ότι χρησιμοποιούσαν συχνά το ίντερνετ (περισσότερο από μία φορά την ημέρα) είχαν πολύ χαμηλότερα επίπεδα καταθλιπτικών συμπτωμάτων και ανέφεραν υψηλότερη ποιότητα ζωής συγκριτικά με εκείνους που χρησιμοποιούσαν το διαδίκτυο μόνο μια φορά την εβδομάδα ή και λιγότερο. Η χρήση του ίντερνετ συγκεκριμένα για επικοινωνία συνδέθηκε με αυτές τις επωφελείς επιδράσεις, υποδεικνύοντας ότι η χρήση αυτής της τεχνολογίας για τη διατήρηση της επικοινωνίας με τους φίλους και την οικογένεια βοήθησε στην καταπολέμηση των αρνητικών ψυχολογικών επιπτώσεων της κοινωνικής απόστασης και του lockdown σε ενήλικες 55-75 ετών.

Αντίθετα, η μελέτη βρήκε ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούσαν περισσότερο το διαδίκτυο για να αναζητήσουν πληροφορίες σχετικά με την υγεία ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα συμπτωμάτων κατάθλιψης. Αυτό, βέβαια, μπορεί να οφείλεται στον μεγαλύτερο βαθμό ανησυχίας που πυροδοτεί η συνεχής ανάγνωση πληροφοριών σχετικά με την COVID-19 και άλλες σχετικές με την υγεία διαδικτυακές πληροφορίες.

«Την στιγμή που εξακολουθούν να υπάρχουν κοινωνικοί περιορισμοί λόγω της πανδημίας COVID-19, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μοναξιάς και προβλημάτων ψυχικής υγείας. Διαπιστώσαμε ότι οι ηλικιωμένοι που χρησιμοποιούσαν πιο συχνά το ίντερνετ κατά τη διάρκεια του lockdown, και συγκεκριμένα για να επικοινωνήσουν με άλλους, είχαν χαμηλότερη βαθμολογία κατάθλιψης και ενισχυμένη ποιότητα ζωής. Καθώς, λοιπόν, η κατάσταση με τον κορoνοϊό εξελίσσεται, η πιο συχνή χρήση του διαδικτύου θα μπορούσε να ωφελήσει την ψυχική υγεία των ηλικιωμένων, μειώνοντας τη μοναξιά και τον κίνδυνο κατάθλιψης, ειδικά αν εφαρμοστούν και άλλα περιοριστικά μέτρα στο μέλλον», σχολιάζει σχετικά ο Δρ. Simon Evans, λέκτορας νευροεπιστημών στο Πανεπιστήμιο του Surrey.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια