Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Όλα τα νέα μέτρα: από 31 Μάη 2021 #covid19

Ποιες επιχειρήσεις ανοίγουν τη Δευτέρα 31/5/21, ποιες περιοχές κινδυνεύουν με τοπικό lockdown
Από την Δευτέρα 31 Μαΐου θα είναι σε ισχύ νέα μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας, τα οποία αποτελούν η επαναλειτουργία συγκεκριμένων επιχειρήσεων, το άνοιγμα νέας εφαρμογής για τον κορονοϊό και το σχέδιο για τοπικά lockdown.
Πιο αναλυτικά, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής (28/5), πως στις 31/5 ανοίγουν γυμναστήρια και γήπεδα 5Χ5, με αυξημένα μέτρα προστασίας.
Αρχικά, για τα γυμναστήρια σημείωσε πως ανοίγουν με με διπλή μάσκα και self test, δηλαδή τόσο οι αθλούμενοι, όσο και οι εργαζόμενοι σε αυτά, θα είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλονται σε έναν έλεγχο self test κάθε εβδομάδα.

Δείτε ΕΔΩ τις οδηγίες για τις μάσκες στα γυμναστήρια. 
Παράλληλα, θα είναι υποχρεωμένοι όλοι όσοι είναι εντός του γυμναστηρίου να φορούν διπλή μάσκα, για αυξημένη προστασία από τον κορονοϊό.
Στη συνέχεια, πρόσθεσε πως αποφασίστηκε η χρήση των γηπέδων 5Χ5 και γηπέδων μπάσκετ σε υπαίθριους χώρους από τη Δευτέρα 31/5, από ερασιτέχνες αθλούμενους και μόνο, με τις προϋποθέσεις που ισχύουν για τους επαγγελματίες αθλητές και ειδικότερα με εβδομαδιαίο self-test, τήρηση περιορισμών χωρητικότητας, καταλόγου εισερχομένων και όλων των υγειονομικών μέτρων.
Δεύτερον, αποφασίστηκε οι αθλητικές διοργανώσεις εκτός σταδίων, εκτός οργανωμένων αθλητικών εγκαταστάσεων δηλαδή, με προϋποθέσεις:
  • Μέχρι 300 άτομα με μπλοκ ανά 50 άτομα.
  • Με rapid test ή PCR.
  • Ηλεκτρονικές εγγραφές.
  • Χωρίς απονομές, χωρίς θεατές, με χρήση μάσκας πριν την εκκίνηση και μετά τον τερματισμό από την 1/6/2021.
Τοπικό lockdown
Ο Νίκος Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση σε πέντε περιοχές της Ελλάδας να τηρήσουν τα μέτρα, ενώ ανακοίνωσε ότι τοπικά lockdown θα εφαρμόζονται σε «επικίνδυνες» περιοχές ώστε να μην υπάρξει αναζωπύρωση της πανδημίας.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας οι εξής πέντε περιοχές χρειάζονται προσοχή:
Δήμος Ρόδου
Δήμος Μυτιλήνης
Σύρος
Δήμος Τροιζηνίας
Δήμος Χανίων
«Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω ότι αν και η συνολική επιδημιολογική εικόνα της χώρας είναι καλή και όλοι οι επιδημιολογικοί δείκτες δείχνουν ότι το τρίτο κύμα της πανδημίας βρίσκεται σε ύφεση, υπάρχουν κάποιες περιοχές που μας προβληματίζουν, καθώς τα τοπικά επιδημιολογικά στοιχεία κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση. Δηλαδή, δείχνουν αύξηση και όχι μείωση του ιικού φορτίου, είτε μικρή, είτε μεγάλη αύξηση. Πιο συγκεκριμένα, τις τελευταίες πέντε μέρες τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί στο Δήμο Ρόδου κατά 43%, στο Δήμο Μυτιλήνης κατά 36%, στην Περιφερειακή Ενότητα Σύρου κατά 50%. Το ίδιο χρονικό διάστημα, δηλαδή το τελευταίο πενθήμερο εκθετική αύξηση του ιικού φορτίου παρατηρείται και στο Δήμο Τροιζηνίας, όπου παρά τον μικρό αριθμό τους, τα ενεργά κρούσματα έχουν υπερτριπλασιαστεί. Τέλος, στο Δήμο Χανίων αυτή τη στιγμή έχουμε 213 ενεργά κρούσματα, όταν στις 20 Μαΐου είχαμε 169, δηλαδή έχουμε μία αύξηση καταγεγραμμένη τα τελευταία 24ωρα της τάξης του 26%. Απευθύνουμε έκκληση, θερμή παράκληση στους κατοίκους της Ρόδου, της Μυτιλήνης, της Τροιζηνίας, των Χανίων και της Σύρου, να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί και συνεπείς όσον αφορά στην εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων και πρωτοκόλλων, ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω διασπορά του ιού στην κοινότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ανακοίνωσε τα εξής μέτρα για όσες περιοχές μπουν στο μέλλον σε τοπικό lockdown:
  • Απαγόρευση από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 6 το πρωί
  • Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης άνω των 9 ατόμων, τόσο σε δημόσιο, όσο και σε ιδιωτικό χώρο, για οποιοδήποτε λόγο
  • Στους χώρους της εστίασης ο μέγιστος αριθμός στα τραπέζια θα είναι τέσσερα (4) άτομα και έξι (6) σε περίπτωση οικογένειας
  • Αναστολή των οικοδομικών εργασιών
  • Αναστολή θρησκευτικών τελετών
  • Εξαίρεση οι κηδείες με παρουσία έως 9 ατόμων και τέλεση λειτουργιών μόνο με τους λειτουργούς
Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως:
  • Πάρτι
  • Συναυλίες
  • Εμποροπανύγηρεις
  • Λιτανείες
  • Λαϊκές αγορές
Παράλληλα, η λειτουργία όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος θα περιορίζεται σε ανοικτό υπαίθριο χώρο και φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών, με απαγόρευση μουσικής όλο το 24ωρο και υπό τους εξής υγειονομικούς όρους:
  • Απολύμανση καταλόγων κατά την αλλαγή πελατών στα τραπέζια
  • Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος στο τραπέζι
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας από τους εργαζόμενους και τους πελάτες, κατά τον χρόνο αναμονής
Νέα πλατφόρμα
Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε επίσης ότι την Δευτέρα 31 Μαΐου θα είναι διαθέσιμη νέα ειδική πλατφόρμα στην ιστοσελίδα covid19.gr και σε αυτές της Πολιτικής Προστασίας, ενώ προσφέρει 4 νέες δυνατότητες.
Στη συνέχεια, ανέφερε τις 4 νέες δυνατότητες και είναι οι εξής:
1: Δείκτης θετικότητας
Τα θετικά κρούσματα ως προς τα τεστ που διενεργούνται σε κάθε περιοχή
2: Αριθμός κρουσμάτων
Ο αριθμός κρουσματων ανα 100.000 πληθυσμού σε διάστημα 7 ημερών
3: Πορεία των κρουσμάτων
Ανοδική, καθοδική, σταθερή τάση των κρουσμάτων σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα
4: Επίπεδο εμβολιασμού
Το επίπεδο εμβολιασμού σε κάθε περιοχή της χώρας

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια